Ga naar de inhoud

Michael Somers: "Het mondiale niveau op de marathon is enorm gestegen"

 wo 4 oktober 2023 11:21
Michael Somers
Michael Somers

Michael Somers heeft onlangs in Berlijn de olympische limiet op de marathon gelopen. Onze landgenoot bleef één luttele seconde onder de gevraagde chrono. "Niet naar het WK gaan, is de juiste keuze gebleken", vertelt Somers aan Sporza.

De olympische limiet voor de marathon: 2u08'10". De chrono van Michael Somers op de marathon van Berlijn: 2u08'09".

 

Veel overschot had Somers dus niet, maar goed: doelstelling behaald. Na Bashir Abdi en Koen Naerts is hij de 3e Belg die de limiet voor de Olympisch Spelen haalt. Als niemand nog sneller loopt, mag hij zijn koffers voor Parijs pakken.

 

"Ik had me heel goed voorbereid. In Berlijn kreeg het droomscenario een sprookjeseinde, met één seconde overschot", glimlacht Somers. "Ik heb veel opgeofferd, dus dit voelt wel als een bekroning."

In Vlaanderen kon ik geen ondersteuning meer krijgen, in Wallonië wel.

Michael Somers

Somers stapte over van de Vlaamse naar de Waalse federatie en die keuze heeft hij zich nog niet beklaagd. "In Vlaanderen kon ik geen ondersteuning krijgen, in Wallonië wel. En ik heb ook een nieuwe coach gezocht. De marathon vereist professionaliteit."

 

Begin dit jaar liep Somers in Sevilla met 2u09'31" al een geweldige chrono bij zijn marathondebuut. Dat bevestigde hij onlangs in Berlijn met de olympische limiet. "Ik heb 2x een heel goeie voorbereiding gehad en dat heeft geresulteerd in 2 heel goeie marathons."

 

"Ik heb er bewust voor gekozen om niet naar het WK te gaan en in Berlijn vol voor de olympische limiet te gaan. Dat is de juiste keuze gebleken."

De trainingssystemen worden beter en iedereen is nog serieuzer met marathon bezig. Zo blijft het niveau stijgen.

Michael Somers

Het niveau op de marathon is de voorbije jaren explosief gestegen. Ter illustratie: bij de vorige Olympische Spelen was de limiet 2u11'30, nu nog 2u08'10".

 

"Mondiaal is het niveau enorm gestegen", weet Somers. "De trainingssystemen worden beter en iedereen is nog serieuzer met de sport bezig."

 

Ook de schoenenrevolutie speelt een rol. "Al waren die schoenen er voor Tokio ook al", merk Somers op. "Toch blijft het niveau stijgen. Maar je merkt ook wel de impact van die schoenen. De prestaties verbeteren, je wordt minder snel moe. Zo blijft het niveau stijgen."

Gerelateerd: