Ga naar de inhoud

Waanzinnig! Tigst Assefa verpulvert wereldrecord op de marathon in Berlijn met maar liefst 2 minuten

Assefa kan het zelf nauwelijks geloven: ze schreef sportgeschiedenis in Berlijn.

Tigist Assefa (26) heeft geschiedenis geschreven op de marathon van Berlijn. De Ethiopische snelde in een buitenaardse tijd naar de zege én een nieuw wereldrecord. Met een tijd van 2u11'53" deed ze meer dan twee minuten van het vorige record. Bij de mannen was Eliud Kipchoge voor de vijfde keer de beste, Michael Somers ging na een thriller één seconde onder de olympische limiet.

In Berlijn waren op voorhand alle ogen gericht op Eliud Kipchoge (38). Het Keniaanse loopwonder ging op zoek naar zijn vijfde zege in de Duitse hoofdstad en had ook zijn zinnen gezet op een nieuwe toptijd. 

 

Halfweg de race lag Kipchoge ook op wereldrecordkoers, maar zijn verval in de tweede helft was te groot. De zege ontsnapte hem wel niet meer.

 

Maar zo'n tiental minuten na de aankomst van Kipchoge viel er alsnog een record uit de lucht. Sterker nog, de Ethiopische Tigist Assefa tekende voor een van dé atletiekprestaties van het jaar (of van deze eeuw?).

 

Na 25 kilometer liep Assefa, gegangmaakt door twee hazen, al een minuut weg van de concurrentie. Die voorsprong breidde ze in de slotkilometers nog uit.

 

Met gezwinde tred stormde Assefa op de Brandenburger Tor af. Haar eindtijd: een fabelachtige 2u11'53", meer dan twee minuten sneller dan de 2u14'04" die Brigid Kosgei in 2019 in Chicago liep.

 

Een wonder, en dat in nog maar haar derde marathon ooit. Assefa was voor ze zich omschoolde tot marathonloopster een 800 meterloopster. Op de Spelen van Rio in 2016 haalde ze op dat nummer nog de halve finale.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Somers haalt olympische limiet na thriller

Ook bij de Belgen viel er in Berlijn een topprestatie te noteren. Michael Somers had zijn zinnen gezet op de olympische limiet. Daarvoor moest hij wel bijna anderhalve minuut van zijn persoonlijk record afpitsen.

 

De 28-jarige Somers vocht voor wat hij waard was en maakte er een absolute thriller van. Het werd een secondenspel, maar Somers finishte in een straffe 2u08'09", één luttele seconde onder de olympische limiet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.