82'
Denys Nagnoynyi
4 - 1
82'

KAA Gent heeft zich in eigen huis verzekerd van een verlengd verblijf in Europa. Zorja Loehansk was veel te licht om Gent te verontrusten. Op de slotspeeldag strijdt Gent tegen Maccabi Tel Aviv voor de groepswinst en de rechtstreekse kwalificatie voor de 1/8e finales van de Conference League. Een gelijkspel volstaat dan. Een avond zonder zorgen werd het evenwel niet door de erg nare blessure van doelman Paul Nardi.

KAA Gent - Zorja Loehansk in een notendop:

• Man van de match: Malick Fofana was met zijn snelheid een gesel voor de Oekraïense verdediging en zorgde met een beheerst schot voor de belangrijke openingstreffer.

• Sleutelmoment: Het had geen impact op het scoreverloop, maar de vreselijke blessure van Gent-doelman is een serieuze domper op de feestvreugde. De doelman liep in de tweede helft een beenbreuk op.

• Stand van zaken: Dankzij de overwinning is Gent zeker van een plaatsje in de 1/8e finales van de Conference League. Gent springt naar de koppositie en heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Maccabi Tel Aviv om als eerste te eindigen.

• Statistiek: Hij was twijfelachtig vanavond, maar sven Kums kwam toch aan de aftrap. De Gent-kapitein speelde zijn 300e wedstrijd voor de Buffalo's waarin hij goed was voor 30 doelpunten en 39 assists.

Bedrijvige Fofana

KAA Gent wist wat te doen in de 27e wedstrijd van het seizoen: winnen tegen Zorja Loehansk om de kwalificatie voor de volgende ronde veilig te stellen.

Eerder vandaag sprong Maccabi Tel Aviv over Gent naar de koppositie in groep B en dat lieten de Buffalo’s niet zomaar gebeuren.

Het eerste gevaar kwam dan ook uit Gentse hoek, maar Cuypers liet na om de thuisploeg meteen op rozen te zetten.

Niet erg, dacht Malick Fofana. De flankaanvaller kon met de bal aan de voet het veld oversteken om vervolgens met een gekruist schot doelman Turbayevskyi te verschalken.

Gent nam de wedstrijd daarna voorzichtig in handen, zonder al te grote kansen.

De Oekraïners gaven een teken van leven en legden een knappe combinatie op de mat: aan de eerste paal kwam aanvaller Guerrero een fractie van een seconde te laat om de gelijkmaker binnen te duwen.

Orban en Fofana, opnieuw hij, probeerden de voorsprong nog uit te diepen. Gent met het kleinste verschil richting kleedkamers.

En de pauze deed Gent deugd: een bedrijvige Noah Fadiga zag zijn voorzet via een Loehansk-verdediger in doel verdwijnen.

Domper op de feestvreugde

Niet veel later was het opnieuw Fadiga die Orban kon bereiken in de zestien. De Nigeriaan controleerde en zette met een heerlijke knal de 3-0 op het scorebord.

Maar dan werd het ijzingwekkend stil in het stadion. Doelman Nardi liep een vreselijke blessure  op aan het linkerbeen. Iedereen was zichtbaar aangeslagen, een lange revalidatie wacht voor de doelman.

Gent slaagde erin de knop om te draaien richting de wedstrijd en maakte via Gandelman nog de 4e treffer.

De Oekraïners milderden nog met een eerredder, maar de wedstrijd lag in een beslissende plooi.

Gent voetbalt ook na de jaarwisseling in de Europa Conference League. Of dat als groepswinnaar zal zijn,  wordt volgende speeldag tegen Maccabi Tel Aviv bepaald.

Hugo Cuypers: "Mijn gedachten zijn nu bij Paul"