Ga naar de inhoud

Zo vader, zo zoon: Oostenrijker wint 34 jaar na zijn vader ook olympisch goud op combiné

Een moment om te koesteren voor de familie Strolz. Johannes Strolz is in Peking in de voetsporen van papa Hubert Strolz getreden door goud te pakken op de combiné in het alpineskiën. De Oostenrijker haalde het voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde en de Canadees James Crawford.

Op de Spelen in 1988 in Calgary veroverde Hubert Strolz goud op de combiné. En de familiegeschiedenis herhaalt zich want 34 jaar later is het aan zijn zoon Johannes Strolz.

 

"Ik heb net mijn vader gesproken. Hij is natuurlijk heel gelukkig en trots op mij. Het is een ongelooflijk moment voor onze familie." Een jaar geleden viel Strolz uit het Oostenrijkse team en moest hij "bijklussen" als politieman. 

 

Na de afdaling stond de Oostenrijker pas 4e, maar bij zijn slalomtijd kwam niemand in de buurt. Zo gleed de 29-jarige skiër naar goud. Strolz is enigszins een verrassende naam op de erelijst. Dit is de eerste gouden medaille in zijn carrière.

 

"Mijn skilatten waren perfect vandaag, vooral voor de afdaling", vertelde Strolz. "Ik heb de skilatten van Matthias Mayer (olympisch kampioen super-G en brons op de afdaling) gekregen. Het waren net raketten onder mijn voeten."

 

Favoriet Alexis Pinturault ging al moeizaam van de berg af tijdens de afdaling en in de slalom kwam hij ten val.

 

Aleksander Aamodt Kilde moest weer vrede nemen met een andere kleur dan goud. Hij werd tweede. Eerder pakte hij in Peking al brons op de super-G.

Strolz vertelt Kilde over zijn familiegeschiedenis