Ga naar de inhoud

Van de kelder naar de top: ook deze ploegen veerden, net als Anderlecht, recht na een rampjaar

 vr 17 mei 2024 10:57
kampioenen met veerkracht
Kampioenen met veerkracht.

Vorig jaar 11e, nu kampioen? Op een jaar tijd kan Anderlecht een enorme sprong maken in het klassement. Enkele andere ploegen deden het hen voor. Van een Belgische voorganger tot een Frans en Engels sprookje. Een overzicht. 

Racing Genk: van 11e (2000-2001) naar 1e (2001-2002)

In het seizoen 2000-2001 draait het vierkant bij het Racing Genk van Johan Boskamp. De trainer krijgt zijn team met spits Wesley Sonck maar niet op de rails en betaalt hiervoor de rekening op 9 december. Pierre Denier neemt zoals zo vaak over voor de rest van het seizoen, maar ook hij kan geen wonderen verrichten. Het team eindigt dat jaar op een troosteloze 11e plaats.

 

Aan het begin van het volgende seizoen stelt Genk met Sef Vergoossen een nieuwe Nederlander  aan als trainer. De Limburgers halen ook een spitsbroer voor Rode Duivel Wesley Sonck: Burkinees Moumouni Dagano komt over van Beerschot.

 

Het klikt enorm tussen het spitsenduo: samen zijn ze goed voor 51 goals en 21 assists in 30 wedstrijden. Met deze straffe statistieken en onder leiding van de nieuwe coach slaagt Racing Genk erin om op de laatste speeldag landskampioen te worden van België. 

AZ: van 11e (2007-2008) naar 1e (2008-2009)

In 2007-2008 kent AZ een anoniem seizoen met 43 punten uit 34 wedstrijden en een 11e plaats als gevolg. Een seizoen om snel te vergeten voor de mannen uit Alkmaar. 

 

Ook in het seizoen dat volgt, mist de club waar Louis van Gaal aan het roer staat volledig zijn start. Het team met onder meer Mousa Dembélé en Maarten Martens verliest zijn eerste twee speeldagen en bengelt weer onderaan het klassement. Maar in Alkmaar realiseren ze een huzarenstukje. 

Racing Genk: van 11e (2009-2010) naar 1e (2010-2011)

Nog eens Racing Genk.

 

In het seizoen 2009-2010 is het bikkelen geblazen voor Racing Genk. Eind november betaalt Hein Vanhaezebrouck het gelag voor de slechte prestaties. Franky Vercauteren is zijn opvolger. 
 

Vercauteren leidt het team naar een 11e plaats na de reguliere competitie. Via play-off 2 dwingen de Limburgers wel nog Europees voetbal af.

 

In het volgende seizoen gaat het de ploeg uit Genk beter af. Met een mix van eigen jeugd (Courtois en De Bruyne) en ervaring (Thomas Buffel, Elyaniv Barda) slaagt Vercauteren erin om zijn ploeg naar de titel te leiden. Op de laatste speeldag bemachtigt Racing Genk de oppergaai na een bloedstollende wedstrijd tegen Standard. 

Het Genk van Vercauteren mocht in 2011 nog eens victorie kraaien.
Het Genk van Vercauteren mocht in 2011 nog eens victorie kraaien.

Montpellier: van 14e (2010-2011) naar 1e (2011-2012)

De volgende ploeg in het rijtje komt uit het zuiden van Frankrijk. 

 

Montpellier speelt in 2010-2011 een kleurloos seizoen. Niets speciaals, maar dat zijn de supporters ook niet gewoon van hun ploeg. Het eindigt als 14e net boven de degradatiezone.

 

In het volgende seizoen kent Montpellier een absoluut boerenjaar. De grote spilfiguur in dit verhaal? Olivier Giroud. De Franse spits is in het seizoen 2011-2012 goed voor 21 goals en 9 assists in 36 wedstrijden. Naast zijn mooie statistieken blinkt Giroud ook uit in zijn werkkracht. Hij neemt het team elke match mee op sleeptouw en dat loont. 

 

De club weet heel het seizoen in het spoor te blijven van topclub PSG. Wanneer de Parijzenaars een dip kennen in maart is de ploeg uit Montpellier koelbloedig genoeg om erover te gaan. De stuntploeg houdt de koppositie vast en kroont zich voor het eerst in de geschiedenis tot kampioen van Frankrijk. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Leicester City: van 14e (2014-2015) naar 1e (2015-2016)

Leicester City is in 2014-2015 een nieuwkomer in de Premier League. Het doel voor dat jaar is duidelijk: niet meteen weer zakken naar de Championship.

 

Met een veertiende plaats redt de club zich na een straffe reeks. Op speeldag 30 stond de club nog laatste, maar door 7 van haar 8 resterende matchen te winnen, handhaaft de club zich in de Premier League. Trainer Nigel Pearson mag wel zijn koffers pakken, de Italiaan Claudio Ranieri komt in zijn plaats. 

 

5000/1 . Dat was de kans volgens de bookmakers dat Leicester City kampioen zou worden in de Premier League jaargang 2015-2016. Ook Gary Lineker waagde zich aan een weddenschap waar hij uiteindelijk zijn broek aan zou scheuren. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

The Foxes verbaasden namelijk vriend en vijand. Het Italiaanse meesterbrein Ranieri maakt van de ploeg met sterkhouders als Vardy, Mahrez en Kanté een echte machine. Zo eindigt de club uit Leicester de competitie als absolute leider met een straat voorsprong op eerste achtervolger Arsenal. 

Ranieri stuwde zijn manschappen in 2016 naar de titel.
Ranieri stuwde zijn manschappen in 2016 naar de titel.

Chelsea: van 10e (2015-2016) naar 1e (2016-2017)

Een ploeg die het minder goed afging in het sprookjesjaar van Leicester was Chelsea. Het team van Hazard en Mourinho kent het jaar van de decompressie na de titel van het jaar voordien.

 

Het bestuur vindt het welletjes geweest en stuurt zijn Portugese coach wandelen in december. Nederlander Guus Hiddink maakt de rest van het seizoen vol. De Londenaars eindigen uiteindelijk op een kleurloze 10de plaats. 

 

Het volgende seizoen wordt de Italiaan Antonio Conte aangesteld als hoofdcoach. Hij moet de Blues terug naar de top brengen. Conte haalt ook meteen een van de sleutelfiguren van kampioen Leicester: Ngolo Kanté komt op de Bridge voetballen. 

 

De mayonaise lijkt te pakken bij Chelsea. De Blues zijn vanaf het begin van het seizoen bij de zaak en halen het op het einde met een voorsprong van 7 punten op Tottenham.

Hazard en Batshuayi vieren de titel met Chelsea.
Hazard en Batshuayi vieren de titel met Chelsea.