Ga naar de inhoud

Matthias Casse opnieuw geklopt door Georgische aartsrivaal in WK-finale: "Blijft lastig tegen hem"

 wo 10 mei 2023 18:07
Casse moet tevreden zijn met zilver op het WK.

Matthias Casse heeft op het WK judo in Doha naast het goud gegrepen in de categorie onder 81 kg. Onze landgenoot beet in het zand na een titanenduel met zijn eeuwige rivaal uit Georgië Tato Grigalashvili en moet zich voor de derde keer in zijn carrière tevreden stellen met WK-zilver.

Een paar tikken op zijn borst en een zelfverzekerde tred richting tatami: Matthias Casse pepte zichzelf op voor de WK-finale in Doha.

 

Daar trof hij met Tato Grigalasjvili zijn eeuwige rivaal. De Georgiër won de laatste drie kampen tegen onze landgenoot. In de onderlinge tussenstand stond de teller op 3-2.

 

Casse aasde dus op revanche, maar het was zijn tegenstander die verschroeiend begon. De klok liep nog maar net, of de Belg moest zich goed wegdraaien om een vroege score te vermijden.

 

Grigalasjvili oogde duidelijk snediger en domineerde het verdere verloop van de kamp. De Georgiër was sneller dan Casse, die maar geen goede greep vond om het zijn rivaal moeilijk te maken.


Met een schouderworp op zijn knieën forceerde Grigalasjvili een eerste score vlak voor het einde: waza-ari. Casse had nog een halve minuut om een score te zoeken, maar keek eerder tegen een derde bestraffing aan dan de overwinning.

 

Een zegegebaar volgde in het Georgische kamp, Casse oogde duidelijk teleurgesteld met zilver. Opnieuw draagt zijn beul dezelfde naam.

Casse: "Ik ben enorm teleurgesteld, maar Tato is een verdiende wereldkampioen"

"Dit is niet waar ik voor getraind heb", opent Matthias Casse. "Ik ben naar hier gekomen om goud te halen en de finalekamp liep niet zoals ik het had gewild. Tato (Grigalasjvili) was enorm sterk vandaag en het lukte me niet om mijn eigen judo te brengen. Als hij dan één kans krijgt, weet je dat het gedaan is."

 

"Ik voelde mezelf wel goed vandaag. De voorbereiding was ook zoals ik het wilde. Wat er in de kamp fout liep, weet ik nog niet precies. Daarvoor moet ik eerst de wedstrijd nog eens herbekijken."

 

"Grigalasjvili had een nieuwe worp achter de hand die hij daarvoor nog niet echt had gebruikt. Ik probeer ook altijd nieuwe technieken aan mijn judo toe te voegen. Niet alleen om hem te verslaan, maar ook om tegen alle andere tegenstanders te kunnen winnen."

 

"Tegen de rest lukte dat vandaag, maar tegen hem blijf ik het moeilijk hebben. Hij is terecht voor de tweede keer wereldkampioen. Het zal niet evident zijn om hem in de toekomst te verslaan, maar er komt nog een WK aan en daarna de Olympische Spelen. Daar moet ik van hem kunnen winnen."

 

"De teleurstelling is wel erg groot. We staan voor de derde keer op een rij in de WK-finale en hij wint die nu voor de tweede keer. Dat is jammer, maar ik heb mezelf wel niets te verwijten. De voorbereiding was goed, nu moet ik gewoon nog beter worden om de volgende keer te winnen."

 

"Dat ik voor de vierde keer op een rij in de WK-finale sta en opnieuw een medaille in mijn kast mag hangen, is natuurlijk heel uniek. Op dit moment is het voor mij erg pijnlijk dat ik het net niet kon afmaken, maar ik weet dat ik hier later wel met trots op zal terugkijken."

