Ga naar de inhoud

De ene dag regel je het verkeer, de andere dag word je net als je vader olympisch skikampioen

Johannes Strolz.

Zeven maanden geleden behoorde hij niet tot de Oostenrijkse skiploeg en regelde hij het verkeer in zijn geboortedorp, maar vandaag behaalde Johannes Strolz zijn mooiste en meest emotionele triomf uit zijn skicarrière.

10 februari 2022 zal de familie Strolz niet snel vergeten. Vandaag trad Johannes Strolz uit de schaduw van zijn vader en werd hij zelf olympisch combinékampioen.

 

Vader Hubert Strolz pakte de olympische titel op de combiné in het alpineskiën op de Winterspelen van Calgary in 1988. Hij voegde er nog een zilveren plak op de reuzenslalom aan toe.


Viereneenhalf jaar later werd Johannes geboren. De jonge Johannes had duidelijk het talent van zijn vader geërfd en schopte het ook tot professioneel skiër, maar winnen zat er niet in.

 

Vorig jaar leek zijn skicarrière op een dood spoor te zitten en het had geen haar gescheeld of Strolz had de Winterspelen in Peking niet gehaald. Hij viel uit het Oostenrijkse skiteam, omdat zijn resultaten niet goed waren.

Je mag nooit opgeven, daar ben ik een goed voorbeeld van. Als je in jezelf gelooft, dan moet je je kans grijpen en blijven volhouden.

Johannes Strolz

Van zijn 10 wereldbekerraces tijdens het seizoen 2020-2021 kon hij er amper 3 tot een goed einde brengen. Zijn beste resultaat was een 14e plaats.

 

Strolz pikte zijn oude job bij de Oostenrijkse politie op om zijn skicarrière te onderhouden. De ene dag patrouilleerde hij en regelde het verkeer, de andere dag deed hij mee aan een WB-manche. En als hij wat tijd over had, hielp hij mee op de familieboerderij.

 

"Je mag nooit opgeven, daar ben ik een goed voorbeeld van", zegt Strolz daarover. "Als je in jezelf gelooft, dan moet je je kans grijpen en blijven volhouden." En plots vielen de puzzelstukjes in elkaar.

 

Begin januari won hij zowaar zijn eerste wereldbekermanche: de slalom in Adelboden. "Deze dag zal voor altijd een plaats in mijn hart hebben", schreef Scholz op Instagram. Dankzij zijn zege dwong Strolz zijn olympische selectie af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat je zelf doet, doe je beter

De periode waarin hij niet bij het Oostenrijkse team zat, heeft hem ook in Peking geholpen. Zonder de technische staf van de Oostenrijkse profs moest Strolz alles zelf doen en één gewoonte heeft hij niet afgeleerd.

 

"Ik had een perfect gevoel op mijn skilatten bij de slalom. Ik had ze gisteren zelf klaargemaakt met een beetje hulp. In het Oostenrijkse team worden de skilatten voor jou klaargemaakt, maar vorig jaar moest ik het allemaal zelf doen."

 

"Hier in Peking bood de Oostenrijkse skibond aan om te helpen, maar ik wou het zelf doen zodat ik mijn ski's volledig vertrouwde."


Toch kon Strolz niet alles zelf. Als slalomskiër doet hij niet veel mee aan snelheidsnummers. En dus kon hij wat hulp gebruiken in Peking. "Ik heb de skilatten van Matthias Mayer (olympisch kampioen super-G en brons op de afdaling) gekregen. Het waren net raketten onder mijn voeten."