Ga naar de inhoud
Sclessin
Aan het stadion hangt een duidelijke boodschap. De supporters willen dat de Amerikaanse eigenaar 777 Standard verlaat.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
45
9
7
2
0
25
10
2
KV Mechelen
36
9
4
4
1
17
16
3
STVV
33
9
3
2
4
14
13
4
OH Leuven
30
9
4
2
3
11
10
5
Standard
22
8
0
3
5
10
19
6
Westerlo
18
8
0
5
3
10
19
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
9
4
3
1
0
11
5
2
KV Mechelen
6
4
2
2
0
10
9
3
STVV
8
5
2
1
2
8
7
4
OH Leuven
9
4
3
1
0
8
5
5
Standard
3
4
0
1
3
2
5
6
Westerlo
3
5
0
2
3
6
11
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
KAA Gent
12
5
4
1
0
14
5
2
KV Mechelen
7
5
2
2
1
7
7
3
STVV
5
4
1
1
2
6
6
4
OH Leuven
6
5
1
1
3
3
5
5
Standard
2
4
0
2
2
8
14
6
Westerlo
0
3
0
3
0
4
8

Ultra's krijgen hun zin: geen Standard - Westerlo door aanhoudende supportersprotesten

 vr 10 mei 2024 21:35
   Jupiler Pro League - speeldag 8 - 10/05/24 - 20:45

   Geen Standard-Westerlo vanavond. Harde supporterskernen van Standard hebben een blokkade opgezet aan de jeugdacademie en verhinderden zo dat de spelersbus van Standard naar Sclessin kon rijden. Daardoor kwamen de spelers niet opdagen en kon de wedstrijd niet beginnen. Westerlo, de debuterende ref en de opgedaagde fans keerden zonder een avondje voetbal weer huiswaarts.

   Geen Standard-spelers te zien op het geplande aanvangsuur voor de thuiswedstrijd tegen Westerlo. 

    

   De spelers van Westerlo en de debuterende ref in onze hoogste voetbalklasse, Marco Simonini, stonden hen nochtans tot op de allerlaatste minuut op te wachten. 

    

   Maar de thuisploeg werd tegengehouden door een harde kern Standard-fans aan het jeugdcomplex enkele kilometers van Sclessin verwijderd. Een blokkade verhinderde dat de spelersbus kon passeren en ondanks een verwoede poging van Standard-CEO Pierre Locht om tot een akkoord te komen, weken de supporters niet. 

    

   De supportersacties kwamen er nadat deze week details bekend geraakten over de activiteiten en de geldstromen van de Amerikaanse eigenaar van de club, 777 Partners. Die zagen er allesbehalve rooskleurig uit voor de club. 

    

   De fans wilden een antwoord en dat kwam er ook. 777 Partners liet weten dat het zich zou herstructureren en de activiteiten in het voetbal zou stopzetten. Standard komt bijgevolg dus opnieuw te koop te staan. 

    

   Omdat de spelers van Standard niet in het stadion waren, kon de wedstrijd dus niet doorgaan. 

   Wat nu?

   Het dossier komt nu bij de Belgische voetbalbond terecht. Daar zal de bevoegde disciplinaire instanties met behulp van de wedstrijdverslagen van de scheidsrechters een beslissing nemen over welk gevolg deze wedstrijd krijgt. 

   Gerelateerd:

   Standard: "We betreuren deze situatie"

   • Statement Standard: "Onze ploeg, die geblokkeerd werd in ons trainingscentrum door bepaalde supporters die hen beletten om het stadion te bereiken, kon bijgevolg onmogelijk deelnemen aan de wedstrijd die vanavond gepland stond tegen Westerlo. Pogingen tot overleg met die supporters hebben niet geleid tot het vinden van een oplossing om de blokkade op te heffen. Standard betreurt deze situatie ten zeerste en verontschuldigt zich zowel ten opzichte van KVC Westerlo, als ten opzichte van de supporters van beide kampen die vanavond in het stadion aanwezig waren."

   Bolat: "Standard zal altijd in mijn hart blijven"

   • Sinan Bolat (doelman Westerlo): "Het voelt raar, het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Heel pijnlijk om te zien voor mijn ex-ploeg. De club zal altijd in mijn hart blijven zitten. Het is fijn dat ik nog altijd toegezongen word, de liefde is wederzijds. Jammer dat dit de supporters moet overkomen, want dat verdienen ze niet. Ze hebben altijd hun ploeg gesteund in de hoop dat het beter zou gaan, maar nu moet er dringend iets veranderen."

   Yoni Buyens (T2 Westerlo): "Al snel duidelijk dat het serieus was"

   • Yoni Buyens (assistent-trainer Westerlo en ex-Standard): "Het was raar voor de spelers omdat ze niet wisten wat er ging gebeuren. Ook de ballen waren er nog niet. Die worden voorzien door de thuisploeg, er werden vervangballen gevonden in een kotje hier ergens. We kregen wel snel signalen door dat het serieus was wat de supporters deden en dat het al duidelijk was dat er niet gespeeld zou worden. Ik begrijp dat de fans een signaal willen geven, al is het moeilijk te bepalen hoe je kan doordringen bij buitenlandse investeerders. Voor een club als Standard is niet fijn om in deze situatie te zitten. Deze club moet altijd top drie spelen in België, ik snap dat het voor de fans ergens ophoudt. Ook voor mij doet het nog veel pijn, het blijft de club waar ik de mooiste en langste tijd als speler heb meegemaakt. Ik hoop dat er op korte termijn een oplossing komt."

