Ga naar de inhoud

WK judo: Ryheul strijdend ten onder tegen olympische kampioene, ook Van Snick uitgeschakeld

 ma 8 mei 2023 14:55
" "
De 32-jarige Van Snick (wit) kwam 6 weken geleden voor het eerst weer in actie na de Spelen van Tokio in 2021.

Ook op dag twee van het WK judo zijn de Belgen er niet in geslaagd een medaille te veroveren. In de klasse tot 52 kilogram strandden Amber Ryheul en Charline Van Snick in de derde en tweede ronde. Beide judoka's lieten in Doha wel mooi en agressief judo zien. Een opsteker voor de toekomst.

Amber Ryheul (JF-22) mag dan misschien een minder bekende naam zijn dan die van Charline Van Snick (IJF-30), de West-Vlaamse staat op dit moment wel hoger gerangschikt. Met snedig judo liet ze vandaag zien dat ook zij een kanshebber is voor het olympische ticket in de categorie waar beide vrouwen in vechten.
 

Ryheul was meteen op de afspraak en oogde sterk in haar eerste kamp. Hoewel ze weinig mogelijkheden vond tegen haar Mongoolse tegenstander, hield ze de controle en vocht ze zich een weg naar de golden score. Daarin toonde Ryheul zich erg actief en probeerde vooral het verschil te maken met het grondgevecht. Haar werk loonde, want na twee minuten in de extra tijd werd de Mongoolse Lkhagvasuren (IJF-20) voor de derde keer bestraft.

 

In de tweede ronde wachtte de Portugese Maria Siderot (IJF-32). Ook hier was het lang wachten op het eerste wedstrijdgevaar. Toen Ryheul zich voor het eerst goed in de kraag kon vastgrijpen, haalde ze meteen uit. Ze verraste met sumi gaeshi (een offerworp) en scoorde een waza-ari. De Portugese begon aan de inhaalrace, maar Ryheul vond uiteindelijk de opening in het grondgevecht en wurgde haar opponente.

 

En dan moest de zwaarste tegenstander nog komen. De olympische kampioene Distria Krasniqi (IJF-2) was de volgende klus. Een fysiek erg sterke judoka die heel moeilijk uit haar lood te slaan is. Dat bleek ook. Ryheul kon de aanvallen van de Kosovaarse goed ontwijken en probeerde zelf ook aan te vallen, wanneer ze een opening zag.


Ze sleepte de wedstrijd naar de extra tijd, maar daar eiste de slopende kamp zijn tol. Ryheul kreeg terecht een derde bestraffing.

Geen resultaat, maar Ryheul kan wel met opgegeven hoofd het vliegtuig op. Ze heeft duidelijk stappen gezet en kon sterk en mooi judo laten zien. Dat belooft voor de toekomst.

Ryheul: "Dit goede gevoel is een opsteker"

Ryheul: "Ik denk dat ik wel positief mag terugkijken op dit WK. Na een verloren kamp doet het natuurlijk pijn, zeker omdat de wedstrijd in de golden score eindigt en dat tegen de olympische kampioene. Ik had daarvoor ook al twee zware rondes gehad en die kon ik al mooi afwerken. Ik zie duidelijk progressie bij mezelf, maar ik ben niet naar hier gekomen voor een derde ronde. 

 

"Ik merk dat ik echt progressie heb gemaakt en dat bevestigt het gevoel van de afgelopen periode: ik zit in een stijgende lijn na wat blessureleed. Ik kon vorig jaar niet deelnemen aan het EK, het WK en de Masters, dus dit goede gevoel op mijn eerste grote toernooi is wel een opsteker."

 

Waar lag het verschil in die laatste kamp? "Ervaring, denk ik. Ze staat zo sterk op haar benen en het is echt moeilijk om een opening te vinden. Ik kreeg daarom ook bestraffingen, niet omdat ik niet wilde aanvallen, wel omdat ze dat heel goed kan afhouden."

 

"Het belangrijkste blijft natuurlijk dat ik wat punten heb gesprokkeld met het oog op de Olympische Spelen van Parijs. Daar wil ik natuurlijk heel graag naartoe. Dit WK was leuk, maar de focus ligt nu al weer op Oostenrijk en Astana. Charline Van Snick zit natuurlijk ook nog in mijn gewichtsklasse, maar ik focus me op mezelf."

