Ga naar de inhoud

Thuisrijder Jasper Stuyven wint 1e EK gravel na stevige solo, Tiffany Cromwell 1e vrouw, Lorena Wiebes pakt goud

Zijn naam weerklonk de volledige wedstrijd en ook het hardst aan de meet.

Een overwinning in zijn achtertuin. Na een solo van een kleine 30 kilometer heeft thuisrijder Jasper Stuyven de eerste Europese en Belgische graveltitel op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen kwam de Australische Tiffany Cromwell als eerste over de meet in Oud-Heverlee, maar het EK-goud ging naar de Nederlandse spurtbom Lorena Wiebes.

Als man van de streek was Jasper Stuyven samen met zijn vrouw Elke Bleyaert ambassadeur van het gravelevent. Hij kent dan ook de (gravel)wegen door Heverleebos en Meerdaalwoud door en door.

Maar de renner van Lidl-Trek was ook gewoon meer dan goed in vorm. 159 km kregen het elitepeloton van 170 man sterk voor de wielen, 2 lokale ronden van 28 km, 1 van 47 km en nog 2 van 28 km.

Het werd een afvallingsrace met de grote namen vooraan, waar Thibau Nys letterlijk wegviel in de 2e ronde. In de grote ronde konden 2 pittige hellingen de schifting doorvoeren en zo geschiedde.

Alex Colman had aan de derde finishpassage een kleine voorsprong op 11 achtervolgers: Merlier, Stuyven, Florian en Gianni Vermeersch, Van Avermaet, Van Lerberghe, Loockx, Panhuyzen en de buitenlanders Vakoc, Voss en Rassmann.

Net op dat moment zat Stuyven met een leegloper. Hij had het geluk dat hij in de materiaalpost aan de finish redelijk snel geholpen kon worden met het wiel van ploegmaat Nys. Op 56 km van de streep leek zijn race erop te zitten, maar in een mum van tijd reed hij een kloof van 40 seconden dicht.

Colman kreeg een minuut, maar de achtervolgers lieten hem even zwemmen. Het zou allemaal gaan gebeuren in de slotronde. Daarin zette Stuyven meteen zijn beslissende move in.

Hij vloog voorbij Colman en bleef maar vliegen. Wat ze achter hem ook probeerden, ze kwamen niet dichter, integendeel. Greg Van Avermaet, de 4e van het WK, viel met pech weg bij de achtervolgers. De gedubbelde renners waren af en toe een extra hindernis voor de mannen vooraan.

Wereldkampioen Gianni Vermeersch probeerde een paar keer weg te rijden richting zilver, maar er zou met zijn vijven gespurt worden om de resterende podiumplekken. Merlier was daarin logisch de snelste, voor Voss, Gianni Vermeersch, Florian Vermeersch en Petr Vakoc.

Uitslag mannen
1. Jasper Stuyven 159 km in 4u16'27"
2. Tim Merlier op 1'21"
3. Paul Voss (Dui) z.t.
4. Gianni Vermeersch  
5. Florian Vermeersch  
6. Petr Vakoc (Tsj)  
7. Bert Van Lerberghe 4'20"
8. Frederik Rassmann (Dui) z.t.
9. Lander Loockx  
10. Kevin Panhuyzen 4'26"
11. Alex Colman 5'14"
12. Jan Bakelants 8'20"
13. Daan Soete 10'47"
14. Laurens Sweeck z.t.
15. Jasper Ockeloen (Ned)  

Australische Cromwell triomfeert voor EK-podium Wiebes/Van Empel/Cecchini

Bij de vrouwen, die 131 km afwerkten met op het eind 1 lokale ronde in plaats van 2, lag de koers al snel in een beslissende plooi met 4 koploopsters. Tiffany Cromwell reed bij wijze van spreken van start tot finish op kop.

De Australische van Canyon-SRAM passeerde telkens op de 1e of 2e plaats aan de finishpassage. In het gezelschap van de Nederlandse vrouwen Fem van Empel, wereldkampioene in het veld en Nederlands gravelkampioene, en de snelle Lorena Wiebes en de Italiaanse Elena Cecchini, ploegmate van Wiebes.

De vrouwen, die een minuut na de mannen waren gestart, reden onderweg gewoon tussen de mannen van de andere leeftijdsgroepen. Die konden hen vaak een handje helpen om het tempo te bepalen.

Op het eind werd het spel toch eerlijk gespeeld: Cromwell jaagde op 3 km van de finish de mannen op kop van het groepje weg en trok bergop stevig door. De andere 3 - die zich zeker wisten van de Europese medailles, want Cromwell is een Australische - konden niet mee.

