Ga naar de inhoud

Dirk Van Tichelt stelt de 9 Belgen op het WK judo voor: "Matthias Casse heeft veel van mij opgestoken (lacht)"

 za 6 mei 2023 12:00
Dirk Van Tichelt en Matthias Casse
Dirk Van Tichelt met zijn poulain en Belgische kopman Matthias Casse.

Negen judoka's, zes mannen en drie vrouwen, verdedigen de Belgische kleuren op het wereldkampioenschap judo dat zondag begint in de Qatarese hoofdstad Doha. Voormalig topjudoka Dirk Van Tichelt stelt ze een voor een aan u voor.

Matthias Casse - "Weer de Matthias die we kennen"

Voor Matthias Casse (-81 kg) telt alleen goud in Qatar. De 26-jarige judoka staat voor zijn vijfde WK bij de senioren en haalde al drie keer de finale. De voorbije jaren won hij zilver (2019), goud (2021) en zilver (2022). 

 

"Matthias heeft veel opgestoken van mij", opent Dirk Van Tichelt, winnaar van olympisch brons in Rio 2016. "Hij voert het wel beter uit (lacht)."

 

"De laatste maanden draait zijn judo echt goed. We zien weer de Matthias die we kennen."

 

Casse moet in Qatar wellicht afrekenen met zijn Georgische rivaal Tato Grigalasjvili, titelverdediger en nummer 1 van de wereld. Casse staat tweede.

 

Van Tichelt: "Grigalasjvili heeft een ijzersterk voorjaar achter de rug. Hij heeft zwaar gedomineerd en toch geef ik Matthias iets meer kans op de wereldtitel."

 

"Grigalasjvili houdt van contact. Dat moet Matthias zien te vermijden. Voor hem wordt het zaak om zijn tegenstander vanaf afstand te controleren en zijn eigen moment te creëren."

Grigalasjvili houdt van contact. Voor Matthias wordt het zaak om zijn tegenstander vanaf afstand te controleren en zijn eigen moment te creëren.

Dirk Van Tichelt
Matthias Casse en Tato Grigalasjvili
Matthias Casse en zijn eeuwige concurrent Tato Grigalasjvili op de Olympische Spelen in Tokio.

Jorre Verstraeten - "Probeert zijn tegenstander uit balans te brengen met veegbewegingen"

Jorre Verstraeten (25) kon nog niet scoren op een WK, de nummer 7 van de wereld in de -60 kg tankte dit seizoen wel vertrouwen met brons op de grandslamevents van Tel Aviv en Antalya.

 

"Jaar na jaar gaat zijn judo in stijgende lijn", vertelt Dirk Van Tichelt over Verstraeten.

 

"Hij blijft zijn arsenaal uitbreiden. Zijn tegenstanders begonnen zijn bewegingen te kennen, maar daar heeft hij oplossingen voor gevonden."

 

"Jorre veegt zeer goed", gaat Van Tichelt voort. "Met kleine bewegingen probeert hij zijn tegenstander voortdurend uit balans te brengen. Ze moeten op hun tellen letten."

 

Op EK's heeft Verstraeten al podiums gehaald. "Ik hoop dat Jorre zijn talent nu ook op een WK kan laten zien. Geen sinecure, want de Japanners en de Koreanen presteren altijd sterk bij de lichtgewichten."

Jorre Verstraeten
Scoort Jorre Verstraeten (r) nu ook op het WK?

Toma Nikiforov - "Een beer die altijd wil vechten"

Toma Nikiforov (30) stond al wel op het WK-podium, met zilver in de open klasse in 2017 en brons in de -100 kg in 2015. Hij zag zijn voorbereiding verstoord door een enkelblessure.

 

"Toma heeft de voorbije weken wel goed kunnen trainen met een tape. Ik heb hem wel moeten overtuigen om zijn enkel in te pakken, want hij is een beer", zegt de Beer van Brecht. "Voor hem hoefde dat niet per se. Achteraf vond hij het toch beter (lacht)."

