Ga naar de inhoud

STVV rouwt om Lon Polleunis (80): "Er blinkt Gouden Schoen aan Truiense voetbalhemel"

Odilon "Lon" Polleunis voetbalde van 1962 tot 1973 voor STVV.

De Belgische voetbalwereld - en die in Sint-Truiden in het bijzonder - is in rouw om Lon Polleunis. De voormalige aanvaller, die van 1962 tot 1973 voor STVV speelde, overleed afgelopen nacht.  In 1968 kreeg de stijlrijke Rode Duivel de Gouden Schoen. STVV plant een rist acties om "de grootste Kanarie aller tijden" te herdenken: "STVV was Polleunis en Polleunis was STVV."

Odilon "Lon" Polleunis is een icoon in Sint-Truiden, waar hij op 1 mei 1943 het levenslicht zag. In de voetsporen van vader Antoine, die 21 seizoenen voor STVV speelde, begon Polleunis junior in 1962 aan zijn voetbalcarrière bij de ploeg van 't stad.

De coach die hem lanceerde was Raymond Goethals. Lon Polleunis speelde 11 seizoenen voor STVV, goed voor 283 wedstrijden en 87 doelpunten. Samen met Roger Maes is hij clubtopscorer in eerste klasse. In 1966 eindigde de club tweede in de competitie met Goethals en Polleunis.

In 1968 werd Polleunis Rode Duivel en maakte hij meteen indruk op het internationale toneel. Hij zou 7 keer scoren in zijn eerste 5 interlands.

Door zijn uitstekende prestaties voor club en land doorbrak hij dat jaar 1968 de hegemonie van de traditionele topploegen (Anderlecht, Club Brugge, Standard) en won hij de Gouden Schoen. Hij is nog steeds de enige STVV-speler die die eer te beurt viel.

Na STVV, waarmee hij in 1971 de bekerfinale verloor van Beerschot, voetbalde hij nog 3 seizoenen voor RWDM, waarmee hij in 1975 de titel pakte. Hij sloot zijn carrière af bij SK Tongeren.

Zijn carrière als Rode Duivel stopte in 1975. In 22 interlands was hij goed voor 10 goals. Hij was erbij op de Wereldbeker 1970 in Mexico. In 1972 eindigde hij derde met België op het EK in eigen land.

Polleunis overleed aan de gevolgen van een hartfalen eerder deze maand.

(lees voort onder quote en foto)

In onze lange geschiedenis hebben we nooit een speler gekend die zo onmisbaar en geliefd was als Lon.

STVV-voorzitter David Meekers

"Afscheid van de grootste Kanarie aller tijden"

Op haar website neemt STVV met een uitgebreid persbericht afscheid van "de grootste Kanarie aller tijden".

"Er blinkt een Gouden Schoen aan de Truiense voetbalhemel", verwoordt de Limburgse club.

"STVV was Polleunis en Polleunis was STVV. Elke supporter, van 7 tot 77 jaar, kent Lon", reageert clubvoorzitter David Meekers. "In onze lange geschiedenis hebben we nooit een speler gekend die zo onmisbaar en geliefd was dan Lon. We zullen hem enorm missen."

STVV zal de komende dagen en weken uitgebreid eer betuigen aan zijn opperkanarie (de Kanaries is de bijnaam van de club, red). Zo zullen de spelers zondagmiddag voor de competitiederby in Genk opwarmen in een speciaal T-shirt, opgedragen aan Polleunis. Die is ook ereburger van de stad Sint-Truiden.

"Daarom bekijken we samen met de stad ook hoe we een rouwregister kunnen openen, zodat supporters een laatste boodschap aan Lon en zijn familie kunnen meegeven."

"En ten slotte zullen we tijdens de volgende thuiswedstrijd, tegen Union op 8 oktober, samen met iedereen op Stayen afscheid nemen van onze Gouden Schoen."

Panini van seizoen 1972-1973

Lon Polleunis in 2015.

Lon Polleunis (l) bij een reünie op Stayen vorig jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.