Cromwell, de vriendin van F1-rijder Valtteri Bottas, die ook aan de start stond, viel niet meer stil en had 17 seconden voorsprong op Lorena Wiebes. Die won ondanks een lichte leegloper makkelijk voor Van Empel en Cecchini.
 

Marthe Truyen pakte als 9e op bijna 10 minuten van Cromwell de Belgische titel. Nathalie Bex (13e) en Jana Dobbelaere (18e) mochten mee op het BK-podium. Sanne Cant was heel goed gestart, maar viel in de 4e ronde uit.

Cromwell: "Winnen is winnen"

Tiffany Cromwell wist dat ze geen trui zou krijgen, geen Europese of Belgische. "Maar dit was de perfecte voorbereiding voor mij op het WK gravel van volgend weekend. Ik ben blij dat het een open race was. Winnen is winnen. Het was een sterk veld. Samen met Lorena, Fem en Elena draaiden we goed rond in een harde race . Ik ben blij dat ik op de klim op het eind het verschil kon maken."
 

"Mijn benen voelden niet zo goed meer, maar ik zag dat iedereen moe aan het worden was. Ik wist dat ik iets moest proberen, want Lorena kloppen in de sprint lukt nooit."

Wiebes: "EK gewonnen na spurt op leegloper"

Lorena Wiebes was blij dat ze weer een Europese trui kreeg, nadat ze vorig weekend haar sterrenwegtrui had moeten afgeven. "Het was toch een revanche voor het zilver van vorige week."

"Toen Cromwell ging, wist ik dat zij niet in aanmerking kwam voor de Europese titel. Maar ik voelde in de laatste ronde ook dat ik een klein gaatje had in mijn voorste band. Ik moest voorzichtig zijn in de bochten."

"Ik rekende op mijn sprint, die ik gelukkig kon winnen ondanks een lekkende band vooraan. Het was een hobbelige sprint."

Ze reden vaak tussen de mannen van de andere leeftijdsgroepen. Was dat een hulp of een hinder? "Sommigen gingen opzij als we passeerden, sommigen hielpen ons ook goed om tempo te rijden."

Wiebes rijdt volgende week het WK in Veneto: "Maar dat parcours is écht heel lastig met pittige klimmetjes. Ik vind het fijn om in Italië te zijn, het wordt dus ook een beetje vakantie."

Uitslag vrouwen
1. Tiffany Cromwell (Aus) 131 km in 3u49'57"
2. Lorena Wiebes (Ned) - 1e EK op 17"
3. Fem van Empel (Ned) - 2e EK z.t.
4. Elena Cecchini (Ita) - 3e EK 20"
5. Barabara Guarischi (Ita) 5'13"
6. Pauliena Rooijakkers (Ned) 9'11"
7. Tessa Neefjes (Ned) 9'52"
8. Giada Borghesi (Ita) z.t.
9. Marthe Truyen - 1e BK 9'53"
10. Barbara Borowiecka (Pol) 13'04"
EK/BK gravel
17:00
Bert De Backer 14e in age group, geen 5e ronde voor Bavo

Bert De Backer reed in zijn leeftijdsgroep (35-44) de hele tijd goed mee in de voorste gelederen. Op 327 deelnemers eindigde hij mooi 14e in een tijd van 3u53'02", goed voor gemiddeld 34,114 km/u.

De Backer schoof altijd wat op: van 23 naar 21 naar 14. De winnaar in zijn reeks was Joris Massaer, die in 3u45'48" finishte.

"Ik heb als prof nog nooit zoveel krampen gehad, maar ik vond het heel leuk."

Zijn Sporza-maatje Bavo kende pech in de eerste ronde (lekke band), waardoor hij teruggeslagen werd. Op 361 deelnemers eindigde hij 292e in het klassement, hij mocht niet meer aan zijn 5e ronde beginnen.

Floris Van Tricht won in 3u44'34". Valtteri Bottas was 187e, de F1-rijder is de vriend van de winnares bij de vrouwen, Tiffany Cromwell.

16:28
Top 18 mannen

1. Jasper Stuyven
2. Tim Merlier
3. Paul Voss (Dui)
4. Gianni Vermeersch (3e BK)
5. Florian Vermeersch
6. Petr Vakoc (Tsj)
7. Bert Van Lerberghe
8. Frederik Rassmann (Dui)
9. Lander Loockx 
10. Kevin Panhuyzen
11. Alex Colman
12. Jan Bakelants
13. Daan Soete
14. Laurens Sweeck
15. Jasper Ockeloen (Ned)
16. Laurens ten Dam (Ned)
17. Toon Vandebosch
18. Frans Claes

16:19
De sterkste man in koers heeft gewonnen.
Commentator Karl Vannieuwkerke
16:18
Jasper Stuyven kroont zich tot Europees en Belgisch kampioen gravel
16:17
Merlier klopt Voss en wereldkampioen in spurt

Tim Merlier legt Paul Voss, Gianni Vermeersch, Florian Vermeersch en Petr Vakoc er vlot op in de spurt van de achtervolgers, in die volgorde.

Op 1 minuut en 21 seconden is er EK-zilver voor Merlier en EK-brons voor de Duitser Voss. Het BK-brons is voor wereldkampioen Gianni Vermeersch.

16:17

Spurt bij achtervolgers.

16:15
Stuyven triomfeert

Met een grote glimlach viert Jasper Stuyven voor - letterlijk - zijn eigen volk zijn overwinning. Familie en vrienden vieren mee.

16:15
Als Stuyven het zelf wil, zou hij een wildcard kunnen krijgen voor het WK gravel van volgende week in Veneto.
Commentator Karl Vannieuwkerke
16:13
Voss trekt door

De Duitser rijdt bergop weg van de Belgen Merlier en Vermeersch (x2). Voss lijkt de sterkste achtervolger.

16:10
BK vrouwen

1. Marthe Truyen
2. Nathalie Bex
3. Jana Dobbelaere

16:09
Nog 5 km

Voss, Merlier, Vakoc en de 2 Vermeerschen, die knokken achter Stuyven voor de zilveren en bronzen EK-medaille.

16:07
Stuyven wint op wiel van Nys

Opvallend weetje van ons commentaarduo: Jasper Stuyven kreeg bij zijn lekke band een wiel van Thibau Nys bij de materiaalpost aan de finishlijn. Wat als zijn jongere teammaat van Lidl-Trek niet had opgegeven?

16:04
1 minuut op 10 km voor Stuyven

Op vertrouwd terrein rijdt Stuyven verder weg van de achtervolgers. Op 10 km van de finish heeft de man van de streek meer dan een minuut.

Opvallend: voor Stuyven wordt het zijn eerste overwinning van het seizoen, als hij de buit binnenhaalt.

16:03
37,790 km/u

Na 4 uur koers rijden de mannen rond met een gemiddelde van 37,790 km/u. José De Cauwer is flink onder de indruk.

15:59
Marthe Truyen wint BK

Op bijna 10 minuten van Tiffany Cromwell verovert Marthe Truyen de Belgische graveltitel. Ze kaapt de 9e plaats allround weg. 

15:58
Gianni Vermeersch gaat nog eens in de tegenaanval
15:56
Stuyven heeft nog 40 seconden

Op 15 km van de finish lijkt alleen pech nog Jasper Stuyven van de overwinning te kunnen houden. De Belg van Lidl-Trek telt 40 seconden op zijn achtervolgers.

Stuyven is op weg naar EK- en BK-goud. De andere medailles gaan naar Florian of Gianni Vermeersch, Tim Merlier, de Duitser Paul Voss of de Tsjech Petr Vakoc. Lander Loockx krijgt af te rekenen met materiaalpech.

15:53
Cromwell wint bij de vrouwen, Wiebes is Europees kampioene
15:50
Australische Cromwell triomfeert, EK-goud voor Wiebes

Tiffany Cromwell heeft met overmacht de wedstrijd gewonnen bij de vrouwen. De Australische reed op 2,5 km weg en won met 20 seconden voorsprong op haar 3 medevluchters.

Daar regelde Lorena Wiebes de Nederlandse sprint tegen Fem van Empel. Zij verdelen zo het EK-goud en -zilver. De Italiaanse Elena Cecchini pakte het brons.

15:48
Cecchini, Wiebes en Van Empel

De strijd wordt eerlijk gestreden. De mannen rijden niet voor de 3 achtervolgsters. Het is Cecchini, die voor Wiebes lijkt te werken. Van Empel sluit de rij. Maar Cromwell lijkt gevlogen.

15:47
Cromwell gaat er alleen vandoor bij de vrouwen, dicht bij de finish
15:46
Cromwell met forcing

De Australische stuurt een man weg en trekt door. Op 2,6 km doet ze haar move. De 3 Europese vrouwen kunnen niet mee.

Cromwell van Canyon-SRAM laveert tussen een pak gedubbelden en lijkt - net als Stuyven - ontketend op weg naar de zege.

15:45
40 seconden voor Stuyven

Nog 20 km voor de mannen. Stuyven heeft 40 seconden bijeengereden op Voss, Vakoc, Merlier, de twee Vermeerschen en Loockx.

15:43
We hebben nog geen enkele aanval gezien in de groep bij de vrouwen. Maar het tempo ligt dan ook zo hoog, door die mannen ook.
Commentator Karl Vannieuwkerke
15:42
Nog 5 km bij vrouwen

Van Empel, Cecchini, Wiebes en Cromwell vechten het uit voor de overwinning. De laatste, als Australische, kan geen EK-podium halen.

Het is wel wat ambetant dat de vrouwen gegangmaakt worden door mannen. Zo kunnen ze niet meteen tegen elkaar strijden.

15:41
Als eenzame vluchter heb je toch voordeel van die gedubbelde renners. Die zijn telkens een mikpunt.
Commentator Karl Vannieuwkerke
15:37

Gianni Vermeersch wordt weer bijgehaald door het groepje achtervolgers. Ze moeten ook de hele tijd gedubbelden voorbij. Ons commentaarduo ziet het niet graag.

Stuyven maalt er niet om en stuift lustig door.

15:36
Jappe rijdt het gravel uit de grond!
Commentator Karl Vannieuwkerke
15:36
Erop en erover: Stuyven gaat er alleen vandoor
15:35
Stuyven op en over Colman

Stuyven is ontketend. De man van Leuven laat Colman met een verkoudheid ter plaatse. Daar is heel veel power achter.

Achter hem is wereldkampioen Vermeersch in de tegenaanval gegaan.

15:34
Hoe sterk is Jasper Stuyven!!
Cocommentator José De Cauwer
15:32
Sterke Stuyven is eerste achtervolger op 10 seconden

Alex Colman passeert met nog 10 tellen voorsprong op Jasper Stuyven, die een erg sterke indruk maakt. De man van de streek vliegt.

Merlier, Van Lerberghe, Florian en Gianni Vermeersch, Voss, Loockx, Panhuyzen, Vakoc en Rassmann volgen op 17 seconden.

15:32
Versnelling van Gianni Vermeersch, Stuyven gaat op zoek naar de leider
15:30
Gianni Vermeersch demarreert, Merlier mee

Colman gaat toch nog solo de laatste ronde van 28 km in. Achter hem heeft Gianni Vermeersch een versnelling geplaatst. Tim Merlier schuift mee. Florian Vermeersch heeft het moeilijker.

15:30
Dit is problematisch. Vooral voor de achtervolgers, die zijn met meer.
Commentator Karl Vannieuwkerke over gedubbelde renners
15:28
Gedubbelde renners rijden in de weg
15:24
EK-medailles vrouwen verdeeld

Als Australische kan Tiffany Cromwell geen Europese medaille verdienen. Dus kunnen Fem van Empel, de wereldkampioene in het veld, haar landgenote Lorena Wiebes en de Italiaanse Elena Cecchini, ploegmate van Wiebes bij SD Worx de kleuren onder elkaar verdelen.

15:23
Gedubbelde renners

Commentator Karl Vannieuwkerke vreest koersvervalsing, want Colman haalt gedubbelde renners in. "Die mogen geen invloed hebben op de koers vooraan."

15:23
Boeken toe! Pech nekt Greg Van Avermaet
15:22
Colman begint achterom te kijken

De jonge renner zag zijn voorsprong halveren: van 1 minuut naar een halve minuut. Hij kijkt ook steeds meer achterom. De ervaren rotten achter hem lijken goed in te delen.

15:20
Van Avermaet lek

Pech voor Greg Van Avermaet. De nummer 4 van het WK staat achteraan lek. Hij krijgt het wiel niet meteen eruit. Zijn koers is voorbij.

Bij de wegkoers heb je natuurlijk assistentie, maar dat is in het bos bij het gravelen niet het geval. De afscheidnemende coureur blijft er rustig bij.

15:17
Passage van de vrouwen na de grote ronde
15:13
Colman heeft minuut

Op 40 kilometer van de aankomst heeft Alex Colman een minuut bij elkaar gefietst. De 25-jarige prof bij Sport Vlaanderen-Baloise valt niet stil, integendeel. Achter hem lijkt het niet snel genoeg te gaan.

"Ik wacht nog even af", verwacht cocommentator José De Cauwer nog een reactie van achteren uit.

15:11
Top 4 bij vrouwen ongewijzigd

De grote ronde heeft geen schifting teweeggebracht bij de vrouwen. De vier leidsters blijven zusterlijk bij elkaar: Wiebes, Van Empel, Cromwell en Cecchini hadden bijna 3 uur nodig voor 103 km.

Zij moeten nu nog 1 lokale ronde van 28 km doen, de mannen doen er 2. Beste Belgische is Marthe Truyen als 7e op 7'30" van de kop. Sanne Cant is naar de 13e plek gezakt.

15:11
Dit gravelen is een soort wielrennen dat zeker zijn toekomst heeft.
Cocommentator José De Cauwer
15:10
Krampen bij De Marchi

De Italiaan Alessandro De Marchi valt vooraan weg, hij krijgt af te rekenen met krampen. Bij gravelwedstrijden is het niet evident om goed te eten en te drinken, stipt José De Cauwer aan.

15:07
Colman leidt met kleine minuut

Alex Colman is al een hele dag bedrijvig en lijkt een superdag te hebben. Op het eind van de grote ronde reed hij weg bij de leiders. Ondertussen is zijn voorpsrong uitgegroeid tot 52 seconden.

De achtervolgers zullen iets moeten verzinnen, ze hebben nog 45 kilometer.

14:57
Thibau Nys: "Niet zo erg, maar kon niet meer voort"
14:56
Stuyven weer vooraan

We hadden het niet gedacht, maar Stuyven is na een korte, maar krachtige inspanning weer tot bij de eerste achtervolgers gekomen. Hij brengt ook De Marchi mee.

Zo krijgen we 12 renners achter eenzame vluchter Alex Colman.

14:54
Stuyven passeert met lekke band aan finish
14:49
Michael Vanthourenhout stapt uit de koers

Voor Michael Vanthourenhout, die in de eerste lokale ronden goed meedraaide voorin, is het genoeg geweest. De crosser houdt het na de grote ronde voor bekeken. Hij had een kleine minuut achterstand op de kop als 14e in de koers.

Jan Bakelants koerst als 15e rond, op 2'20" minuten van Colman. Laurens Sweeck is 23e op 5,5 minuut. Thijs Zonneveld passeert als 28e.

14:46
Colman solo, Stuyven lek

Bij de passage aan de finish na de grote ronde heeft Alex Colman een 20-tal seconden voorsprong op zijn 11 gezellen van daarnet.

Jammer genoeg zit Stuyven net bij de finishpassage met een lekke band. De lokale renner heeft geluk dat er daar een materiaalpost is, die hem mag helpen bij de bandenwissel. Dat mag onderweg niet, daar moeten de renners het zelf doen.

Stuyven verliest een minuut, dat wordt heel moeilijk om nog vooraan aan te sluiten.

14:42
Thibau Nys legt uit: "Het was serieuze klap"

Thibau Nys was met ambitie aan de start gekomen, maar hij verdween in de 2e ronde uit de koers na een val. "Het was een serieuze klap en van die aard dat het beter was om te stoppen."

14:41
De kopgroep rijdt 38 km/u. Kun je je dat voorstellen?
Cocommentator José De Cauwer
14:36
12 leiders

Op 60 km van de streep hebben we vooraan 12 leiders: Tim Merlier, Jasper Stuyven en Florian Vermeersch hebben het gezelschap gekregen van Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet, Paul Voss, Alex Colman, Petr Vakoc, Bert Van Lerberghe, Frederik Rassmann, Lander Loockx en Kevin Panhuyzen.

14:27
Livestream loopt

En u kunt ook op VRT 1 naar het EK/BK gravelbiken kijken met het commentaar van Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer.

14:18
Schifting bij de mannen: koptrio Stuyven-Merlier-F.Vermeersch

Vooraf had Bert De Backer het voorspeld: de grote ronde met pittig klimwerk kan voor de schifting zorgen.

En de kopgroep van dik 25 man is inderdaad uiteengeslagen. Er rijdt nu 3 man op kop: Stuyven, Merlier en Florian Vermeersch. Hun voorsprong is niet groot: ze hebben 15-seconden voorsprong op 13 man met o.a. Van Lerberghe, Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet, Bakelants en Michael Vanthourenhout.

Eli Iserbyt en Laurens Sweeck zijn we kwijt vooraan, zij volgen op 50 seconden.

14:15
Bavo passeert aan finish (bis)

Onze Sporza-reporter Bavo ging ook de uitdaging aan om mee te fietsen. Hij reed lek in de 1e ronde, waardoor hij 1u12"05" nodig had voor de 1e 28 km.

Over de 2e korte lokale ronde deed onze man 1u00'54". Daarmee draait hij op de 336e plaats rond in zijn leeftijdsgroep (19-34).

13:50
Bert De Backer 21e na 2e ronde

In de leeftijdsgroep 35-44 heeft Bert De Backer enkele plaatsjes gewonnen: hij ging van 23 naar 21 en kwam door in 1u36'.

13:46
4 vrouwen op kop

Na 56 kilometer hebben we dezelfde top 4 als daarstraks. Stefanie Cromwell reed opnieuw als eerste over de finishlijn, gevolgd door Van Empel, Cecchini en Wiebes.

Sanne Cant moest terrein prijsgeven: ze viel van 5 terug naar 8 en op 2,5 minuut al van Cromwell en co.

De Italiaanse Barabara Guarischi rijdt nu als 5e rond op een dikke minuut van de top 4. We zien ook meer eenlingen. Paulina Rooijakkers is 6e, Tessa Neefjes 7e, Barbara Borowiecka 9e en Giada Borghesi 10e.

13:45
Cromwell blijft op kop bij vrouwen na 2e ronde
13:44
De tweede passage aan de finish: Michael Vanthourenhout op kop
13:30
Vanthourenhout op kop na 2e ronde

De mannen elite hebben 2 lokale ronden van 28 kilometer afgewerkt. Michael Vanthourenhout passeerde solo over de streep, met 4 seconden voorsprong op een elitegroep van 26 man met de grote namen.

We zien Iserbyt, Stuyven, Merlier, Florian en Gianni Vermeersch, Van Avermaet, Van Lerberghe, Sweeck en Bakelants. Petr Vakoc en Alessandro De Marchi en Paul Voss zijn buitenlanders met naam.

Nog een opmerkelijke naam vooraan is die van Frans Claes, de ervaren marathonmountainbiker.

Geen Thibau Nys wel meer, want die kwam in de 2e ronde ten val.

De mannen beginnen nu aan 1 grote ronde van 47 km met 2 pittige beklimmingen in. Ze rijden langs Vossem en Tervuren tot aan Jezus-Eik en terug langs Loonbeek en Sint-Agatha-Rode naar het Zoet Water.

13:26
Thibau Nys valt in 2e ronde

Net als bij de graveltips donderdag voor Sporza blijft Thibau Nys ook vandaag niet recht. De crosser/wegrenner van Lidl-Trek komt onzacht in aanraking met de ondergrond.

13:24
Bavo lek in 1e ronde

Het Sporza-duo Bavo en Bert zou zeker niet samenblijven, daarvoor is hun conditie te verschillend.

Ex-prof Bert De Backer passeerde in de leeftijdsgroep 35-44 als 23e in 47'18".

Bavo reed lek in de eerste ronde en kwam pas na 1'12"05 een eerste keer voorbij de finishlijn. Als 341e van zijn leeftijdsgroep (19-34). De eerste had er 45"38" voor nodig.

13:22
Motard komt in de problemen in de 2e ronde
12:57
Sanne Cant draait vooraan mee bij vrouwen
12:56
Jasper Stuyven schudt aan de boom in het bos aan Zoet Water
12:53
Cromwell leidt bij vrouwen, Cant op 5

Zorgt de aanwezigheid van vriend Valterri Bottas voor extra motivatie? Tiffany Cromwell passeert als eerste na de eerste lokale ronde bij de vrouwen.

In het spoor van de Australische: Fem van Empel op 2, Elena Cecchini op 3, Lorena Wiebes op 4 en Sanne Cant op 5.

12:53
Eerste passage van mannen aan aankomst
12:52
Grote namen zitten vooraan bij de mannen op eind 1e ronde
12:40
Alle grote namen vooraan

Na 25 km koers draaien de grote namen weer richting Zoet Water, voor een eerste passage van de finishlijn. We herkennen Van Avermaet, Florian en Gianni Vermeersch, Thibau Nys, Stuyven, Van Lerberghe, Iserbyt en Vanthourenhout.

Tim Merlier zit in groepje op 7 seconden. Wielerjournalist en gravelrijder Thijs Zonneveld, 2e op het NK, volgt op een halve minuut. Philippe Gilbert op 40 seconden.

44'30", zo lang deden de eersten over de eerste lokale ronde van 28 kilometer. Nu volgt nog een korte lokale ronde, daarna een grote lokale ronde van 47 km en nog 2 korte lokale rondes.

