Ga naar de inhoud

WK judo: Toma Nikiforov moet zijn meerdere erkennen in de vicewereldkampioen

 vr 12 mei 2023 11:54
Toma Nikiforov
Toma Nikiforov (r).

België verlaat het WK judo in Doha (Qat) met één medaille. Toma Nikiforov kon het voorbeeld van Matthias Casse niet volgen. Hij verloor in de tweede ronde van de vicewereldkampioen. "Ik kon niet laten zien wat ik wilde", reageert hij.

Toma Nikiforov had zin in een mooie WK-dag en was duidelijk gefocust. In zijn eerste gevecht in Doha maakte hij meteen komaf met de Duitser George Udsilauri (IJF-39). Hij oogde rustig, maar zeer geconcentreerd en dat uitte zich ook in zijn wedstrijd.

 

Hij zocht goed naar een stevige pakking en varieerde tussen verschillende technieken. Ook in het grondgevecht probeerde hij zijn gram te halen, maar de stugge Duitser liet zich niet verrassen. 

 

Tot Nikiforov toch de opening zag. Onze landgenoot flitste met kata guruma (worp waarmee je je tegenstander over je schouder tilt) en kreeg daarvoor een waza-ari.

 

De VAR was bij de pinken. Omdat het om een actie in twee tijden ging, werd zijn score terecht van het bord gehaald.

 

Het inspireerde Toma Nikiforov wel om door te drukken. Toen Udsilauri zelf zijn gram probeerde te halen, antwoordde onze landgenoot met een prachtige counter. Op 9 seconden van het einde beëindigde hij de kamp met ippon.

Canadese vice-wereldkampioen te sterk in tweede ronde

In de tweede ronde stond een klepper van een Canadees te wachten op Toma Nikiforov. Kyle Reyes (IJF-5) was de nummer twee van het WK van vorig jaar.

 

Toch pakte Nikiforov zijn kamp tactisch sterk aan. De Canadees probeerde het verschillende keren met uchi mata (heupworp), maar onze landgenoot was duidelijk op de hoogte van de favoriete worp van Reyes. Hij kon de aanval telkens goed ontwijken en probeerde te counteren. Naast die tegenaanvallen kwam Nikiforov zelf met gevarieerd judo, maar scoren lukte niet.

 

De tweede ronde zou beslist worden in de golden score. Bij het begin van die extra tijd was te zien dat Nikiforov een pak meer van zijn krachten had verspild dan zijn tegenstander. Hij bleef wat langer op de mat liggen en hapte naar adem. 


Toen Reyes opnieuw zijn favoriete aanval inzette, pareerde Nikiforov nog goed. Plots schakelde de Canadees naar een andere werptechniek waar onze landgenoot geen antwoord meer op vond: waza-ari voor Reyes en einde WK voor Nikiforov.

"Tactisch en mentaal was het goed, conditioneel te weinig"

"Ik ben triest en teleurgesteld na deze uitschakeling," blaast Toma Nikiforov voor onze micro in Doha. "Ik kon vandaag niet laten zien wat ik wilde."

 

"Ik mis gewoon trainingsritme. 70 procent van de voorbereiding was ik geblesseerd aan mijn enkel. Niks ernstigs, maar dat zorgde er wel voor dat ik op training niet voluit kon gaan. Ik kon zelfs even helemaal geen judo doen. Ik kom conditioneel gewoon tekort en dat zie je op de mat."

 

"Op zich had ik vandaag geen last van die enkelblessure. Die was goed ingetapet en ik voelde geen pijn."

 

"Tactisch was ik goed. Ik heb alles gedaan wat ik kon, maar op het einde van de tweede kamp was ik kapot. Daarom maakte ik ook enkele foutjes."

Hij gooide me omdat ik moe was.

Toma Nikiforov

"Ik ken de Canadees goed", gaat Nikiforov voort. "We zijn ongeveer even oud en zijn stijl ligt me goed."


"Maar hij maakte amper fouten vandaag. Ik heb enkele goeie aanvallen geplaatst en ik loerde ook op de counter. Ik had gewoon niet de conditie om hem te pakken. Op het einde gooide hij me omdat ik moe was."

 

"Hij was vandaag beter, maar dat zal de volgende keer niet meer gebeuren", maakt Nikiforov zich sterk "Dan zal ik er in topconditie staan."


"Mentaal zat het wél goed vandaag. Ik probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven. Voor mij is dat niet evident, want binnen in mij brandt er een hevig vuur."

 

"Ik heb hard aan mezelf gewerkt en geleerd om dat vuur te vertalen naar kracht op de mat. Daarom maak ik ook vaak mooie ippons als ik mijn tegenstander kan gooien."


"Nu neem ik een week rust en tijd om bij mijn familie te zijn. Daarna gaan we op stage in de Oostenrijkse bergen. Op de Grand Slam van Kazachstan zal ik er opnieuw staan", sluit de 30-jarige judoka af.

Toma Nikiforov in -100 kg (m)
ronde tegenstander uitslag
1e George Udsilauri (Dui) winst - ippon
2e Kyle Reyes (Can) verlies - waza-ari

WK judo

12:01

1 medaille voor de Belgen

Nikiforov was de laatste Belg die in Doha op de tatami kwam. De 9-koppige Belgische delegatie sluit het WK af met een medaille: zilver voor Matthias Casse in de min 81 kg.

11:54

Nikiforov uitgeschakeld na golden score

Het WK is afgelopen voor Toma Nikiforov. Hij dwong vicewereldkampioen Kyle Reyes tot een golden score. De Canadees won met waza-ari.

11:19

Nikiforov is eerste tegenstander van Reyes

Omdat Reyes vrij was in de eerste ronde, wordt het gevecht tegen Nikiforov zijn eerste op dit WK. Dat kan een voordeel zijn, omdat je dan iets frisser bent. Maar in zo'n eerste kamp op een toernooi kan het wel even duren om het juiste gevoel te pakken te krijgen. Dat speelt in het voordeel van Toma Nikiorov die toch al eens een tegenstander in zijn handen heeft gehad.

11:04

Canadese klepper in tweede ronde

We hopen dat de motor van Toma Nikiforov (IJF-12) goed is opgewarmd voor zijn tweede ronde. Daar wacht de Canadees Kyle Reyes, de nummer 5 op de wereldranking. Canada telt heel wat sterke judoka's en Reyes is de vice-wereldkampioen van vorig jaar.

Reyes heeft 6 Grand Slam-medailles in zijn kast hangen, maar veroverde behalve dat zilver vorig jaar nog geen andere podiumplaatsen op een WK. Ook op de Olympische Spelen kon hij nog geen eremetaal bemachtigen.

Tien jaar geleden stonden de twee tegenover elkaar op de Grand Prix van Jeju. Nikiforov was toen de sterkste in de kamp om het brons. Sindsdien hebben ze elkaar nooit meer getroffen op de tatami. Maakt onze landgenoot er 2-0 van?

10:56

NIkiforov start sterk aan zijn WK

Toma Nikiforov heeft zich door de eerste ronde van dit WK geworsteld. Hij versloeg de Duitser Udsilauri (IJF-39) met ippon.

Toma Nikiforov oogde rustig, maar gefocust bij de start van zijn eerste kamp. Hij vocht tactisch met de Duitser om de juiste grip en na een minuut lieten beide judoka's elk één aanval optekenen.

Met enkele goeie pogingen dreigde Nikiforov wel en ook in het grondgevecht probeerde de Belg te scoren. Zonder succes. 

Tot onze landgenoot uitpakte met een flitsende kata guruma (schouderworp). Er kwam een waza-ari op het scorebord, maar die werd terecht weggewuifd door de VAR. Door een korte stop in de actie was de score niet terecht.

Dat weerhield Nikiforov niet om door drukken. Met nog 6 seconden op de klok gooide de Duitser alles in de strijd. Hij zocht naar een o soto gari (beenworp), maar verslikte zich in de spierbundel die onze landgenoot is. Een perfect uitgevoerde counter plakte Udsilauri plat op zijn rug. Toma Nikiforov stoot met Ippon door naar ronde twee.

08:21

Eerste horde: jonge Duitser Udsilauri

Met zijn 20 jaar is de Duitser George Udsilauri nog erg jong voor iemand die al meedraait in de klasse tot 100 kilogram.

Toma Nikiforov kwam Udsilauri nog nooit tegen op competitie en de Duitser kan ook nog geen enkele medaille voorleggen op een groot toernooi.

Als nummer 12 van de wereld lijkt hij een haalbare kaart voor onze landgenoot. Kan Toma Nikiforov zich plaatsen voor de tweede ronde?

08:19

Kampen vanaf 10.30 uur Belgische tijd

Omdat we in de zwaardere gewichtsklassen terechtkomen, tekenen minder deelnemers present dan tijdens de voorgaande dagen. Om een te grote pauze tussen het ochtendprogramma en het finaleblok te vermijden, beginnen de judoka's er vandaag dus wat later aan.

Toma Nikiforov mag straks aantreden in de vijfde kamp op mat 1.

08:15

Als zijn enkel het houdt en hij zich goed voelt, zit er een medaille in

Dirk Van Tichelt over Nikiforov
08:07

Is Toma Nikiforov topfit?

Toma Nikiforov liep de afgelopen dagen met een brede glimlach rond in de judohal van Doha. De Belg liet weten dat hij er erg naar uit keek om op de mat te staan.

De altijd goedgemutste Nikiforov is een judoka die altijd kan verrassen. Hij heeft een waaier van flitsende technieken in zijn arsenaal, maar de laatste jaren kon hij dat moeilijk vertalen in ereplaatsen. Zijn laatste medaille dateert van februari 2022, toen hij de Grand Slam van Parijs won.

Geplaagd door blessures moest hij in zijn laatste drie toernooien vrede nemen met een vijfde plaats. Hij liet de Grand Slam van Antalya aan zich voorbijgaan door een enkelblessure en koos voor een stevige stage in Japan.

De vraag is of hij vandaag zonder kwaaltjes op de tatami kan stappen.

08:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.