Matthias Casse in -81 kg (m)
ronde tegenstander uitslag
1e Vrij  
2e Antonio Esposito (Ita) Winst - Ippon
3e Medickson Del Orbe Cortorreal (Dom) Winst - Waza-ari
Kwartfinale Attila Ungvari (Hon) Winst - Ippon
Halve finale Sagi Muki (Isr) Winst - Ippon
Finale Tato Grigalasjvili (Geo) Verlies - Waza-ari

WK judo

18:06

Casse moet tevreden zijn met zilver

Goud zat er nooit in voor onze landgenoot. Zijn Georgische aartsrivaal domineerde de kamp van de eerste seconde. Grigalasjvili was sneller in elke actie die hij op de mat bracht. Casse kon daar niets tegenover zetten. Een waza-ari in het slot, na ippon seoi Nage op de knieën, volstond voor Georgisch goud. Casse is zichtbaar teleurgesteld met zilver.

18:05

De Georgiër maakt een zegegebaar. Met nog een seconde op de klok is hij zeker van goud.

18:04

Grigalasjvili scoort een waza-ari en probeertt Casse buiten de mat te duwen om een extra bestraffing aan te smeren. Casse heeft een ippon nodig met nog luttele seconden op de klok.

18:03

Casse heeft het moeilijk om zelf iets te kunnen forceren. Telkens wanneer hij een opening zoekt, is zijn tegenstander aalvlug om een tegenreactie te voorzien.

18:01

Casse krijgt een bestraffing omdat hij zelf geen aanvallen doet. Zelf is het voor de Belg te moeilijk om door de verdediging van zijn tegenstander te raken.

18:00

Tato Grigalasjvili is aalvlug en laat dat ook meteen merken. Casse vindt geen antwoord op de veelvuldige aanvallen van de Georgiër. Hij is op zoek naar een sterke greep, maar vindt die niet.

17:59

Kamp is begonnen

De seconden lopen. Al meteen pakt de Georgiër uit met een tomoe nage. Casse kan gelukkig snel wegdraaien om een score te voorkomen.

17:58

Casse betreedt de zaal. Hij slaat op zijn borstkas om zijn spieren los te maken en zichzelf op te peppen. Zijn tegenstander krijgt nog een schouderklopje mee van zijn coach. Wie kaapt het goud weg?

17:53

Zuid-Koreaan pakt brons, nu Casse

De kamp om het brons is snel afgelopen. De Zuid-Koreaan krijgt zijn tegenstander op de rug na ruim een halve minuut. Matthias Casse moet niet te lang wachten om de tatami te betreden.

17:49

Nog een kamp wachten

Eerst de kamp om het brons, tussen de Canadees Francois Gauthier Drapeau en de Zuid-Koreaan Joonhwan Lee. Daarna is het aan Casse in de categorie tot 81 kg.

17:48

De twee heren kennen elkaar

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:21

Casse vecht laatste kamp van de dag

De ochtendsessie van vandaag zit er op. Matthias Casse mag straks aan de bak in de finale in de klasse tot 81 kilogram. Het finaleblok van de vierde dag begint om 17.00 u Belgische tijd, maar Matthias Casse treedt pas als allerlaatste op de mat voor zijn finalewedstrijd. 

Voor hij er aan mag beginnen werken ze hier eerst de kampen voor het brons en de finale van de -63 kilogram af. Daarna staan de bronzen kampen van de -81 kilogram op het programma. Afsluiten doen we dan met de gedroomde finale tussen Matthias Casse en Tato Grigalasjvili.

15:12

Casse klopt Muki en mag naar de finale

15:11

De verwachte finale: Matthias Casse tegen de uittredende wereldkampioen (en eeuwige rivaal)

Veel judokenners zullen het voorspeld hebben: de finale op het WK in de klasse tot 81 kilogram is er een tussen Matthias Casse en de Georgiër Tato Grigalasjvili.

Grigalasjvili is de nummer 1 van de wereld en versloeg Casse vorig jaar in de WK-finale. De Georgiër is nog maar 23 jaar, maar kan al een indrukwekkend palmares voorleggen: 1 keer goud, 1 keer zilver en 2 keer brons op het WK, 6 Grand Slam-medailles waarvan 2 zeges, 2 keer goud op de masters en 2 Europese titels.