12:37
Het is een opwindend parcours: snel en met technische stukken. Op een mooie dag als vandaag, wordt het heel plezant.
F1-rijder Valtteri Bottas
12:30
F1-rijder Bottas: "Ik probeer mijn vriendin (profrenster Cromwell, red) bij te halen"
12:29
Bekijk de start bij de amateurs, met F1-rijder Bottas (r)
12:28
Opvallend: F1-rijder Bottas doet mee: "Nerveuzer dan bij F1-start"

Een van de meest opvallende figuren aan de start was de Finse F1-rijder Valterri Bottas, die tussen 2 Grote Prijzen door even naar Oud-Heverlee afzakte. Dankzij zijn zijn Australische vriendin Tiffany Cromwell, profrenster bij Canyon-SRAM. 

"Ik ben erg gepassioneerd door de koers en gravelbiken in het bijzonder. Het is een verslaving geworden."

"Ik ben nu nerveuzer dan bij een F1-race. Want dit is minder routineus."

Het doel van Bottas: in zijn leeftijdsgroep een ticket voor het WK verdienen. En hij zal ook proberen zijn vriendin te volgen:"Die start 3 minuten voor mij. Misschien kunnen we samen rijden."

12:27
Ik denk dat de grote motoren naar voren gaan komen. Als die van in het begin mee zijn... Ik denk niet dat de crossers technisch in het voordeel zijn.
Thibau Nys
12:26
Thibau Nys lacht: "Heb andere banden gekozen dan bij verkenning"
12:26
Gianni Vermeersch: "1e keer dat ik WK-trui kan dragen in België. Plezant"
12:26
Lorena Wiebes: "Vooral amusement, maar ook klein beetje ambitie"
12:16
Stofwolken

Het mooie weer van de voorbije dagen en vandaag laat het stof opdwarrelen over de grindwegen, zodat het soms moeilijk is om de renners te herkennen. Kamp wordt bijgehaald.

12:11
Ryan Kamp alleen op kop

Bij de mannen zit het spel snel op de wagen. Crosser Ryan Kamp heeft een kloofje geslagen. De jonge Nederlander rijdt in zijn eentje op kop. Het hele pak volgt op 25 seconden.

Bij de vrouwen zit alles voorlopig nog samen.

12:09
Eli Iserbyt neemt het initiatief bij eerste meters in het bos
12:08
Vlotte start bij de vrouwen
12:07
Start mannen: niet iedereen kan tegelijk het bos in
12:01
Ook vrouwen elite onderweg

Een minuut na de mannen trekken ook de elitevrouwen zich op gang. Die zijn met minder, dus iedereen kan meteen het bos al rijdend in.

11:59
C'est parti voor mannen elite

Van zodra het wit-rode lint weg is, vlamt Thibau Nys er meteen vandoor. Na enkele honderden meters draaien ze al bos in. Daar kunnen ze halverwege het peloton al niet meer doorfietsen en moeten ze voet aan grond zetten.

11:56
Vorig jaar was ik iets beter in conditie. Ik was 2 weken geleden wat ziek, dat heeft wat weggepakt. Ik hoop vooraan mee te doen.
Greg Van Avermaet, vorig jaar 4e op WK, bij start
11:53
Het is toch iets anders en als het iets anders is, krijg je toch wat zenuwen. Ik ben ook even aan mijn fiets bezig geweest om die in orde te krijgen. Maar het is een mooi parcours.
Greg Van Avermaet, vorig jaar 4e op WK, bij start
11:36
Live op Sporza

We volgen het kampioenschap van start tot finish in onze liveblog. Vanaf 14.35 uur kunt u op VRT 1 en met een livestream in onze app kijken naar de rechtstreekse uitzending. Ook Radio 1 pakt uit met flitsen.

11:27
Klaar voor de start?!

12.00 u: elite mannen
12.01 u: elite vrouwen
12.10 u: junioren mannen
12.13 u: U17 mannen
12.14 u: junioren en U17 vrouwen

Bij de jeugdcategorieën rijden enkele Belgen mee.

11:24
Volg Sporza-reporters Bavo (639) en Bert (1174)

Bavo komt ietwat zenuwachtig aan de start, voor onze Sporza-reporter is het allemaal nieuw. Hij heeft zich wel voorbereid met zijn compagnon Bert De Backer, maar de ex-prof zal hij natuurlijk straks niet kunnen volgen.

Bavo rijdt rond met het nummer 639, Bert met 1174.

11:18
Thibau Nys geeft een update na zijn val bij de graveltips met Bavo en Bert
11:16
Het gaat goed met mijn knie, met mijn handen is het wat erger gesteld. Maar ik heb 3 paar handschoenen bij, ik zal wel een goed paar vinden.
Thibau Nys komt Bavo en Bert tegen voor de start
11:05
Grote en lokale lus door Brabantse Wouden

De Brabantse Wouden vormen vandaag het decor. Met het begin- en eindpunt aan het Zoet Water in Oud-Heverlee.

Het parcours is opgedeeld in een grote en een lokale lus. Samen goed voor een dikke 75 kilometer met 44 kilometer onverharde wegen, 15 kilometer autoluwe betonbaantjes, 6 kilometer kasseien, 12 kilometer geasfalteerde wegen en 710 hoogtemeters.

De lokale ronde (van 28 km) loopt onder meer door het Meerdaalwoud en Heverleebos.

De grote lus (van 47 km) heeft dan weer twee pittige beklimmingen in pacht en gaat langs Vossem en Tervuren tot aan Jezus-Eik en terug langs Loonbeek en Sint-Agatha-Rode naar het Zoet Water.

11:04
Het is een fantastische omloop met veel variatie. De kleine ronde is echt door het bos. De grote ronde is meer open met 2 pittige beklimmingen. Daarop kan de schifting gemaakt worden.
Bert De Backer
11:03
Mannen elite 159 km, vrouwen elite 131 km

De elite mannen rijden eerst twee lokale ronden, om dan over te gaan tot de grote lus en af te sluiten met nog twee lokale ronden. Goed voor 159 km.

De vrouwen elite sluiten af met een lokale ronde minder en komen aan 131 km.

10:59
-2.000 m/v/x

Dit EK en BK gravel is het eerste officiële in zijn soort. Iets minder dan 2.000 liefhebbers uit 30 landen naar Oud-Heverlee in de verschillende leeftijdsklassen.

Vanaf 12 uur wordt er gestart.

10:52
Wereldkampioen en ander mooi volk

Gianni Vermeersch is de regerende wereldkampioen gravel - de allereerste ooit trouwens - en kan daar in eigen land ook nog eens een Europese en/of Belgische titel aan toevoegen.

Maar Vermeersch moet afrekenen met een sterk deelnemersveld. Ook profrenners als Jasper Stuyven, Greg Van Avermaet en Thibau Nys komen proeven van de "nieuwe" discipline. Philippe Gilbert, Bert De Backer en Jan Bakelants zijn geen prof meer, maar zetten hun liefde voor het wielrennen verder op een gravelfiets.
 

Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout vertegenwoordigen dan weer de crossers. Samen met Nederlandse gravelspecialisten als Niki Terpstra, Jasper Ockeloen en Laurens ten Dam.

En last but not least rijdt ook onze reporter Bavo Mortier mee bij de mannen. Volg zijn race op de voet op onze socialemediakanalen.

10:51
Geen wereldkampioene

Zoek niet naar de regenboogtrui bij de vrouwen, want Pauline Ferrand-Prévot meldde in laatste instantie af met een coronabesmetting.

Bekende namen bij de vrouwen zijn crossers Fem van Empel, Yara Kastelijn en Sanne Cant. Zij moeten afrekenen met specialisten zoals de Duitse Jade Treffeisen (4e op het WK) en Nederlanders Paulina Rooijakkers en Tessa Neefjes.

En wat kan de Nederlandse sprintbom Lorena Wiebes op grind?

30/09/23
29/09/23
13:59
Wereldkampioene Ferrand-Prévot past met corona

Zoek zondag niet naar Pauline Ferrand-Prévot aan de start. De 31-jarige Française, vorig jaar in oktober de eerste wereldkampioene in de discipline, heeft corona.

"'Sinds de Wereldbekermanche in Les Gets gaat het niet in de juiste richting", postte Ferrand-Prévot op Instagram. "Vorige week tijdens het testevent voor de Olympische Spelen voelde ik me weer moe en had ik geen energie."

"Twee dagen geleden begon ik me ziek te voelen en nu blijkt dat het coronavirus me weer te pakken heeft. Ik wilde deelnemen aan het EK gravel dit weekend, maar dat zal niet lukken."

Volgende week zaterdag is er in het Italiaanse Veneto het WK gravelbiken. Ferrand-Prévot won vorig jaar, ook in Veneto, de eerste editie van het WK.

Afgelopen zomer pakte de Franse alleskunner in Schotland een vijfde wereldtitel in het mountainbike (cross-country). Ze veroverde in het verleden ook regenboogtruien in de cross en op de weg.