Van Snick oogt sterk, maar kan vorm niet verzilveren

Charline Van snick was met veel zin naar Qatar afgereisd en erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten. Ze begon ook verschroeiend aan haar eerste kamp tegen de Cypriotische Sofia Asvesta (IJF-44). Na enkele seconden haalde ze uit met haar favoriete offerworp tomoe nage. Dat leverde meteen een waza-ari op. Van Snick hield het niet bij die ene actie. In het vervolg op de grond werkte ze sterk verder en slaagde erin Asvesta te klemmen. Ippon.

 

In ronde twee moest Van Snick meteen komaf proberen te maken met de nummer drie van de wereld. De Hongaarse Reka Pupp was dus geen gemakkelijke opgave. Ook in deze wedstrijd startte Van Snick verschroeiend. Met precies dezelfde techniek scoorde onze landgenote opnieuw een waza-ari. 

 

Van Snick was duidelijk de meest actieve van beide judoka's, maar liep door slordige aanvallen op een eerste shido (straf) aan. Net toen haar coach waarschuwde voor meer bestraffingen, kreeg ze terecht een tweede aangesmeerd.

Tot overmaat van ramp vond Pupp voor het eerst de goede greep en met een uchi mata in twee tijden scoorde ook zij een waza-ari. Geen winnaar aan het einde van de reguliere drie minuten, dus moest de golden score de winnaar uitwijzen. Daar was het vat van Van Snick duidelijk leeg. Met een derde bestraffing voor te weinig aanvallend judo eindigde haar WK in ronde 2.

Van Snick: "Tegenstander was sterker in een lang gevecht"

Van Snick: "Ik heb vandaag alles gegeven. Ik ben erg teleurgesteld en ook wel uitgeput. In die laatste kamp lukte het me om te scoren, maar ze kwam terug in de wedstrijd en ik kreeg het moeilijk om het tempo te blijven volgen."

 

"Ik begon zo goed aan de wedstrijd en ik scoorde misschien zelfs nog een tweede keer. Ik moet dat nog eens herbekijken want de scheidsrechter zag dat anders. Dat volstond niet en mijn tegenstander was sterker in een lang gevecht. Daar heb ik het op dit moment nog wat moeilijk mee. Maar goed, hier enkele punten pakken, betekent voor mij al progressie. Daar trek ik me aan op."

 

"Het anderhalf jaar na de Olympische Spelen is zeer zwaar geweest. Ik kon niet trainen en geen competitie doen, maar ik voel dat ik op de terugweg ben om een goed niveau te halen."

Amber Ryheul in -52 kg (v)
ronde tegenstander uitslag
1e Sosorbaram Lkhagvasuren (Mgl) Winst - Ippon
2e Maria Siderot (Por) Winst - Ippon
3e Distria Krasniqi (Kos) Verlies - Ippon
Charline Van Snick in -52 kg (v)
ronde tegenstander uitslag
1e Sofia Asvesta (Cyp) Winst - Ippon
2e Reka Pupp (Hon) Verlies - Ippon

WK judo

13:49

Het WK van Amber Ryheul eindigt in de derde ronde

Amber Ryheul verrast niet tegen de olympische kampioene Krasniqi. In een pittig gevecht staat Ryheul wel stevig op haar benen, maar de Kosovaarse is erg moeilijk uit evenwicht te brengen. Kansen op een score zijn dus zeldzaam, al probeert onze landgenote die wel te pakken. Ze ontwijkt de aanvallen van haar tegenstander en zet zelf hier en daar een worp in.

Door de stevige verdediging van Krasniqi krijgt Ryheul een eerste en later ook een tweede bestraffing. Maar we gaan scoreloos naar de golden score. Daar blijft Ryheul op zoek gaan naar een score en opnieuw wil ze het verschil maken op de grond. Krasniqi weet duidelijk dat Ryheul sterk is op grond en steekt daar telkens een stokje voor.

De extra tijd is slopend en Amber Ryheul loopt leeg. Ze krijgt een derde bestraffing, die meteen ook haar toernooi beëindigt. Geen herkansing of gevecht om een medaille, maar Ryheul liet wel zien dat ze progressie heeft gemaakt en weer een stapje dichter bij de wereldtop komt.

13:14
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:34

Van Snick kan niet stunten in tweede ronde

Geen ereplaats op dit WK voor Charline Van Snick. Ze verliest van de nummer 3 van de wereld, de Hongaarse Rekka Pupp, in de tweede ronde. Onze landgenote begint nochtans goed aan de kamp. Met dezelfde intensiteit en agressiviteit scoort ze opnieuw heel snel een waza-ari op dezelfde manier als in haar eerste kamp. Na enkele seconde gooit ze haar opponente met de offerworp tomoe nage.

