Ga naar de inhoud

"Gisteren nog vol frustratie in mijn bed gekropen": Thibau Nys glundert in zijn gele trui na "perfecte dag"

 do 25 april 2024 20:27

Zijn 3e koersdag is meteen een schot in de roos geworden: Thibau Nys (21) heeft zijn eerste overwinning in de WorldTour te pakken. Nys jr. hield als vroege vluchter stand op de slotklim in de Ronde van Romandië en was de snelste van een trio. "En wetende dat ik eigenlijk nog nooit in een vroege aanval had gezeten", lachte een opgetogen Nys in zijn gele leiderstrui.

"Het is ongelooflijk", glundert Thibau Nys in zijn gele leiderstrui. "Ik ben hem morgen waarschijnlijk weer kwijt, maar dit pakken ze mij toch niet meer af."


Vanuit Zwitserland staat de kersverse winnaar van de derde rit van de Ronde van Romandië ons te woord. Enkel papa Sven Nys kreeg eerder een telefoontje. "Het eerste wat ik gedaan heb na de winst, is naar hem bellen."


Dat de overwinning de 21-jarige renner van Lidl - Trek deugd doet, is duidelijk "Vooral na gisteren ... Ik ben toen met heel veel frustraties in mijn bed gekropen. Maar we hebben dan met de ploeg beslist dat ik de vroege vlucht vandaag mocht proberen te halen."


En zo geschiedde: na een zenuwachtige beginfase glipte Nys mee met de aanval van de dag. "Ik was al blij dat dat gelukt was, maar vanuit die positie nog de koers winnen, had ik toch niet durven te dromen."

 

Ik heb voorin geprobeerd om zoveel mogelijk energie te sparen, maar ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik zat voor het eerst mee in een vroege vlucht, hé.

Thibau Nys

Vooral met de manier waarop hij won, verbaasde Nys vriend en vijand.

 

Dat onze jonge landgenoot razendsnel is in de laatste rechte lijn wisten we al, maar bergop overleven vanuit de vlucht ... "Dat was ook voor mij de eerste keer", lacht hij. "Ik heb eigenlijk nog nooit in een vroege vlucht gezeten. Ongelooflijk dat het dan zo uitdraait."


Want het was toch nog een prangende slotfase voor Nys. Met het peloton hijgend in zijn nek moest hij de verraderlijke finale nog weten af te werken. Zeker wanneer verse man Luke Plapp nog kwam aansluiten, leek het toch even tricky te worden.


"Maar ik kon me toch goed sparen in het slot en was eigenlijk opgelucht dat Plapp weer voor wat tempo zorgde bij ons. Hij reed niet te snel, maar zeker ook niet te traag."

 

"Dan begin je ook na te denken: als ik gewoon mijn ding kan doen, kan dit niet meer mis gaan. Maar dat is een gevaarlijke gedachte, hé. Gelukkig kon ik het hoofd koel houden."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sterk werk van Nys junior, die toch de vruchten lijkt te plukken van een heleboel langere duurtrainingen gespekt met meer hoogtemeters dan voorheen.

 

"Dat heeft zeker geholpen", knikt hij instemmend. "Al heb ik me niet per se toegelegd op het klimmen an sich. Ik ben aan het trainen op veel facetten van het wielrenner om toch een betere renner te worden."

 

Dat dit toch wat nieuwe perspectieven lijkt te openen, vertelde ook zijn trotse vader al. En ook Thibau Nys zelf lonkt al voorzichtig naar de toekomst.

 

"Ik wil alvast verder blijven evolueren als puncher-type en hoop dat dit op termijn ook kansen zal bieden voor het klassieke werk - in de Ardennen dan toch - of ritwinsten in grote rondes."

 

Zijn start heeft Nys alvast niet gemist.

"Voor sommigen lijkt dit normaal, maar ik wou dit zo hard"

"Ik was zo ontgoocheld dat ik gisteren mijn goeie benen niet had kunnen tonen", reageerde hij in het flashinterview. "Het plan was dan ook om vandaag mee te glippen als er een sterke groep zou wegrijden."

 

"Ik heb voorin geprobeerd om zoveel mogelijk energie te sparen, maar ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik zat voor het eerst mee in een vroege vlucht, hé."

 

"Ik kende de slotklim en die laatste bochten niet, maar ik moet mijn ploeg echt bedanken. Ze hebben me prima door de slotfase gegidst."

 

Nys was de snelste op papier. "Klopt, maar als je daar over nadenkt, dan kan het ook uit je handen glippen. Ik moest koelbloedig blijven, ik wilde geen risico's nemen en ik probeerde alles op het juiste moment te doen."

 

De ritwinnaar en nieuwe leider was uiteraard dolgelukkig. "Ik kan dit niet beschrijven. Voor sommigen lijkt dit misschien normaal, maar ik wilde dit zo hard."

 

"Ik heb hier stevig voor gewerkt. Mijn eerste doel was in vorm zijn voor deze koers. Als je dan wint, is dat nog iets anders."

 

"Ik zal dit voor eeuwig onthouden", aldus Nys, die morgen het geel verdedigt in de tijdrit. "Die is momenteel nog niet goed genoeg om de trui te behouden, maar ik zal vooral genieten."

Ronde van Romandië klassement

naamresultaatploeg
1
Thibau Nys
4:02:44
Lidl - TrekLTK
2
Andrea Vendrame
+0
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
3
Lucas Plapp
+4
Team Jayco - AlUlaJAY
4
Florian Lipowitz
+14
BORA - hansgroheBOH
5
Juan Ayuso
+16
UAE Team EmiratesUAD
6
Aleksandr Vlasov
+16
BORA - hansgroheBOH
7
Adam Yates
+16
UAE Team EmiratesUAD
8
Guillaume Martin
+16
CofidisCOF
9
Ilan Van Wilder
+16
Soudal - Quick-StepSOQ
10
Lenny Martinez
+16
Groupama - FDJGFC
naamresultaatploeg
1
Thibau Nys
7:55:32
Lidl - TrekLTK
2
Andrea Vendrame
+4
Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
3
Lucas Plapp
+22
Team Jayco - AlUlaJAY
4
Ilan Van Wilder
+25
Soudal - Quick-StepSOQ
5
Enric Mas
+26
Movistar TeamMOV
6
Lenny Martinez
+27
Groupama - FDJGFC
7
Juan Ayuso
+27
UAE Team EmiratesUAD
8
Aleksandr Vlasov
+28
BORA - hansgroheBOH
9
Yannis Voisard
+29
Tudor Pro Cycling TeamTUD
10
Adam Yates
+29
UAE Team EmiratesUAD
Gerelateerd: