86'
Andrew Hjulsager
2 - 4
86'

KAA Gent heeft zijn favorietenrol helemaal waargemaakt in de Europe Play-offs. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck is zeker van de eindzege na een ruime zege op het veld van KV Mechelen. Even zaten de bezoekers in een benarde situatie, maar na een doelpuntenkermis voor rust mocht Gent alsnog dromen van Europees voetbal volgend seizoen.

KV Mechelen - Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Na bijna een hele helft achtervolgen, zette Tarik Tissoudali vlak voor de rust Gent toch op voorsprong. Op een ideaal moment, na een heel lastige helft voor Gent. Maar KV Mechelen schoot zichzelf in de voet en zou de achterstand in de tweede helft niet meer te boven komen.

• Man van de wedstrijd:  Tarik Tissoudali heeft in de juiste fase van de competitie zijn vorm te pakken. Met een assist boog hij een achterstand om, met zijn doelpunt zorgde hij voor de definitieve voorsprong.

• Winnaar van de Europe Play-offs:  Met nog drie speeldagen te gaan is KAA Gent zeker van winst in PO 2. Het vergroot zijn voorsprong op KV Mechelen tot 9 punten en omdat het de reguliere competitie voor zijn dichtste concurrent afsloot, kan bij een gelijk puntenaantal KV Mechelen niet meer over de Buffalo's wippen. Wie de tegenstander van Gent wordt in het barrageduel om het laatste Europese ticket, valt nog af te wachten.

"Job done", luidde het twitterkanaal van KAA Gent na het laatste fluitsignaal. Zonder te grote vreugde, zonder te grote opluchting.

En toch doet Gent het wel. Het maakt zijn favorietenstatus helemaal waar en wint de Europe Play-offs.

Zelfs na een lastige wedstrijd tegen misschien wel de lastigste tegenstander in PO 2: KV Mechelen.

In de eerste helft leek de topper in die play-offs wel een tenniswedstrijd. Zo op en neer ging het, dat je je hoofd de hele tijd van links naar rechts moest bewegen.

Doelpuntenkermis in eerste helft

Hairemans opende de doelpuntenkermis met een stevige krul die hij uit zijn gouden linker schudde op een afvallende bal. KV Mechelen verzilverde zo het betere wedstrijdbegin.

Maar het efficiënte Gent scoorde vrijwel meteen tegen bij de eerste echte kans. Fernandez-Pardo tikte de aflegger van Tissoudali , die er kwam nadat Garananga zijn interceptie miste, makkelijk in doel: 1-1.

De thuisploeg bleef voetballend wel de betere ploeg en lang bleef die gelijkmaker niet staan op het scorebord. Slimani, die was ingevallen voor de geblesseerde Bassette, buffelde een goede voorzet van Mrabti aan de tweede paal in doel: 2-1. KV Mechelen weer verdiend voorsprong.

En toch kwam Gent toch weer langszij. Op een vrije trap kwam Thoelen in botsing met Garananga, daardoor kon de KV Mechelen-doelman de bal niet goed wegwerken, Mitrovic deed dat wel, in een leegstaand Mechelse goal.

En vlak voor de rust zette Gent zich zelfs op voorsprong. Tissoudali strafte nieuw balverlies van de Mechelse defensie af door oog in oog met Thoelen de 2-3-voorsprong op het scorebord te zetten. KV Mechelen schoot zichzelf meermaals in de voet, Gent profiteerde daar optimaal van.

Extramooie rentree voor Hjulsager

Zo open de eerste helft was, zo gesloten was de tweede helft. Mitrovic knikte bij het begin wel nog de bal tegen de paal, nadat Watanabe een vrije trap terugkopte. Maar wat volgde was vooral middenveldspel, een zoekend KV Mechelen en een goed georganiseerd AA Gent.

Er was enkel nog plaats voor een verhaal in een verhaal: Andrew Hjulsager vierde na meer dan 5 maanden blessureleed zijn rentree en deed dat in stijl. Zonder aarzelen trapte hij vanuit een verre positie de 2-4-eindstand op het scorebord.

Daarmee bezegelde hij het lot van KV Mechelen in de Europe Play-offs en ook het lot van KAA Gent. Met de zege in PO 2 in zijn zak zal het nu vanuit de zetel in de gaten houden hoe de Champions' Play-offs uitdraaien en wie vierde wordt. Want die wordt de enige overgebleven horde van Gent in de weg naar de tweede voorronde van Conference League.

Vanhaezebrouck: "Wie niet thuisgeeft, zal barragematch niet spelen"

• Hein Vanhaezebrouck (trainer Gent): "Ik heb mij eerlijk gezegd ingehouden om niet vroeger dan de helft te wisselen. Ik was absoluut niet tevreden over mijn spelers. We moesten evenwicht in de ploeg krijgen, tactisch wat zaken veranderen. Vandaag waren er heel weinig die op niveau waren in de eerste helft. Tweede helft was een groot verschil. Oké we lieten hen de bal, maar ze creëerden niets meer. Het was niet onze beste wedstrijd en zo zie je maar in voetbal, toch gaan we met de voorsprong de rust in. Beetje meewerking van Mechelen ook, maar je moet ze ook afmaken. We gaan jongens wat ritme gunnen en ze hebben 3 weken om zich te tonen. Wie niet thuis geeft in die drie wedstrijden, zal simpelweg niet starten in de barragematch. Ik heb meer keuzes nu. Er zijn meer spelers fit. Ik hoop dat ik die drie matchen het één en ander zal zien. En zo misschien met een nog betere flow daarnaartoe gaan."

Hasi: "We zijn laatste speeldag in reguliere competitie nooit te boven gekomen"

• Besnik Hasi (trainer KVM): "We hebben een sterke eerste helft gespeeld aan de bal, maar niet zonder de bal. En ik denk dat de scheidsrechter ook niet op niveau was. Hij trekt een gele kaart voor Walsh, terwijl Gandelman te laat komt op hem. Wij geven de drie goals weg, zij creëerden niets. Dat is jammer dat je dat zomaar weggeeft. In de eerste helft konden we makkelijk onze backs vinden, maar in de tweede helft hebben ze dat weggenomen. Ik denk dat Bassette een spierscheur heeft, voor hem is dit seizoen wellicht gedaan. De progressie dat de ploeg in het spel heeft gemaakt is enorm. Dat is fantastisch. De laatste nederlaag op OHL zijn we nooit te boven gekomen en die hebben ze meegesleurd in deze play-offs. De spelers hebben er alles voor gedaan."

• Andrew Hjulsager (Gent): "Ik ben blij dat ik na die lange periode eindelijk nog eens kan scoren. Ik had een overbelasting, maar geraakte er niet van af. Het was frustrerend om hier naar de club te komen, zonder voetbal te spelen. Nu train ik anderhalve maand en ben ik weer in vorm. Ik hoop dat er nu meer minuten mogen komen."

• Tarik Tissoudali (Gent): "Was niet onze beste wedstrijd. Mechelen uit is altijd moeilijk. En nu speel je niet goed en win je toch, dus dat heb je ook dan ook eens. Als wij onze kwaliteit iets meer opkrikken, dan konden we dit team helemaal kapot maken. Het belangrijkste zijn de drie punten."

• Rob Schoofs (KV Mechelen): "Ik denk dat we een heel goede eerste helft spelen, maar zo zonde dat we achterstaan bij de rust. Dat is jezelf in de voet schieten, ik kan het niet anders zeggen. Net als daar, in Gent, trouwens. Ik denk niet dat we onszelf veel kunnen verwijten. Nu gaan we nog drie wedstrijden proberen te winnen, ook al is de eerste plaats niet meer mogelijk."

20:14
20:09

EINDE: KV Mechelen 2-4 KAA Gent

KAA Gent wint voor de vierde opeenvolgende keer in de Europe Play-offs en bezegelt zijn en ook het lot van KV Mechelen. Als grote favoriet haalt het zijn gram, het wint de Europe Play-offs na een efficiënte wedstrijd tegen KV Mechelen.

Na een eerste helft die bol stond van de doelpunten zette Gent tot twee keer toe een achterstand om, naar uiteindelijk zelfs een voorsprong. Maar die 2-3-voorsprong hield het goed vast in de tweede helft. En wanneer Hjulsager na lange afwezigheid zijn rentree bekroonde met een knappe goal, was het over en uit voor KV Mechelen.

KAA Gent zal het tegen de vierde uit de Champions' Play-offs opnemen met als inzet een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

90+2'

Mrabti op de lat!

Bijna graaide KV Mechelen nog een doelpuntje mee en maakte het de extra tijd misschien voor even spannend. Schoofs brengt de bal met veel gevoel voor doel. Mrabti heeft een goeie nekslag in huis. Roef duwt de kopbal tegen de lat.

Het blijft 2-4.

90+1'
90'

87'
86'

Droom voor Hjulsager: 2-4!

Wat een rentree! Na vier maanden afwezigheid knalt hij nu in Mechelen de 2-4 op het scorebord. Hij ontvangt de bal in zijn voeten en aarzelt niet, alsof hij baadt in matchritme krult hij de bal voorbij Thoelen.

De wedstrijd lijkt beslist, Gent is bijna zeker van het barrageduel om het laatste Europese ticket!

85'
83'

Roef intercepteert!

Roef leest het spel goed en duwt een strakke voorzet van Daam Foulon weg. Goede actie van de doelman, hij krijgt felicitaties van zijn verdedigers.

83'

Roef haalt nog eens zijn handen uit de mouwen. Het plukt een voorzet uit de lucht. Maar in het luchtduel was er ook een fout gemaakt. Het sein voor de inbreng van Hjulsager. Na vier maanden staat hij terug op het veld. Hong die al meermaals kampte met krampen mag naar de kant.

74'

Daar is Gent toch een keer, het was al lang geleden. Tissoudali, man van een goal en een assist in de eerste helft, fladdert de 16 binnen. Hij snijdt naar binnen en trapt. Via een Mechels been rolt de bal in hoekschop.

70'

Bafdili zijn eerste actie van de wedstrijd schept vertrouwen en goede hoop. Gezwind zet hij de bal voor doel, maar er is buitenspel gevlagd en dus wordt de aanval afgebroken.