Ga naar de inhoud

Woekerprijzen, "zotte verhalen" en het gesprek met een anonieme verkoper: de Antwerpse jacht op hét ticket

Zo gegeerd dat het lijkt alsof ze van goud zijn. Elke sympathisant van Antwerp speurt momenteel naar een ticket voor de mogelijk historische match tegen Union. Sommigen hebben er een flink pak geld voor over, anderen doen een emotioneel pleidooi. En wat maakt de ene fan mee die een overbodig kaartje verkoopt? Een schets van de dolle jacht op hét ticket.

Scroll door een Facebook-groep over Royal Antwerp FC en 9 kansen op 10 dat de inhoud van een bericht identiek is.

 

"Zijn er nog mensen die kaarten verkopen voor de wedstrijd van zondag?"

 

"Ik zoek nog twee tickets voor de match tegen Union."

 

"Heeft iemand een abonnement op overschot?"

 

Geen enkele vraag krijgt het gewenste antwoord. Met uitzondering van enkele (grappende?) fans die hun pokerface opzetten en verkondigen dat ze alleen verkopen voor een bedrag van "drie nullen met een cijfertje ervoor".

 

Zijn ze serieus of niet?

Ook Dominik Van Landeghem, woordvoerder van de Antwerpse supportersfederatie, kan het moeilijk inschatten: "Je ziet en leest de zotste bedragen, maar worden die kaartjes wel effectief verkocht? Sowieso vinden we het vanuit de federatie beschamend dat mensen het financiële boven het sportieve hoogtepunt zouden laten primeren."

Een van de vele ticketverzoekjes in een Facebook-groep.

Vergeefse verzoekjes

Feit is dus wel de belangstelling voor het historische duel enorm is, de vraag overstijgt het aanbod exponentieel.

 

"We zouden de Bosuil tien keer kunnen uitverkopen", valt binnen Antwerp te horen.

 

Een indruk die wij allemaal maar kunnen bevestigen. Onze oproep naar Antwerp-fans vulde de Sporza-mailbox (tevergeefs) met verzoekjes voor tickets.

 

En ook Van Landeghem krijgt de ene smeekbede na de andere te horen.

 

"Mensen komen met de meest pakkende verhalen af. Van een grootouder die nog een laatste keer Antwerp aan het werk wil zien tot zieke kindjes. Maar ik moet ze teleurstellen: ik heb geen enkel ticket meer - zelfs de belangrijkste mensen geraken niet meer binnen."

Zonder het aanslepen van dat stadiondossier hadden we misschien 10.000 tickets meer kunnen verkopen.

Dominik Van Landeghem, woordvoerder supportersfederatie

En dus zullen de ongelukkigen zondag met een wrang gevoel naar die ene lege zijde kijken. Want de oude sfeertribune 2, met 6.200 plaatsen, mag om veiligheidsredenen niet gebruikt worden.


Van Landeghem zucht eens diep: "Frustrerend. Je kijkt letterlijk op onvervuld potentieel. Zonder het aanslepen van dat stadiondossier hadden we misschien 10.000 tickets meer kunnen verkopen."

Enkele Antwerp-iconen op de mythische tribune 2, die zondag dus wel leeg zal blijven.

Bod van 500 euro per ticket

En toch was er voor veel gegadigden lange tijd een sprankeltje hoop.

 

Op een populaire zoekertjessite was er namelijk één persoon die publiekelijk twee "gouden" tickets op overschot had voor dé match van de eeuw voor Antwerp.

 

Want waarom zou je in hemelsnaam verkopen?

 

Wij kregen de man in kwestie, die liever anoniem wil blijven, aan de lijn.

 

"Ik heb de kans om de wedstrijd in de business seats te volgen en heb dus mijn eigen abonnementen over. Eerst had ik ze voor 45 euro - de gewone ticketprijs - erop gezet, maar dan begonnen de biedingen te komen..."

Mensen schrijven hele boeken met de zotste verhalen. Iemand bood me zelfs 500 euro per ticket aan.

Anonieme verkoper

Véél biedingen.


"Ik heb er nu nog zo'n 22 openstaan", vertelt hij, scrollend door zijn berichten. "Mensen schrijven hele boeken met de zotste verhalen. Iemand bood me zelfs 500 euro per ticket aan."


"Maar ik moet hem teleurstellen - ze zijn net verkocht. Voor 150 euro aan een vader en zijn zoontje dat nog nooit naar de Bosuil kon gaan. (lacht) Geen monstersom, dus. Ik kan er mijn pinten mee betalen en die mensen zijn niet geruïneerd. Hopelijk laten andere mensen zich niet vangen op de zwarte markt."

 

Want daar zijn er ongetwijfeld verkopers met minder goeie bedoelingen.

 

Eerst en vooral: de doorverkoop van tickets in België voor woekerprijzen is sinds 2013 bij wet verboden. Alleen occasionele handel zonder winst is toegelaten.

 

Bovendien waarschuwt Van Landeghem: "Tickets zijn makkelijk na te maken, laat je dus niet vangen", aldus de woordvoerder, die nog een belangrijke tip heeft voor de mensen mét een ticket.

 

"Plaats er zeker geen foto's van op je sociale media. Anderen kunnen de QR-code dan gebruiken om voor jou het stadion binnen te geraken."


Stel je voor dat je zo alsnog een afspraak met de geschiedenis mist...