Ook tijdens het grondgevecht probeert ze de Hongaarse te pakken, maar de voorbereiding op juji gatame (armklem) levert niks op. Ze blijft proberen met haar favoriete offerworp, maar faalt soms in de uitvoering.

Dat levert haar een eerste bestraffing op. Net wanneer haar coach Van Snick beveelt om te stoppen met die techniek, loopt ze op dezelfde manier een tweede bestraffing op. Tot overmaat van ramp haalt Pupp een eerste keer uit met uchi mata. In twee tijden gooit ze Van Snick en komt gelijk. De golden score moet beslissen over winst en verlies.

In die extra tijd is de tank van Van Snick leeg. Ze krijgt een derde shido aangesmeerd, omdat ze geen aanvallen meer kan produceren. Einde verhaal op dit WK.

12:30

Ryheul treft olympisch kampioene in derde ronde

De speeltijd is voorbij voor Amber Ryheul. In ronde drie wacht de Kosovaarse Distria Krasniqi, regerend olympisch kampioene in de klasse tot 48 kilogram. In 2022 werd Krasniqi nog derde op het WK en met een tweede plaats op de wereldranking is dit geen makkelijke opdracht voor onze landgenote. In december veroverde de Kosovaarse nog goud op de Masters en dit jaar won ze de prestigieuze Grand Slam van Parijs.

Ryheul kampte al twee keer tegen Krasniqi en moest toen alle twee de wedstrijden het onderspit delven. Tijd voor een stunt?

12:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:24

Amber Ryheul vecht sterk en stoot door naar ronde 3

In een kamp waar Ryheul en Siderot lang zoeken naar de juiste greep, is het lang wachten op het eerste wedstrijdgevaar. Rechtstaand liggen er weinig openingen, dus probeert Ryheul het vooral op de grond; Haar favoriete techniek, sankaku, zit goed, maar blijkt steeds net te weinig om te kunnen scoren. De Portugese laat zowel rechtstaand als op de grond weinig zien.

Op een minuut van het einde vindt Ryheul dan toch de goeie greep. Ze pakt de Portugese vast in de kraag en flitst met sumi gaeshi (offerworp) en scoort zo een waza-ari. 

De motor van Siderot slaat plots aan, maar het gevecht gaat naar de grond waar Ryheul er dan toch in slaagt om die sankaku perfect uit te voeren. Ze wurgt haar tegenstander met haar benen. Ippon! Op naar de volgende ronde.

11:03

Ryheul treft Portugese Siderot (IJF 32) in ronde 2

De volgende tegenstander van Amber Ryheul luistert naar de naam Maria Siderot. De Portugese staat 10 plaatsen lager op de wereldranglijst dan onze landgenote en deed nooit beter dan een vijfde plaats op een Grand Slam. Drie WK-deelnames bezorgden Siderot ook nog geen resultaat. 

De Portugese was vrijgeloot in de eerste ronde. Ze kan dus iets frisser aan de kamp beginnen dan Ryheul, die toch al 6 minuten op de tatami heeft moeten staan.

10:58

Moeilijke opgave in ronde twee voor Charline Van Snick

Charilne Van Snick is goed begonnen aan dit WK, maar in de tweede ronde wacht meteen de nummer drie van de wereld: de Hongaarse Reka Pupp. Met drie Grand Slam-overwinningen en brons op de Masters van 2022 heeft de 26-jarige Pupp wel al iets bewezen. Een medaille op een WK heeft ze nog niet. Ze zal dus gebrand zijn op een goed resultaat hier in Doha.

Van Snick en Pupp troffen elkaar al 6 keer. Daarvan was Van Snick 5 keer de beste, maar de laatste overwinning voor onze landgenote dateert al van 2020. Op de Grand Slam van Parijs eerder dit jaar trok de Hongaarse aan het langste eind. Wat wordt het vandaag?

10:51

Ook Ryheul stoot door

Amber Ryheul had iets meer tijd nodig dan Charline Van Snick. In een gesloten kamp krijgen zowel zij als haar tegenstander na 1 minuut een bestraffing voor een te passief gevecht. Geen van beiden lijkt de opening te vinden en ook het grondgevecht levert niks op. De kamp gaat naar golden score, waar onze landgenote duidelijk de meest actieve is. De Mongoolse is ondertussen al tegen een tweede shido aangelopen en de derde laat wel heel lang op zich wachten.

