Ga naar de inhoud
Van der Poel pakt zijn derde Ronde van Vlaanderen!

Ronde van Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
6:05:17
Alpecin - DeceuninckADC
2
Luca Mozzato
+1:02
Arkéa - B&B HotelsARK
3
Nils Politt
+1:02
UAE Team EmiratesUAD
4
Mikkel Bjerg
+1:02
UAE Team EmiratesUAD
5
António Morgado
+1:02
UAE Team EmiratesUAD
6
Magnus Sheffield
+1:02
INEOS GrenadiersIGD
7
Oliver Naesen
+1:02
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
8
Dylan Teuns
+1:02
Israel - Premier TechIPT
9
Alberto Bettiol
+1:02
EF Education - EasyPostEFE
10
Toms Skujinš
+1:02
Lidl - TrekLTK
teams en deelnemers
teams en deelnemers

Van een andere planeet: Mathieu van der Poel rijdt met 3e zege in Ronde van Vlaanderen recordclub binnen

 zo 31 maart 2024 16:26
Ronde van Vlaanderen
Wegwedstrijd
270.8 km
10:22 Antwerpen - 16:28 Oudenaarde
Mathieu van der Poel
einde
 1. 0
 2. 40
 3. 80
 4. 120
 5. 160
 6. 200
 7. 240
 8. 270.8

  Hij was dé uitgesproken favoriet en hij heeft iedereen vakkundig in de pan gehakt: Mathieu van der Poel (29) heeft voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen op zijn erelijst gezet. De wereldkampioen maakte na een lange finale korte metten met zijn opponenten op de spekgladde Koppenberg. Na een solo van 45 kilometer maakte hij het zegegebaar, de rest stond geenszins op de foto. Luca Mozzato werd verrassend tweede, voor Michael Matthews, die weliswaar nog gedeklasseerd werd.

  De 108e Ronde van Vlaanderen in een notendop

  • Sleutelmoment: Na een zonnige start steekt de regen halfweg koers de kop op. Ze maakt van de klassieke kuitenbijters van de Ronde - Oude Kwaremont, Paterberg en Koppenberg - een glijpartij zonder weerga. Op de Koppenberg kan Mathieu van der Poel als een van de weinigen op de fiets blijven zitten. Hij is meteen ribbedebie.

   

  • Winnaar van de dag: Mathieu van der Poel was na de val met Wout van Aert en Jasper Stuyven op woensdag nog méér topfavoriet dan anders. Een favorietenrol die hij met glans vertolkte en omzette in een derde eindzege in de Ronde van Vlaanderen, waardoor hij mederecordhouder wordt.

   

  • Verliezers van de dag: Lidl-Trek en Visma-Lease a Bike leken vanaf de heuvelzone Van der Poel de strot dicht te willen knijpen en indien mogelijk te isoleren. Maar in plaats van de wereldkampioen reden ze zichzelf in de vernieling. Mads Pedersen leek nochtans weer supersterk, maar met een onbezonnen kamikazeaanval gooide hij zijn ruiten in.

  Onbezonnen Mads Pedersen gokt en verliest

  De Ronde van Vlaanderen vertrok dit jaar niet vanuit Brugge maar vanuit Antwerpen. Bij afwezigheid van onder meer Wout van Aert, Jasper Stuyven en titelverdediger Tadej Pogacar keek iedereen vanaf de start naar Mathieu van der Poel en zijn ploeg.

  Het plan was dan ook om Alpecin-Deceuninck zoveel mogelijk op te souperen in de achtervolging op de vlucht van de dag. Die vormde zich pas na een uur. Daarbij 3 Belgen: Bert Van Lerberghe, Lionel Taminiaux en Jelle Vermoote.

   

  Met beperkte energieverspilling hielden de jongens van Van der Poel de voorsprong binnen de perken, nooit meer dan 4 minuten.

  De verlossing voor Alpecin-Deceuninck kwam uit de hoek van Visma-Lease a Bike, dat vanaf de eerste klimmetjes meteen aan de bel trok: Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Matteo Jorgenson, ... Ze gooiden er allemaal de beuk in. Ook Mads Pedersen verschoot een eerste cartouche, op zowaar 110 kilometer van de finish.

   

  Die guerrillaoorlog leek te werken, want Van der Poel stond er snel bijna alleen voor. Enkel  Gianni Vermeersch was er nog in steun. Toen die meesloop bij een nieuwe aanval van Pedersen kantelde de koers.

   

  In het peloton lieten ze Pedersen, hoewel indrukwekkend, vrolijk zijn eigen bordje uitlebberen. De inspanning van de Deen duurde tot de tweede van drie beklimmingen van de Oude Kwaremont.

   

  Dat was ook het moment dat Van der Poel een eerste keer doortrok. Oier Lazkano beantwoordde de demarrage, maar ook hij zou daar later een prijs voor betalen.

  Van der Poel speelt soloslim, maar ziet ook af

  Intussen was het fors beginnen te regenen. De Koppenberg werd tot een ijspiste herschapen. Veldrijder Van der Poel was uiteraard de beste kunstschaatser. Matteo Jorgenson had op de top van de Bult van Melden een handvol seconden achterstand.

   

  Maar Van der Poel wachtte niet en ook de Amerikaanse winnaar van Dwars door Vlaanderen botste op zijn limieten. Hij waaide terug naar de achtervolgers, waar Dylan Teuns en Alberto Bettiol als sterksten opstonden.

  Van der Poel had dan al gewonnen spel, al was het in de finale ook voor een superman als de wereldkampioen op de tanden bijten.

  Teuns en Bettiol werden met de finish in zicht nog net opgerold, waardoor warempel  Luca Mozzato, de winnaar van de Bredene Koksijde Classic, naar de tweede plaats sprintte. Michael Matthews kwam net iets te laat en maakte ook nog een dubieus manoeuvre. Hij werd teruggezet in de stand en Nils Politt kaapte de laatste podiumplaats weg.

  Gerelateerd:

  Uitslag Ronde van Vlaanderen

  naamresultaatploeg
  1
  Mathieu van der Poel
  6:05:17
  Alpecin - DeceuninckADC
  2
  Luca Mozzato
  +1:02
  Arkéa - B&B HotelsARK
  3
  Nils Politt
  +1:02
  UAE Team EmiratesUAD
  4
  Mikkel Bjerg
  +1:02
  UAE Team EmiratesUAD
  5
  António Morgado
  +1:02
  UAE Team EmiratesUAD
  6
  Magnus Sheffield
  +1:02
  INEOS GrenadiersIGD
  7
  Oliver Naesen
  +1:02
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  8
  Dylan Teuns
  +1:02
  Israel - Premier TechIPT
  9
  Alberto Bettiol
  +1:02
  EF Education - EasyPostEFE
  10
  Toms Skujinš
  +1:02
  Lidl - TrekLTK

  Fase per fase

  16:29

  Uitslag

  1. Van der Poel
  2. Mozzato
  3. Matthews

  16:28

  Van der Poel heeft alle tijd om zege te vieren, Bettiol en Teuns worden nog gegrepen in het slot

  16:27

  Matthews en Mozzato op podium

  Teuns en Bettiol worden op de hielen gezeten door de achtervolgers. Ze worden net nog gegrepen. Mozzato wordt 2e, Matthews 3e. Wat een bizar podium.

  16:26

  Van der Poel schrijft geschiedenis!

  Met verwrongen gezicht, de tong uit de mond en een beetje zwalpend komt Van der Poel over de finish, waarna hij zijn fiets in de lucht tilt.

  16:26

  Van der Poel kijkt nog even achterom, maar daar komt niemand meer.

  16:25

  Laatste km.

  De laatste kilometer, kaarsrecht richting de finish. Heeft Van der Poel een speciale viering in petto?

  16:24

  Het lijkt erop dat het ook voor Van der Poel niet veel langer hoeft te duren. Het genot staat niet echt van zijn gezicht af te lezen.

  16:23

  Bij de Emiraten hebben ze nog 4 renners in de groep achter Teuns en Bettiol, maar toch zijn ze niet scheutig om te achtervolgen.

  16:21

  Door de druk van achteruit moeten Teuns en Bettiol blijven knallen. Het duo nadert op iets meer dan een minuut van Van der Poel. Gelukkig is het nog maar 4 kilometer.

  16:21

  Benoot krijgt de verkeerde fiets bij wissel

  16:20

  Benoot op de reservefiets van Van Baarle

  Tiesj Benoot krijgt een nieuwe fiets, maar er gaat blijkbaar iets mis, want hij krijgt het reserve-exemplaar van Dylan van Baarle. Zo wordt het ook moeilijk.

  16:19

  5e monument voor Van der Poel

  Nog een statistiekje: het wordt de 5e zege in wielermonument voor Mathieu van der Poel, waarmee hij de hoogste actieve renner is op de lijst, naast Tadej Pogacar.

  16:18

  Lekke band voor Tiesj Benoot in volle finale

  16:17

  Benoot lek

  Tiesj Benoot had nog een mooie ereplaats kunnen versieren, als eerste van Visma-Lease a Bike ook. Maar een lekke band op 7 kilometer van de finish beslist daar wellicht anders over.

  16:15

  Bettiol en Teuns zijn weer samen en blijven nog net uit de greep van een groepje met Naesen en Matthews.

  16:13

  Van der Poel op weg naar 3e eindzege

  We kunnen ons statistiekenboekje bovenhalen, want nu lijdt het geen enkele twijfel meer: Mathieu van der Poel wordt met een 3e zege mederecordhouder in de Ronde, samen met Fabian Cancellara, Tom Boonen, Johan Museeuw, Eric Leman, Fiorenzo Magni en Achiel Buysse.

  16:12

  Ze kruipen naar boven op de Paterberg.

  Karl Vannieuwkerke
  16:12

  Met Paterberg is laatste obstakel weg voor Van der Poel, Teuns lost Bettiol