Ga naar de inhoud

13 jaar en al 4 transfers gemaakt tussen topclubs: kan dat zomaar? "Er woedt een war for talents bij clubs"

 do 2 mei 2024 10:01
Ilyes Bennane aan het werk bij Genk. ©Instagram

Het lucratieve transferverhaal van de pas 13-jarige Ilyes Bennane zorgt voor gefronste wenkbrauwen in het Belgische voetbal. Een jaar geleden zat de jonge middenvelder nog op de lagere school, maar ondertussen heeft hij met zijn transfer naar Anderlecht al een 4e overstap achter de rug. Een praktijk waar de Pro League dit najaar een einde aan wil maken. "Want het probleem vervroegt alleen maar."

Eupen, Standard, Genk en nu Anderlecht.

 

Het lijkt wel een transferoverzicht van een voetballer op leeftijd in de Jupiler Pro League, maar niets is minder waar. De 13-jarige Ilyes Bennane heeft al heel wat getouwtrek tussen clubs doorstaan op zijn leeftijd.

 

Vooral de media-aandacht rond zijn laatste overstap naar Neerpede - dit keer zonder geworstel, want Genk nam zelf afscheid van de jonge speler - zette de Pro League toch aan het denken. Moeten de kindertransfers niet ingeperkt worden in het belang van speler(tje) en ouders?

 

"Een uitzondering is het alvast niet", verklaart sportadvocaat Wouter Janssens. Hij geeft ouders van toptalenten advies. "Er woedt een war for talents bij de clubs."

 

"Enerzijds om goed te presteren bij de jeugdploegen, anderzijds als financieel product om later door te verkopen met enorme winst. Daarom worden er disproportionele bedragen betaald en krijg je een prestigeslag."

Clubs laten de ouders een belofte ondertekenen dat hun kind op zijn 15e een contract tekent.

Wouter Janssens

Net die transferoorlog op jonge leeftijd, gooit de levens van de voetballertjes en ouders overhoop. De Pro League wil dit jaar strengere regels invoeren. Al is er ook vrees voor een verschuiving van het probleem.

 

"Vroeger kon men een eerste arbeidsovereenkomst tekenen op 16 jaar", schetst Janssens de situatie. "Het probleem was dat clubs uit het buitenland dan een jaar eerder de spelers kwamen halen."

 

"Daarom is die ondergrens verlaagd, maar dat vervroegt het probleem alleen maar. Dus wat doen clubs? Ze laten de ouders een belofte ondertekenen - tegen een financiële vergoeding - dat hun kind op z'n 15e een contract zal tekenen. Gebeurt dat niet, dan volgt een boete."

 

Dat lijkt de sportadvocaat niet een fenomeen dat de Pro League kan verhelpen. Het zijn de clubs die de onderlinge strijd op die leeftijd moeten staken. "Het liefst met een gentlemen's agreement", besluit hij.

 

En Bennane? Hij voetbalt voortaan in een paars-witte uitrusting, benieuwd wat zijn voetbaltoekomst hem zal brengen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.