Ryheul drukt door en is er een paar keer dicht bij tijdens het grondgevecht. Met enkele pogingen met sankaku (beentechniek op de grond) kan ze net niet scoren. Na twee minuten krijgt haar tegenstander dan toch de derde bestraffing. Ook Ryheul mag naar de tweede ronde van dit WK.

10:51
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:50

Van Snick snelt door eerste ronde

Charline Van Snick is meteen op de afspraak op dit WK. Na enkele seconden zet ze in haar eerste kamp overtuigend tomoe nage in, een offerworp, waarmee ze een waza-ari scoort. Het gevecht zet zich verder op de grond en daar houdt Van Snick heel goed de controle. Ze werkt verder en forceert een armklem(juji gatame). Ippon en naar de volgende ronde.

09:53

Amber Ryheul gaat op zoek naar eerste medaille op een groot toernooi

Amber Ryheul, 22e op de wereldranking, kon nog nooit eremetaal bemachtigen op een WK of Grand Slam, maar werd in 2019 wel Europees kampioene onder 23. 

Haar jacht naar een eerste podiumplek op een wereldkampioenschap begint tegen de Mongoolse Lkhagvasuren. Die staat op dit moment net iets hoger gerankt (WR20). De ex-wereldkampioene bij de jeugd van 2019 kon wel al bevestigen bij de senioren: ze nam al 3 keer zilver en 1 keer brons mee naar huis van op een Grand Slam. 

Het is de eerste keer dat beide dames elkaar in de ogen kijken op de judomat. Benieuwd of onze landgenote kan doorstoten naar de tweede ronde.

09:46

Haalbare kaart voor Van Snick in eerste ronde

Charline Van Snick (WR 30) is op dit WK toe aan haar zesde toernooi van 2023. Haar eerste tegenstander in Doha is de Cypriotische Sofia Asvesta. 22 jaar oud en 14 plaatsen lager op de wereldranking dan Van Snick. 

Nog nooit kon Asvesta een medaille pakken op een WK of Grand Slam. Dit jaar kwam ze zelfs niet verder dan een zevende plaats op de Grand Slam van Antalya. Dit lijkt een haalbare kaart voor Van Snick, maar de vraag is in welke vorm onze landgenote vandaag de tatami opstapt.

08:55

Amber Ryheul is fysiek sterk. Ze is lang geblesseerd geweest, maar de laatste maanden krijgen we weer positieve signalen. Als ze de fouten achterwege laat, kan ze iedereen aan. Op een goeie dag kan een medaille.

Ex-judo Dirk Van Tichelt
08:54

Van Tichelt: "Blessures spelen Van Snick parten"

11 jaar geleden veroverde Charline Van Snick brons in Londen 2012. Anno 2023 vecht ze niet meer bij de lichtgewichten, wel in de klasse tot 52 kg.

"Die stap naar een zwaardere klasse speelt wat in haar nadeel", vindt Dirk Van Tichelt. "Ze is nu niet meer de sterkste van de reeks."

"Blessures spelen haar ook parten de laatste jaren. Op de grond is ze wel flink verbeterd", ziet de ex-judoka.

07/05/23
14:03

Van Snick kijkt uit naar comeback op groot toernooi

Charline Van Snick (IJF 30) kijkt reikhalzend uit naar haar terugkeer op het WK judo in Doha. De tweevoudig Europees kampioene in de categorie -48kg moest de Spelen in Tokio in de zomer van 2021 verlaten met een lichte hersenschudding en kwam pas een dikke maand geleden weer in actie, door een mix van fysieke en persoonlijke problemen, in de Grand Slam van Antalya.

Daar haalde ze de derde ronde. "Het jaar is erg druk voor mij, want ik ben nog volop aan het herstellen", vertelde ze aan Belga. "Het is belangrijk om aan zo veel mogelijk wedstrijden deel te nemen en punten te verzamelen met het oog op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Ik wil in elk toernooi vooruitgang blijven boeken, het beste van mezelf geven en mijn grenzen verleggen."


Ondanks haar enthousiasme is Van Snick (32) er zich ook van bewust dat het niet evident zal worden om haar beste vorm ooit nog opnieuw te halen. "Ik ben nog nooit zo lang van de mat geweest en heb veel van mijn capaciteiten verloren. Terugkomen betekent ook accepteren dat wat er was, er nu niet meer is. Ik sta al in de top dertig van de wereld, wat bevredigend is, maar ik geloof in mijn dromen en wil verder gaan."