Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Schipperen tussen genieten en afzien in natte editie Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen: "Dit is de hel"

 za 30 maart 2024 15:14

Traditioneel kunnen de wielerliefhebbers zich één dag voor de Ronde van Vlaanderen zelf even Mathieu van der Poel of Lotte Kopecky wanen in 'We Ride Flanders', de Ronde voor wielertoeristen. Door de regen werd het dit jaar een gladde editie.

15.000 koersfanaten schreven zich dit jaar in voor 'We Ride Flanders', al zullen ze op het moment van die inschrijving wellicht gehoopt hebben op beter weer.

Het Flandrienweer had een paar enkelingen toch verrast. Zij moesten bij de start nog snel wat regenkledij kopen.

Zoals gewoonlijk is er keuze uit verschillende afstanden. De volledige 237 kilometer voor de die-hards, 74 kilometer voor de iets minder fanatieke fietsers en daartussenin nog omlopen van 159 en 128 kilometer.

 

De finale is wel voor iedereen hetzelfde, met de Oude Kwaremont en Paterberg en finish in Oudenaarde, onder de boog waar we morgen ook de winnaars bij de mannen en vrouwen zullen zien triomferen.

Wij hebben geen kasseien in Groot-Brittannië, maar de wegen zijn er zo slecht dat het bijna kasseien zijn.

Van de 15.000 inschrijvingen komen er maar liefst 10.000 uit het buitenland, goed voor 65 verschillende nationaliteiten.

 

"Wij hebben in Groot-Brittannië ook beklimmingen van 30%, dus dat moet wel lukken", klinkt het nog strijdvaardig bij de start. "Kasseien hebben we wel niet, maar onze wegen zijn in zo slechte staat dat het bijna kasseien zijn."

 

Even later klinkt het al iets minder optimistisch op de top van de Koppenberg. "Het is vreselijk. Heel erg glad. Dit is mijn 3e keer dat ik hier meedoe en de vorige 2 keer waren heel fijn en zonnig. Dit is de hel."

 

Toch is dat niet voor iedereen zo. Voor een grootvader is deze Ronde voor wielertoeristen "een echt feest". "Ik ben dit jaar 75 jaar geworden en wou in dat jaar afvallen tot 75 kilogram en de 75 kilometer rijden. Dat doe ik hier nu samen met mijn zoon, kleinzoon en schoonzoon."

Gerelateerd: