Ga naar de inhoud

Olympisch 100m-kampioen Marcell Jacobs en vicekampioen Fred Kerley wisselen van coach richting Parijs 2024

Marcell Jacobs klopt Fred Kerley in de finale van de 100 meter op de Spelen in Tokio in 2021.

De Italiaanse sprintbom Marcell Jacobs, de regerende olympische kampioen op de 100 meter, zal voortaan trainen bij de Amerikaan Rana Reider in Jacksonville, Florida. Dat maakte zijn federatie bekend. Ook de Amerikaanse olympische vicekampioen Fred Kerley wisselt van coach. Beider doel: presteren op de Spelen in Parijs.

Jacobs, die vandaag 29 jaar wordt, maakte vorige week bekend dat de samenwerking met coach Paolo Camossi stopte. Onder Camossi verraste Jacobs 2 jaar geleden met goud op de 100m en de 4x100m op de Olympische Spelen in Tokio.

Een jaar later werd hij ook wereldkampioen 60m en Europees kampioen 100m, maar de voorbije 2 seizoenen werd de Italiaan toch vooral geplaagd door spierblessures en kende hij enkele grote teleurstellingen. Zo raakte hij op het voorbije WK in Boedapest niet door de halve finales van de 100m. Met de aflossingsploeg won hij wel zilver.

Rana Reider is geen onbesproken blad. Reider hielp in het verleden de Canadese sprinter Andre de Grasse en de Amerikaanse hink-stap-springer Christian Taylor aan OS-goud. Maar dit jaar aanvaardde hij een voorwaardelijke schorsing van een jaar, na een onderzoek van het US Center for SafeSport naar beschuldigingen van seksueel geweld.

Hij erkende dat er sprake was van een "onevenwichtigheid" vanwege zijn status als coach in een "consensuele relatie met een belangrijke atlete".

Kerley kiest voor OS-kampioen van 1992

Fred Kerley (28) gaat dan weer in Los Angeles, Californië, aan de slag bij zijn landgenoot Quincy Watts, die in 1992 naar de olympische titel snelde op de 400m.

Onder de Grenadaan Alleyne Francique pakte Kerley in 2022 de wereldtitel op de 100m. Net als Jacobs strandde Kerley op het voorbije WK in de halve finales van de 100m.