Casse mag Grigalasjvili dan wel geklopt hebben voor brons op de Spelen van Tokio, de laatste drie kampen tussen beide kemphanen werden gewonnen door de Georgiër. Kan Casse die reeks doorbreken en zijn tweede wereldtitel binnenhalen?

15:05

Matthias Casse staat in de finale!

Matthias Casse heeft zich voor de vierde keer op een rij geplaatst voor de finale van het WK judo. In de halve finale maakte onze landgenoot komaf met de Israëliër Sagi Muki.

Geen van de judoka's wilde zich op een snelle misstrap laten betrappen. Dat leverde zowel Casse als Muki een bestraffing op. Onze landgenoot toonde wel meteen het meeste initiatief en met een reeks offerworpen bepaalde hij grotendeels het tempo van de wedstrijd. Maar dat zorgde  jammer genoeg geniet voor scores. 

Sagi Muki, waar Casse in het verleden heel veel last mee had, wist na 3 minuten vechten amper iets te tonen. Hij kreeg dan ook terecht een tweede bestraffing van de scheidsrechter.

Net voor het einde van de reguliere 4 minuten leek Casse op weg om Muki op de grond te pakken. Zijn sankaku (techniek waarmee je de controle houdt met je benen rond het hoofd van je tegenstander) zorgde voor net te weinig controle. 

In de golden score was het wachten op een derde en fatale bestraffing voor de Israëliër, maar Casse nam het heft in eigen handen. Met een flits op de grond pakte hij zijn tegenstander in een houdgreep. Na 20 seconden verscheen de ippon op het scorebord. Casse mag voor de vierde keer vechten om de wereldtitel.

Na de kamp bleef Casse opvallend kalm en sereen. Volledige focus met het oog op de finale?

14:23

Even geduld voor de halve finales

Omdat er op mat 1 veel lange kampen met golden scores zijn gevochten, zijn de kwartfinales daar nog niet afgewerkt. Op mat 2, waar Matthias Casse zijn wedstrijden kampt, zijn die al even voorbij. Wanneer alle kwartfinales op mat 1 achter de rug zijn, gaat het toernooi voor iedereen verder en beginnen de herkansingen en halve finales op beide matten.

13:27

Ex-wereldkampioen Sagi Muki is volgende tegenstander

Een onderonsje tussen twee ex-wereldkampioenenen in de halve finale. Sagi Muki (IJF-16) was lang een van dé te kloppen mannen in de categorie tot 81 kilogram, maar de laatste jaren presteerde de Israeliër onder de verwachtingen. Maar met winst in de Grand Slam van Tel Aviv in februari van dit jaar, heeft Muki bewezen dat hij nog steeds weet wat judo is.

Met in totaal 9 Grand Slam-medailles, waarvan 5 gouden, heeft de nummer 16 van de wereld een aardig palmares. Maar op een WK lukte het nog maar 1 keer om op het podium te staan. Al was het toen, in 2019, wel meteen goud. De andere finalist in dat jaar? Jawel, Matthias Casse.

Later dat jaar stonden beide topjudoka's voor het laatst tegenover elkaar, met winst voor Casse. Kan hij dat drie jaar later opnieuw? De inzet is niet min: een plaats in de finale en al minstens zilver op dit WK.

13:22

Casse stoot door naar halve finale

Matthias Casse heeft zich geplaatst voor de halve finale op dit WK. In zijn derde wedstrijd van vandaag moest hij weinig krachten verspillen tegen de Hongaar Atilla Ungvari (IJF-7).

Het was vooral Casse, die met aanvallen op de proppen kwam in de eerste minuut. Ungvari probeerde het met een armklem, maar dat terwijl de judoka's nog rechtstonden. Niet toegelaten in het judo en dus een eerste shido voor de Hongaar.

