Ga naar de inhoud

Oekraïne boycot het WK judo door de aanwezigheid van (neutrale) Russen

 di 2 mei 2023 10:55
Vladmir Poetin
Vladmir Poetin komt niet in actie op het WK. De Russische president is wel een voormalige judokampioen.

Volgend weekend gaat in Doha (Qatar) het WK judo van start. Dat zal zonder judoka's uit Oekraïne zijn. Oekraïne boycot het kampioenschap, omdat de Internationale Judofederatie Russen en Wit-Russen toelaat op het WK. 

De Oekraïense judofederatie heeft beslist niet deel te nemen aan het WK judo in de Qatarese hoofdstad Doha (7-14 mei). Oekraïne protesteert hiermee tegen de beslissing van de Internationale Judofederatie IJF om Russische en Wit-Russische atleten de kans te geven aan te treden als neutrale atleten.

 

Russische en Wit-Russische atleten werden van alle internationale competities uitgesloten sinds de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022.

 

Vrijdag kondigde de IJF echter aan dat Russische en Wit-Russische judoka's als neutrale atleten kunnen deelnemen aan het WK. Het volgt hiermee de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité IOC.

 

Een foute beslissing volgens Oekraïne. "De meerderheid van de Russische judoka's zijn actieve militairen die deel uitmaken van de strijdkrachten van de Russische federatie in Oekraïne", zo klinkt het.   

 

Het WK judo is belangrijk in het kwalificatieproces voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Oekraïne zou 14 judoka's afvaardigen naar Doha.

Jago Aboeladze
De Russische judoka Jago Aboeladze is de wereldkampioen van 2021 in de categorie tot 60 kg, de klasse van Jorre Verstraeten.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: