Ga naar de inhoud

Toegang verboden, achter deze deur bouwt Wout van Aert aan het perfecte wielerpak voor olympisch succes

 wo 31 januari 2024 14:52
Wout van Aert
Wout van Aert was gisteren aan de slag achter gesloten deuren.

Gisteren postte Wout van Aert een foto op Instagram van een gesloten deur op de gloednieuwe wielerpiste van Zolder. Achter die deur werkte de toprenner aan zijn tijdrit. Met het oog op de Olympische Spelen legde hij er de basis voor een ultramodern tijdritpak.

Wout van Aert werkte op de wielerpiste van Zolder samen met Belgian Cycling, Team Belgium en Bioracer, een autoriteit op het vlak van wielerpakken.

 

Bioracer hielp eerder Tony Martin en Filippo Ganna aan wereldtitels tegen de klok, vorig jaar veroverde Remco Evenepoel de regenboogtrui in een outfit van het bedrijf uit Tessenderlo.

 

"We proberen de renner te omwikkelen met de meest aerodynamische stoffen", vertelt CEO Danny Segers in VRT NWS laat.

Na 50 of 60 keer in tijdritpositie wordt een renner moe. Met een pop kunnen we de pakken veel vaker uittesten.

Danny Segers

Om die pakken perfect op maat te kunnen ontwerpen - elke millimeter te veel betekent tijdverlies - laat Belgian Cycling levensgrote poppen maken van Evenepoel en Van Aert. 


Gisteren was het aan Van Aert om zijn lichaam te laten omgieten in een paspop. "We scannen de renner en gieten hem in een 3D-figuur", legt Segers uit.


"Op die manier kunnen we een pak veel vaker uittesten dan met de renner alleen. Na 50 of 60 keer in tijdritpositie wordt hij moe."

Wout van Aert
Wout van Aert in actie voor de nationale ploeg.

"Een bodysuit is niet toegestaan"

Een 3D-pop is geen koopje. Voor de ontwikkeling kan de Belgische wielerfederatie Belgian Cycling op de steun rekenen van de Belgische olympische ploeg Team Belgium.

 

Danny Segers (Bioracer): "De exacte kostprijs ken ik niet. Voor olympisch schaatskampioen Bart Swings ging het om 15.000 à 20.000 euro."

 

"Het is z'n geld waard. Omdat we die pop voortdurend kunnen gebruiken."

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel in het nationale tijdritpak van Bioracer.

Remco Evenepoel kiest voor een tijdritexemplaar met extreem korte mouwen. Dat is toegestaan, lange pijpen niet. Bioracer krijgt geen carte blanche.


"Neen, absoluut niet", zegt Segers. "We zouden pakken met volledige beenstukken of zelfs hele bodysuits kunnen ontwerpen. Dan zouden de renners nog beter kunnen doen."


Wat niet mag. "De Internationale Wielerunie controleert de ontwikkeling om de opkomende wielerlanden niet te benadelen en om de kracht van de renner te laten primeren."


Afspraak op zaterdag 27 juli voor de olympische tijdrit in Parijs.

Gerelateerd: