Ga naar de inhoud
Longo Borghini zegeviert in de Ronde.

Longo Borghini wint heroïsche Ronde van Vlaanderen, Kopecky strandt op vijfde plek

 zo 31 maart 2024 17:51
Ronde van Vlaanderen vrouwen
Ronde van Vlaanderen (vrouwen)
Helling
158 km
13:30 Oudenaarde - 17:54 Oudenaarde
Elisa Longo Borghini
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 158

  Geen derde zege op rij voor Lotte Kopecky in de Ronde van Vlaanderen, wel een tweede voor Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek). De Italiaanse kampioene onderscheidde zich in een kopgroep met haar ploeggenote Shirin van Anrooij en Katarzyna Niewiadoma. Kopecky beleefde een lastige koers en kwam bij de achtervolgsters als vijfde binnen.

  De 21e Ronde van Vlaanderen in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op de Koppenberg zakt SD Worx-Protime door het ijs. Lotte Kopecky en Demi Vollering moeten hemel en aarde verzetten om te redden wat er te redden valt. Lidl-Trek is wel mee en belandt uiteindelijk met twee vrouwen op het podium.
   
  • Winnares van de dag: Elisa Longo Borghini speelde hoog spel door in de finale met Katarzyna Niewiadoma naar haar ploegmate Shirin van Anrooij te rijden, maar de Italiaanse maakte het in de sprint onweerstaanbaar af. Negen jaar na haar eerste zege wint ze opnieuw de Ronde.
   
  • Verliezer van de dag: Geen triomf in de regenboogtrui voor Lotte Kopecky. De wereldkampioene zakte weg op de Koppenberg, herrees en katapulteerde Demi Vollering nog naar de kopgroep, maar slaagde er zelf niet meer in om helemaal vooraan te geraken.

  Wisselende scenario's in verschrikkelijk weer

  In de eerste kilometers al, toen nog onder een stralende hemel, was het opletten voor valpartijen. De twee sterke blokken, SD Worx-Protime en Lidl-Trek, verloren op de Lange Munte al een pion. Marlen Reusser en Lizzie Deignan stapten uit de koers, Lotte Kopecky moest daar een eerste keer voet aan de grond zetten.

   

  Ook toen een vijfkoppig groepje wegreed, moesten de vrouwen uitkijken om niet tegen het asfalt of de kasseien te knallen. Ondertussen was het immers stevig beginnen te regenen. Zo ging Elisa Longo Borghini in een bocht in de drukke aanloop naar de Molenberg rechtdoor de berm in. Laverend tussen de mindere goden kon zij opnieuw aansluiten.

   

  Aan de voet van de Koppenberg werd Justine Ghekiere als laatste overlever van de vlucht opgerold. Op de gladde kinderkopjes van de Bult van Melden kwamen de sterkste rensters aan de oppervlakte. Kopecky was daar niet bij, want de wereldkampioene moest voet aan de grond zetten. Een elitegroep reed weg, en de koers leek in een beslissende plooi te liggen.

   

  Een herrezen Kopecky stuwde Demi Vollering op de Oude Kruisberg en de Hotond echter naar voren. En er kwam nog meer volk terug. Zo flitste Shirin van Anrooij onder de plenzende regen plots voorbij de kopgroep. De jonge Nederlandse van Lidl-Trek ging solo over de Oude Kwaremont en de Paterberg. Op die steile puist glipten Katarzyna Niewiadoma en Longo Borghini weg bij de achtervolgers. De twee pikten snel aan bij Van Anrooij.

   

  Lidl-Trek had met twee rensters in de kopgroep de koers in de tang. SD Worx-Protime holde achter de feiten aan. Kopecky en Vollering konden een achtervolgend groepje niet dichter dan zo'n vijftien seconden brengen van het leiderstrio. Aan de streep in Oudenaarde duldde Longo Borghini geen tegenstand, de Italiaanse spurtte naar haar tweede zege in de Ronde van Vlaanderen.

  Uitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Elisa Longo Borghini
  158 km in 4u16'04"
  2
  Katarzyna Niewiadoma
  z.t.
  3
  Shirin van Anrooij
  4
  Marianne Vos
  op 9"
  5
  Lotte Kopecky
  z.t.
  6
  Puck Pieterse
  7
  Silvia Persico
  8
  Demi Vollering
  15"
  9
  Letizia Paternoster
  1'40"
  10
  Karlijn Swinkels
  z.t.

  Fase per fase

  17:53

  Longo Borghini is de snelste van kopgroepje en wint de Ronde van Vlaanderen

  17:52

  Het is voor Longo Borghini!

  Lidl-Trek neemt Niewiadoma in de sandwich. Van Anrooij trekt de sprint aan, en Longo Borghini komt er onhoudbaar over. Ze wint haar tweede Ronde van Vlaanderen en slaakt een vreugdekreet!

  17:51

  Onder de vod

  Op papier is Longo Borghini de snelste, en ze heeft met Van Anrooij een ploegmate. Dat moet dus lukken voor de Italiaanse, of denkt Niewiadoma er anders over?

  17:48

  Ik denk dat de winnares vooraan zit.

  Ruben Van Gucht
  17:47

  Het blijft ijzingwekkend spannend. De achtervolgers zijn nog steeds niet kansloos.

  17:45

  Niewiadoma blijft gul met haar inspanningen. Moet ze niet wat meer verantwoordelijkheid bij de twee Lidl-Treks leggen?

  17:44

  20"

  Het tijdsverschil blijft nagenoeg stabiel. Het mag dus niet stilvallen bij de drie vluchters, of de achtervolgers vallen hen in de nek.

  17:43

  Is vandaag eindelijk de dag van Katarzyna Niewiadoma? De Poolse eindigde al zes keer in de top tien van de Ronde van Vlaanderen, maar stond nog nooit op het podium.

  17:40

  Het komt niet meer alleen aan op frisse benen, maar wie nu nog het helderste hoofd heeft.

  17:39

  Op 15 seconden zijn Kopecky, Vollering, Vos, Persico en Pieterse nog niet uit beeld voor de zege.

  17:38
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  17:37

  Met z'n drieën

  Lidl-Trek boven! Van Anrooij krijgt het gezelschap van haar kopvrouw Longo Borghini, die ook Niewiadoma heeft meegenomen.

  17:36

  Dit wordt een nagelbijter tot aan de finish. De verschillen zijn akelig klein, alles is nog mogelijk.

  17:36

  Van Anrooij heeft nog minieme voorsprong na de Paterberg

  17:34

  Niewiadoma en Longo Borghini schuifelen weg van de andere achtervolgers. Kopecky en ook Vos moeten serieus op hun tanden bijten.

  17:33

  Paterberg

  Shirin van Anrooij trekt zich met een verbeten trek om haar mond naar boven. De achtervolgers komen erg dicht, maar dat is logisch als het zo steil bergop gaat.

  17:32

  Het wit rond de regenboog van Lotte Kopecky ziet meer grijs en bruin. Het is al een helse koers geweest.

  17:31

  We hebben enkel nog de Paterberg op het menu staan, en dan een zo goed als vlakke strook van 13 km naar de streep in Oudenaarde.