Matthias Casse kon gebruik maken van zijn ijzersterke verdediging om Ungvari af te matten. Die vond geen openingen en liep tegen een tweede shido aan. Casse bleef het daarentegen wel proberen en bestookte zijn tegenstander met aanvallen in het rechtstaande gevecht én op de grond.

In de golden score kreeg de Hongaar, na erg lang wachten, dan toch een derde en laatste bestraffing. Casse staat op 1 keer winnen van een nieuwe WK-finale.

13:20

Casse tegen Ungvari in de kwartfinale

12:33

Hongaarse beer Attila Ungvari (IJF-7) in kwartfinale

De speeltijd is voorbij voor Matthias Casse. In zijn kwartfinale wacht de Hongaar Attila Ungvari. Die staat 7e op de wereldranglijst en won dit jaar de Grand Slam van Tasjkent.

Ungvari heeft 8 Grand Slam-medailles in zijn prijzenkast hangen, maar haalde nog nooit een podium op een WK. Met zijn 34 jaar is hij ondertussen ook niet meer van de jongste in deze categorie.

Casse en Ungvari stonden wel nog nooit tegenover elkaar op de tatami. Hoe goed kent onze landgenoot de technieken van Ungvari? We ontdekken het straks in de kwartfinale.

12:22

Geen problemen in derde ronde

In de derde ronde heeft Casse niet te veel problemen gehad met zijn Dominicaanse tegenstander. Hij koos meteen voor een aanvallende tactiek en probeerde te scoren met zijn favoriete technieken.

Del Orbe Cortorreal (IJF-29) was wel niet meteen onder de indruk en probeerde zelf ook de opening te maken. Zonder succes weliswaar, want het was onze landgenoot die met een rake tomoe nage (de favoriete offerworp van Casse) een waza-ari kon scoren. In de naweeën van de worp probeerde onze landgenoot nog over te gaan tot een wurging, maar die zat niet.

Casse liet de tijd rustig wegtikken en probeerde de kamp op reserve uit te vechten. Even schrikken was het wel, toen hij net voor het einde nog een slag in zijn oog kreeg. Casse had er duidelijk last van. Hij vocht de kamp uit, maar stapte licht gesticulerend van de mat. Hij was duidelijk niet opgezet met de ongelukkige actie van de Dominicaan.

Laat ons hopen dat Matthias Casse er geen last van ondervindt in zijn volgende wedstrijden.

11:29

Saied Mollaei (IJF-3) naar huis in eerste ronde

De verwachte tegenstander van Matthias Casse in de halve finale heeft zich verslikt in de tweede ronde. Tegen de Canadees Francois Gauthier Drapeau (IJF-10) werd de Azeri uitgesloten omdat hij in een actie gevaarlijk op zijn hoofd steunde. Dat mag niet in het judo. Einde WK en een topfavoriet minder in de toernooiladder aan de kant van Matthias Casse.

11:08

Derde ronde: Dominicaan Del Orbe Cortorreal (IJF-29)

In de derde ronde ontmoet Matthias Casse de nummer 29 van de wereld. De Dominicaan Medickson Del Orbe Cortorreal mag dan wel een mooie naam hebben, zijn palmares is dat net iets minder. Nog geen enkele medaille op een groot toernooi.

Casse komt hem hier voor de allereerste keer tegen op de mat. Del Orbe Cortorreal zal heel goed voor de dag moeten komen, wil hij vandaag zijn eerste podiumplaats behalen op een WK. Iets waar Matthias Casse met veel plezier een stokje voor zal willen steken.

11:03

Pittige eerste kamp, maar Matthias Casse vecht zich naar de volgende ronde

Matthias Casse heeft de tweede ronde van het WK overleefd. Casse oogde erg gefocust en kalm en kwam gretig op de mat; Maar ook zijn Italiaanse tegenstander, Antonio Esposito (IJF-21) stond stevig op zijn benen. Beide judoka's brachten gevarieerd judo op de tatami. Onze landgenoot moest een aantal flitsende aanvallen pareren om geen score tegen te krijgen.

Door twee kleine foutjes kreeg Casse twee bestraffingen aangesmeerd. Eerst voor een schijnaanval, daarna voor te weinig initiatief. Allebei terecht en erg gevaarlijk voor Casse. Een derde bestraffing zou meteen de exit betekend hebben op dit WK en zijn tegenstander had nog geen shido's gekregen.

Geen risico's meer nemen, moet Casse gedacht hebben. Met een flitsende beenveeg schoffelde de Antwerpenaar Esposito onderuit en gooide hem plat op zijn rug. Ippon en door naar de volgende ronde.

10:00

Casse zet Esposito opzij in de 2e ronde

09:42

Eerste horde wordt Antonio Esposito (IJF-21)

Matthias Casse kent zijn eerste tegenstander. De Italiaan Antonio Esposito ging vlot voorbij zijn Argentijnse opponent in de eerste kamp op tatami 2.

Esposito staat 21e op de wereldranking en vooral zijn snelheid is een gevaarlijke troef. Zijn palmares verbleekt wel in vergelijking met dat van Matthias Casse: Nog geen medailles op een WK, olympisch of mastertoernooi en slechts 1 bronzen plak op een grand slam.

Van de vijf confrontaties kwam Casse vier keer als winnaar uit het gevecht; Een vijfde overwinning tegen de Italiaan is een must, wil Casse vandaag schitteren.

08:35

Vrij gunstige loting voor Matthias Casse

Makkelijk wordt dit WK uiteraard niet, maar Matthias Casse (IJF-2) kan de échte kleppers pas vrij laat in het toernooi tegenkomen.

Dankzij zijn gunstige ranking is Casse in de eerste ronde vrij. De Italiaan Antonio Esposito (IJF-21) wordt hoogstwaarschijnlijk zijn eerste tegenstander. Zeker een haalbare kaart, maar Esposito heeft al bewezen een taaie klant te zijn.

Verder is de op papier lastigste judoka uit zijn poule de Hongaar Attila Ungari. Die staat zevende op de wereld.

Kleppers zoals Saeid Mollaei (IJF-3), Francois Gauthier Drapeau (IJF-10) en Sagi Muki (IJF-16) zijn mogelijke tegenstanders in de halve finale. Regerend wereldkampioen Tato Grigalashvili (IJF-1), de Japanner Takanori Nagase (IJF-11) of de Fransman Alpha Oumar Djalo (IJF-5) kan Casse pas tegenkomen in de finale.

Als Matthias Casse een goede dag heeft, ligt de weg naar de halve finales open, maar in judo bepalen details altijd de uitkomst van een toernooi.

08:25

De laatste maanden draait Matthias zijn judo echt goed. We zien weer de judoka die we kennen.

Dirk Van Tichelt
08:00

Matthias Casse doet vandaag een gooi naar de wereldtitel

Een koninklijke dag is aangebroken in Doha op het WK judo. Niet alleen omdat onze landgenoot Matthias Casse voor de tweede keer wereldkampioen probeert te worden, ook omdat de koningsklasse, die tot 81 kilogram, vandaag op het programma staat.

Casse is op dit moment de nummer 2 van de wereld in die categorie en werd in 2021 al eens wereldkampioen. Met nog twee zilveren medailles (in 2019 en 2022) is hij intussen een certitude geworden op eremetaal op WK's.

Casse behaalde eind vorig jaar nog zilver op de Grand Slam van Baku en brons op de Masters in Jeruzalem. Dit jaar werd het toernooi van Parijs een teleurstelling met een snelle exit, maar de bronzen medaille van Tokio herpakte zich in Turkije en won de Grand Slam van Antalya.

Kan Casse zijn goede vorm uit Turkije doortrekken en goud pakken in Qatar voor zijn tweede wereldtitel? Casse zelf zal in ieder geval met niets dan goud tevreden zijn.