   Fase per fase

   21:25
   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
   21:18

   Statement Standard: "Betreuren deze situatie"

   Een Franstalige en Nederlandstalige omroeper spreken de opgedaagde supporters toe:

   "Beste supporters, 


   Onze ploeg, die geblokkeerd werd in ons trainingscentrum door bepaalde supporters die hen beletten om het stadion te bereiken, kon bijgevolg onmogelijk deelnemen aan de wedstrijd die vanavond gepland stond tegen Westerlo. Pogingen tot overleg met die supporters hebben niet geleid tot het vinden van een oplossing om de blokkade op te heffen. Standard betreurt deze situatie ten zeerste en verontschuldigt zich zowel ten opzichte van KVC Westerlo, als ten opzichte van de supporters van beide kampen die vanavond in het stadion aanwezig waren."

   21:17
   De omroepers lazen een statement van de club voor aan de aanwezige supporters: "Standard betreurt deze situatie."
   21:11

   Even recapituleren...

   Een actie werd opgesteld door de Standard-fans om de doorgang aan de jeugdacademie van Standard te blokkeren, zodat de spelersbus niet tot aan het stadion zou geraken. Dat is gelukt. Om 20.45 u had de wedstrijd moeten plaatsvinden, maar de Standard-spelers waren niet aanwezig. 


   De onvrede van Standard-fans is er gekomen nadat deze week de dubieuze activiteiten en geldstromen van de Amerikaanse eigenaar van de club, 777 Partners, bekend geraakten. De fans wilden een reactie en die is er ook gekomen.


   777 Partners heeft laten weten dat het zich zal herstructureren en de activiteiten in het voetbal zal stopzetten. Daardoor komt Standard dus weer te koop. 

   21:01

   Ondertussen komen de Westerlo-spelers terug het veld op. Ze trekken richting de meegereisde fans om ze uitdrukkelijk te bedanken er voor hen te zijn op Sclessin. Ook de Standard-supporters laten zich horen: "Oh, ooh, Sinan Bolat", weergalmt. 

   20:51

   Het voelt raar, het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Heel pijnlijk te zien voor mijn ex-ploeg. De club zal altijd in mijn hart blijven zitten. Jammer dat het de supporters moet overkomen, want dat verdienen ze niet. Ze hebben altijd hun ploeg gesteund in de hoop dat het beter zou gaan, maar nu moet er dringend iets veranderen.

   Sinan Bolat, doelman Westerlo
   20:50
   Marco Simonini geeft uitleg bij zijn vaststelling.
   20:50

   Nog 30 minuten wachten

   Om reglementair in orde te zijn, moet er nu zo'n half uur gewacht worden op een mogelijk opkomst van de Standard-spelers. De spelers van Westerlo gaan terug naar de kleedkamers om daar te wachten. Eens het halfuur is volgemaakt, zal de wedstrijd officieel uitgesteld zijn en wordt het wellicht een forfaitnederlaag voor de thuisploeg. 

   20:49

   Wij kwamen hier aan met vertraging van 45 minuten door de acties van Standard-fans. We hebben alles gecheckt, de spelers van Westerlo waren aanwezig. We moeten reglementair nog 30 minuten wachten op de spelers van Standard.

   Marco Simonini, scheidsrechter van vanavond
   20:39

   De RTL-ploeg is weggestuurd door de harde kern van Standard:

   Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
   20:33

   Het is triest voor dit Standard. Spijtig dat degene die wel zijn komen opdagen wellicht geen voetbal te zien krijgen. Zo'n forfait is altijd jammer. Maar het zit niet goed met dit Standard, dat zien we ook.

   Standard-supporter op Sclessin
   20:30

   CEO Pierre Lochte zou geprobeerd hebben om de harde kern van Standard te overtuigen de spelersbus te laten passeren, maar dat draaide uiteindelijk op niets uit. 

   20:26

   Een kwartier voor het wedstrijdbegin zijn er nog steeds geen Standard-spelers te zien. Om 20.45 u zou scheidsrechter Simonini toelichting geven, maar het ziet er nu wel degelijk naar uit dat de wedstrijd van vanavond niet zal doorgaan. Dat zou een forfait van Standard betekenen en een overwinning voor Westerlo. 

   20:09

   Ballen gevonden

   Nog altijd geen spelers van Standard, maar wel ballen. Al zijn het niet de officiële wedstrijdballen. Het lijkt alsof iemand ze nog in de koffer had liggen. De Westerlo-spelers komen het veld op, onder een klein fluitconcertje van de afgezakte fans en ze warmen zich intussen op alsof de wedstrijd straks gewoon doorgaat. 

   20:07
   20:06
   Westerlo heeft ballen gevonden.
   20:05

   Scheidsrechter wel aanwezig

   Ondertussen is de ref die de wedstrijd van vanavond in goede banen moet leiden aangekomen op Sclessin. Marco Simonini zou zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau fluiten, wordt zijn debuut door zichzelf uitgesteld? Van een vuurdoop gesproken... 

   20:01

   Blokkade aan de gang

   Zo'n duizend supporters zouden aan de jeugdacademie de doorgang blokkeren waar de spelersbus door moet om richting Sclessin te rijden. We zijn ondertussen zo'n drie kwartier voor de wedstrijd en er is nog altijd niemand van Standard in het Stade Maurice Dufrasne gesignaliseerd.