 

"Als zijn enkel het houdt en hij zich goed voelt, zit er een medaille in", denkt Van Tichelt.

 

"Tom is een echte vechter die altijd wil kampen. Soms kan hij zich ergeren aan een scheidsrechter die de kamp niet goed leest. Dat had ik ook."

Tom Nikiforov
Gaat Tom Nikiforov met een derde WK-medaille naar huis?

Charline Van Snick - "Niet meer de sterkste in haar reeks"

11 jaar geleden veroverde Charline Van Snick olympisch brons in Londen. Anno 2023 vecht ze niet meer bij de lichtgewichten, wel in de klasse tot 52 kg.

 

"Die stap naar een zwaardere klasse speelt wat in haar nadeel", vindt Dirk Van Tichelt. "Ze is nu niet meer de sterkste van de reeks."

 

"Blessures spelen haar ook parten de laatste jaren. Op de grond is ze wel flink verbeterd", ziet de ex-judoka.

Charline Van Snick
Charline Van Snick kent u vooral als de winnares van olympisch brons in 2012.

Sami Chouchi - "Heeft niks te verliezen"

Door de concurrentie met Matthias Casse in de categorie tot 81 kg heeft Sami Chouchi een klasse hoger (-90 kg) opgezocht.

 

Dirk Van Tichelt: "In zijn vorige klasse behoorde Chouchi tot de top 10 van de wereld. In zijn nieuwe categorie heeft hij niks te verliezen."

 

"Als hij zijn kumi kata - zijn grip - kan opleggen, maakt hij het verschil in kracht goed. En de uchi mata, de beenworp, blijft zijn sterkste wapen."

Sami Chouchi
Sami Chouchi zal niet meer tegen Matthias Casse uitkomen.

Dirk Van Tichelt over:

  • Ellen Salens (-48 kg): "Uitzonderlijk sterk voor haar gewicht. Mag niet achter de feiten aanlopen. Heeft het met haar lange benen soms moeilijk tegen de kleinere judoka's. Ze moet opletten voor de drop."

 

  • Amber Ryheul (-52 kg): "Is net als Ellen Salens fysiek sterk. Ze is lang geblesseerd geweest, maar de laatste maanden krijgen we weer positieve signalen. Als ze de fouten achterwege laat, kan ze iedereen aan, ook de wereldtoppers. Met een goeie dag maakt ze kans op een medaille."

  • Abdul Malik Umayev (-73 kg): "Een heel explosieve judoka. Maakt regelmatig een van de punten van het toernooi. Hij is enorm snel met zijn voeten en draait zowel links als rechts."

  • Karel Foubert (-90 kg): "Was in Tokio de trainingspartner van Matthias Casse. Hij begint het spelletje beter en beter te snappen. Soms kampt hij nog te passief, wat hem punten kost. Dat blijft zijn werkpunt om voor de prijzen te kampen."
Amber Ryheul
Dirk Van Tichelt: "Met een goeie dag maakt Amber Ryheul kans op een WK-medaille."

Tot slot: met hoeveel WK-medailles komt Team Belgium naar huis? "Twee of drie", hoopt Dirk Van Tichelt, die dit weekend met de juniores aan het werk is in Parijs.

Dirk Van Tichelt
Dirk Van Tichelt met olympisch brons op de Spelen van Rio in 2016.

programma Belgen op WK judo 2023

  • zondag: Ellen Salens (-48 kg) en Jorre Verstraeten (-60 kg)
  • maandag: Amber Ryheul (-52 kg) en Charline Van Snick (-52 kg)
  • dinsdag: Abdul Malik Umayev (-73 kg)
  • woensdag: Matthias Casse (-81 kg)
  • donderdag: Sami Chouchi (-90kg) en Karel Foubert (-90 kg)
  • vrijdag: Toma Nikiforov (-100 kg)
Gerelateerd: