Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 16  /  21 - Livigno - Monte Pana
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Opgelet, wielermanagers! Er is een nieuwe puntentelling voor de Giromanager

 wo 24 april 2024 15:25
Check de spelregels en ontdek de nieuwe puntentelling van de Giromanager.
Check de spelregels en ontdek de nieuwe puntentelling van de Giromanager.

Het wielervoorjaar zit erop en de Giro d'Italia nadert met rasse schreden. Het wordt dus langzaam tijd om aan je wielermanagerploeg voor de Giro te beginnen. Let daarbij goed op de nieuwe puntentelling voor het eindklassement.

Op zaterdag 4 mei gaat de Giro van start met een rit richting Turijn. Dat betekent dat je nog 10 dagen hebt om je ploeg voor de Giromanager op punt te stellen. In de laatste aflevering van onze podcast Kopman was er belangrijke info voor de Giro.

 

De punten voor het eindklassement zijn gehalveerd. Vroeger kreeg de winnaar van een grote ronde 400 punten, nu zijn er dat maar 200 meer. Ook de rest van de top 10 en top 25 verdient dus minder punten dan voordien.

 

"Iedereen spaarde zijn transfers op tot het einde van de grote ronde en bracht dan enkele dagen voor het einde allemaal dezelfde klassementsrenners in", legt waardebepaler Hannes Tahon uit. 

We hopen dat de nieuwe regels voor iets meer spanning en andere tactische keuzes zullen zorgen.

waardebepaler Hannes Tahon

"We hopen dat de nieuwe regels voor iets meer spanning en andere tactische keuzes zullen zorgen. Sprinters en bijvoorbeeld de winnaar van de bergtrui kunnen zo interessanter zijn dan de nummer 6 uit het eindklassement."


De grootste puntenpakkers kunnen anders zijn. "We hebben de punten van vorig jaar gesimuleerd met de nieuwe puntentelling. Vorig jaar was eindwinnaar Primoz Roglic de grote slokop, maar met de nieuwe puntentelling zou dat Jonathan Milan geweest zijn."


Roglic en Milan wonnen elk 1 etappe in de Giro vorig jaar. Milan eindigde ook 4 keer als tweede en veroverde het puntenklassement. Roglic eindigde enkel nog op Monte Bondone in de top 3.

Ploegmaats van de eindwinnaar krijgen een bonus

Er is nog een extra regel om rekening mee te houden voor de puntentelling. "Er is ook een extra bonus voor de ploegmaats van de eindwinnaar, omdat die zich drie weken lang hebben uitgesloofd voor hun kopman."

 

Voor elke rit die een ploegmaat van de eindwinnaar uitrijdt, krijgt hij 1 punt op het einde van de Giro. Dat is een bonus van maximaal 21 punten.

Gerelateerd: