Ga naar de inhoud

Heeft Nardi's hersenschudding wat te maken met zijn nieuwe blessure? "Er is een verhoogd risico, maar de studies zijn nog jong"

 vr 1 december 2023 21:20
Paul Nardi
Enkele weken na zijn hersenschudding stond Paul Nardi alweer tussen de palen.

5 weken geleden liep Paul Nardi een hersenschudding op na een botsing met Cercle-aanvaller Kévin Denkey. Donderdagavond blesseerde de doelman van KAA Gent zich zwaar aan zijn enkel. Hebben de twee letsels iets met mekaar te maken? En stond Nardi te snel tussen de palen? 3 specialisten buigen zich over de vragen.

Is er een verband tussen de hersenschudding en de enkeltrauma?

Op 22 oktober liep Paul Nardi een hersenschudding op in de verliesbeurt tegen Cercle (2-0). Nog geen 6 weken later liep hij een zware enkelblessure op.

 

Is de kans op een letsel groter na een blessure? "Ja, er is een verhoogd risico", antwoordt Stijn Bogaerts, revalidatiearts van het UZ Leuven. "Al zijn de studies daarover nog jong."

 

"Het klopt ook wat Hein Vanhaezebrouck daags nadien zei: "Misschien moet je er niet te veel achter zoeken." Niet iedereen die een hersenschudding oploopt, zal zich ook zwaar blesseren."

 

Het onderzoek naar zulke verbanden staat nog in zijn kinderschoenen. Bogaerts: "Omdat het brein heel moeilijk te onderzoeken is. Het is geen spier waar je met een echografie naar kan kijken."

 

"En sportgeneeskunde is ook een jonge discipline", verduidelijkt de arts.

Een hersenschudding kan je lichaam verzwakken.

Neuroloog Chris van der Linden

Neuroloog Chris van der Linden (CNOG-BRAI3N) weet dat een hersenschudding een impact heeft op heel je lichaam.

 

"Met een hersenschudding gebeurt er heel wat in en rond je brein", stelt de zenuwspecialist.

 

"Er zijn aanwijzingen dat er subtiele ontstekingen ontstaan in je hele lichaam en delen van je lichaam verzwakt. Je loopt dus een verhoogd risico", concludeert hij.

Is Paul Nardi te snel teruggekeerd?

Enkele weken na zijn hersenschudding op het veld van Cercle Brugge stond Paul Nardi alweer tussen de palen. Te vroeg?

 

Neuroloog Chris van der Linden is duidelijk: "5 weken na een hersenschudding weer gaan voetballen, is onverantwoord. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn."

 

"In de Verenigde Staten is er onderzoek gedaan naar hoofdletsels bij footballspelers. Vele kleine stoten kunnen leiden tot vroegtijdige dementie."

 

"Neen, je moet iemand uitgebreid onderzoeken vooraleer een speler weer aan de slag kan. Luister nooit naar de speler zelf, die kan zich snel weer goed voelen. Wees er heel beducht voor en luister liever naar de arts", luidt het advies van Van der Linden.

Het lichaam blijft energie vragen voor het herstel.

Thomas D'havé

Osteopaat Thomas D'havé (kPNIBelgium) deelt de mening van de neuroloog. "Het zou politiek correct zijn om ja te antwoorden", zegt hij.

 

"De medische staf probeert de gezondheid van de speler zo lang mogelijk te bewaken, maar in de sport moet je samen met de trainersstaf op zoek gaan naar de beste oplossing."


Dat je voldoende rust moet inbouwen na een hersenschudding staat buiten kijf voor D'havé.

 

"Volgens onderzoek is 44% van de patiënten na een zware hersenschudding 3 jaar later nog steeds niet tot rust gekomen. Heel vaak zien we dat het lichaam energie blijft vragen voor de laatste 30 procent herstel."

 

"Maar bij Paul Nardi zou de hersenschudding wel een hele dramatische impact gehad hebben", vindt D'havé.

 

"Meestal gaat het om hamstringblessures of kruisbandletsels. Een zwaar enkeltrauma als gevolg van zijn hersenschudding vind ik te kort door de bocht."

Hoe lang moet Paul Nardi revalideren?

"Ik ken zijn dossier niet, maar normaal gezien zal hij lange tijd buiten strijd zijn", antwoordt revalidatiearts Stijn Bogaerts.

 

"Al lees ik dat hij strijdvaardig is, dat is een groot pluspunt en een goed startpunt."

Gerelateerd: