Ga naar de inhoud

Kijk zondag live naar het WK gravel: ontdek deelnemers, parcours en livestream

 vr 6 oktober 2023 06:35
Wout van Aert staat voor het eerst aan de start van het WK gravel.
Wout van Aert staat voor het eerst aan de start van het WK gravel.

Eén week na het EK en BK gravel staat de wereldtitel gravel weer op het spel in Veneto (Italië). Vorig jaar vielen de eerste wereldtitels gravel ooit daar in het mandje van Gianni Vermeersch en Pauline Ferrand-Prévot. Zorgt Wout van Aert bij de mannen voor een 2e Belgische wereldtitel op een rij? En wie zijn de favorieten bij de vrouwen? Lees het allemaal in onze gids hieronder.

Vorig jaar

Het eerste WK gravel in Veneto (Italië)  mondde vorig jaar uit in een onderonsje tussen wegrenners.

 

Gianni Vermeersch en Daniel Oss kozen op meer dan 100 kilometer van de streep het hazenpad en sloegen al snel een kloof van 5 minuten.

 

De finale, die uit enkele onverharde weggetjes en gravelstroken bestond, zorgde nauwelijks nog voor spektakel. Op 6 kilometer van de streep liet Vermeersch zijn Italiaanse gezel achter. Zo kroonde een Belg zich tot de eerste wereldkampioen gravel ooit.

 

Achter de rug van Vermeersch en Oss hield Mathieu van der Poel onze landgenoot Greg Van Avermaet van de bronzen medaille.

Bij de vrouwen eiste een kwartet alle aandacht op. Fenomeen Pauline Ferrand-Prevot scheurde zich al snel los met de Duitse Jade Treffeisen, de Zwitserse Sina Frei en de Italiaanse Chiara Teocchi.

 

Het werd een fraai kijkstuk. Bij momenten bewogen de rensters zich schijnbaar voort door een bewegend schilderij.

 

In de laatste rechte lijn haalde Ferrand-Prévot haar penseel nog tevoorschijn en trok ze een serieuze streep tot aan de finish.

 

De Française maakte zo haar klavertjevier vol met wereldtitels in 4 disciplines: de weg, het veld, het mountainbiken en het gravelrijden.

 

De Zwitserse Frei ging met de zilveren medaille aan de haal. Op de derde trede stond de Italiaanse thuisrijdster Teocchi.

Deelnemers

Een mix van wegrenners en gravelspecialisten binden zondag de strijd met elkaar aan.

 

Een van de topfavorieten luistert naar de naam Wout van Aert. Hij wil zijn seizoen in schoonheid afsluiten na tweede plaatsen op het WK en EK op de weg.

 

Andere actieve wegrenners op de startlijst zijn onder meer titelverdediger Gianni Vermeersch, Matej Mohoric, Florian Vermeersch, Quinten Hermans, Ivan Garcia Cortina, Connor Swift en vicewereldkampioen Daniel Oss.
 

Uitkijken is het ook naar de 43-jarige Alejandro Valverde, die in het gravelrijden zijn 2e jeugd herbeleeft. En hoe ver geraakt Unbound-finisher Jan Bakelants?

 

Bij de gravelspecialisten hebben we de naam van de Amerikaan Keegan Swenson met rood onderstreept.

 

Zoek trouwens niet naar Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. De wereldkampioen op de weg geniet van een welverdiende rustperiode, terwijl MTB-wereldkampioen Pidcock dit weekend aan de slag gaat in de Wereldbeker-finale mountainbike.

 

Ook kersvers Europees en Belgisch kampioen gravel Jasper Stuyven vecht niet mee voor de wereldtitel. Hij pint zijn rugnummer vast in Parijs-Tours.

Wout van Aert ruilt zijn koersfiets even in voor een gravelfiets.

Ook bij de vrouwen komt heel mooi volk aan de start met wereldtoppers op de weg zoals Demi Vollering, EK-laureate Lorena Wiebes, Silvia Persico en Katarzyna Niewiadoma.

 

Zij gaan de strijd aan met titelverdedigster Pauline Ferrand Prevot en gravelexpertes zoals Sofia Gomez Villafañe (Arg) en Caroline Schiff (Dui). de afscheidnemende Annemiek van Vleuten moest passen met een blessure.

 

In tegenstelling tot vorig jaar komen er dit jaar wel Belgische vrouwen aan de start: drievoudig wereldkampioene veldrijden Sanne Cant, Marthe Truyen, Loes Sels en Nele De Vos.

Parcours

Hoewel het WK opnieuw in de regio Veneto plaatsvindt, is het parcours zeker geen blauwdruk van vorig jaar. Het grootste verschil is dat er veel meer klimwerk op het menu staat. Ook de gravelstroken volgen elkaar mooier op.


De mannen krijgen over 169 kilometer 1.890 hoogtemeters voor de wielen geschoven. De vrouwen moeten 1.660 hoogtemeters overwinnen over een totaalafstand van 140 kilometer.

 

Op papier bestaat het parcours uit 50 procent gravel- en grindwegen en 50 procent geasfalteerde wegen.
 

De mix van steile geasfalteerde beklimmingen en vlakke gravelwegen lijkt koren op de molen van de renners die in de Vlaamse klassiekers uitblinken.

Volgend jaar slaat het WK trouwens zijn tenten op in België: dan zijn Halle (startplaats) en Leuven (aankomstplaats) de gaststeden.

Het parcours voor de mannen.
Het parcours voor de mannen.
Het parcours voor de vrouwen.
Het parcours voor de vrouwen.

Programma & live op Sporza

De vrouwen bijten zaterdag de spits af om 10.30 uur, de aankomst wordt verwacht rond de klok van 15 uur.

 

Zondag strijden de mannen voor de wereldtitel. Ook zij worden losgelaten om 10.30 uur, 5 uur later zouden we de opvolger van Gianni Vermeersch moeten kennen.

De strijd bij de mannen is zondag live te bekijken vanaf 14 uur op Canvas, in de Sporza-app en op Sporza.be. 

Gerelateerd: