Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  21 - Selva di Val Gardena - Passo del Brocon
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Gij zult Sporza Giromanager juist spelen: de 10 geboden voor elke wielermanager

 do 2 mei 2024 09:46

De Ronde van Italië geldt als de meest onvoorspelbare van de grote rondes in het wielrennen en dat straalt ook af op de Giromanager. Daarom houdt elke deelnemer aan de Giromanager deze 10 geboden beter in gedachten.

1. Gij zult het parcours bestuderen

Wil je de Giromanager naar je hand zetten, dan moet je je voorbereiden op een lange en slopende marathon. De prijzen worden pas uitgedeeld in Rome en daarvoor loert achter elke bocht een kans of een valstrik.

 

Bestudeer daarom vooraf het parcours: hoeveel kansen krijgen de sprinters, wanneer zijn de klassementsrenners aan zet en hoeveel keer kunnen vrijbuiters en vluchters het peloton verschalken?

 

Aan de hand van de antwoorden op die vragen kun je je ploeg samenstellen en beslissen wanneer je welke transfer doorvoert. Denk na op lange termijn en gij zult beloond worden.

2. Gij zult de balans in je ploeg bewaren

Wil je je vrienden aftroeven in de minicompetitie of mik je op de hoofdprijs? Dan moet je scoren in elke etappe. Stel daarvoor een evenwichtige ploeg samen met de juiste mix aan klassementsmannen, sprinters, klimmers en vluchters.  

 

Wil je op het juiste moment toeslaan en het verschil maken? Denk dan vooraf al na over eventuele transfers die je kunt doen. Welke renner kan jouw enkel punten bezorgen in de eerste ritten en wie maakt het verschil op het eind?

3. Gij zult de puntentelling bestuderen

Eigenlijk moet je het altijd doen, maar nu loont het nog meer om de spelregels en puntentelling nog een keer goed na te kijken. In vergelijking met de Giromanager van vorig jaar zijn er wat nieuwigheden een aanpassingen in de puntentelling.

 

Zo zijn er bonuspunten voor de ploegmaats van de eindwinnaar en zijn er minder punten te verdienen met het eindklassement. Dat maakt onder meer sprinters interessanter.

4. Gij zult luisteren naar Kopman

Wil je extra tips om je ploeg samen te stellen? Luister dan zeker naar de meest recente aflevering van onze podcast Kopman.

 

Host Tess Elst bespreekt met Gilles Liesenborghs van De Lead-out, prijzenbepaler Hannes Tahon en wielermanagerfan Thomas Huyghe dilemma's, theorieën en zotte plannen.

5. Gij zult geen emoties tonen

"Kill your darlings". Het was een van de motto's van de winnaar van Sporza  wielermanager van het voorjaar en dat loont. Wie zich laat leiden door emoties is een vogel voor de kat.

 

Het is niet slim om enkel je favoriete renners te selecteren of juist renners op voorhand uit te sluiten, omdat je er geen fan van bent. De ratio zegeviert (bijna) altijd en dus ook in Sporza Giromanager.

 
Doe aan research en probeer je intuïtie aan te vullen met objectieve gegevens. Een lepe, vervelende renner brengt soms meer punten op dan die sympathieke, met zijn krachten morsende aanvaller.

6. Gij zult niet in paniek slaan

Paniek is altijd een slechte raadgever en dat is ook het geval in de Giromanager. Het is verleidelijk om een zieke of geblesseerde renner meteen in te wisselen voor een andere renner door een transfer, maar dat is niet altijd de juiste beslissing.

 

Soms kan het beter zijn om het nog enkele ritten aan te kijken en dan meteen de juiste "nieuwe" renner in je ploeg te brengen. Sowieso sla niet in paniek en denk goed na over de juiste transfer, je kunt er maar 4 doen tijdens de Giro.

7. Gij zult de deadlines onthouden en respecteren

Elke wielermanager die naam waardig wil buspunten vermijden. Controleer vooraf dus zeker de deadline voor elke rit en zet desnoods een wekker om op tijd je ploeg aan te passen. Zo kan je een late uitvaller nog vervangen of je kopman aanpassen.

8. Gij zult uw kopman eren

De eindzege in een minicompetitie kan van details en kleine marges afhangen. denk dus voor elke rit goed na over de kopman van je ploeg.

 

Als die renner in de top 5 eindigt, dan verdient die extra punten. Die 25, 20, 15, 10 of 5 extra punten kunnen aan het einde van de rit het verschil maken.

9. Gij zult slechts 1 ploeg besturen

Van twee walletjes eten of op twee paarden wedden, het is niet aan een goeie wielermanager besteed. Verspil je talent en aandacht niet aan meerdere ploegen, maar concentreer je op één ploeg.

10. Gij zult het Giromanager-geluk delen

Niets zo leuk als de Giro intens beleven met collega-managers. Overtuig jouw vrienden om mee te doen, daag ze uit en speel samen in een minicompetitie. Zo draag je het Wielermanagergeloof mee uit en ben je verzekerd van 3 weken plezier.

Gerelateerd:
Jouw ploeg mee aan de start?
rit 17  /  21 - Selva di Val Gardena - Passo del Brocon
0
dagen
0
uur
0
minuten
0
seconden
Stel op tijd jouw ploeg samen en word dé Giromanager van 2024!
Stel je ploeg samen