Ga naar de inhoud

Tiesj Benoot: "Ik geloof nog altijd dat ik de grootste koersen kan winnen"

Tiesj Benoot.

Als de fysieke kwaaltjes helemaal verdwenen zijn, dan acht Tiesj Benoot (28) zichzelf in staat om weer uit te blinken in het blok rond Wout van Aert. "Remco Evenepoel en Wout zijn zeker niet slechter uit een zwaar ongeval gekomen. Dat is ook mijn ambitie."

2e in Dwars door Vlaanderen, 3e in de Amstel Gold Race en 3e in de Clasica San Sebastian.

 

Tiesj Benoot miste zijn debuut in het shirt van Jumbo-Visma niet, tot een Italiaanse autobestuurder in augustus abrupt een einde maakte aan zijn seizoen met een gebroken nekwervel.

 

"Ik heb soms nog wat last van een stijve nek bij bepaalde bewegingen, maar naar mijn gevoel lig ik voor op schema en komt het volledig in orde voor de start van het nieuwe seizoen", vertelde de Gentenaar gisteren in Amsterdam. "Ik zie geen reden om me zorgen te maken."

 

Al blijft zo'n aanrijding voor een profrenner wel een nare herinnering. "Als ik nu een auto uit een straatje zie komen, dan ben ik wel extra voorzichtig. Je voelt wel dat je dat ergens meedraagt, maar ik heb niet het gevoel dat ik extra bang ben op de fiets."

 

"De motivatie voor mij ligt vooral in het feit dat het een uitdaging is om dat niveau terug te halen."

 

"Het is niet een gewoon seizoen waarbij je tot half oktober koerst, 4 weken niet fietst en dan gewoon opbouwt. Nu is het echt iets helemaal anders."

 

"Het is wel een extra uitdaging om te laten zien dat ik wel beter uit die revalidatie ben gekomen. Heel veel goede renners hebben dat ook al laten zien."

 

"Als je in een recent verleden kijkt naar Remco Evenepoel en Wout van Aert, dan zijn ze allebei zeker niet slechter uit een zwaar ongeval gekomen. Dat is ook mijn ambitie.”

 

(lees voort onder de quote en video)

Het is wel een extra uitdaging om te laten zien dat ik wel beter uit die revalidatie ben gekomen. Heel veel goede renners hebben dat ook al laten zien.

Tiesj Benoot

"Ambitie blijft om tussen Omloop en Luik te winnen"

Wanneer wil Benoot dan weer op niveau zijn? "Het openingsweekend is, denk ik, een mooi doel, waar ik nog een dikke twee maanden voor heb en met een hoogtestage moet dat wel lukken.”

 

Over kansen krijgen maakt Benoot zich evenmin zorgen. "Ik kreeg dit jaar ook veel de vraag of het gedaan was met mijn persoonlijke ambities, maar ik stond drie keer op het podium in een ééndagswedstrijd van de WorldTour."

 

"Het is normaal dat dat in België verdwijnt bij alle successen van Remco en Wout en Dylan Teuns die dan de Waalse Pijl wint."

 

"Voor mij persoonlijk was het eigenlijk een heel goed seizoen, al was het maar een half seizoen. Het blijft mijn ambitie dit jaar om één van de wedstrijden tussen de Omloop en Luik te kunnen winnen.”

 

"In de wedstrijden die me echt liggen, heb ik altijd kansen gekregen. Ik zie het altijd als een voordeel om samen met die jongens in de ploeg te rijden in plaats van tegen."

 

"Ik geloof nog altijd dat ik de grootste wedstrijden van de wereld kan winnen en dan heb ik een grotere kans in deze ploeg dan in een andere ploeg, denk ik.”

"Mijn negende seizoen: het gaat veel sneller dan ik denk"

Op welk kruispunt staat Benoot, tot slot, in zijn carrière? "Ik heb niet het gevoel dat ik fysiek al aan de achteruitgang bezig ben, zeker niet."

 

"Voor dat ongeval heb ik gewoon gevoeld dat ik weer een stap in de goede richting gezet heb. Zo regelmatig presteren, heb ik nog niet vaak gedaan.”

 

"Ik geniet er echt van om de finales mee te kunnen rijden en kleuren. Dat is voor mij het belangrijkste. Het is gewoon mijn ambitie om dat volgend jaar te doen."

 

"Ik ben zeker nog niet bezig met wat er na mijn carrière gaat gebeuren. Het wordt mijn negende seizoen, al een indrukwekkend cijfer vind ik zelf, het gaat veel sneller dan ik zelf zou denken."

 

"Het maakt het extra mooi, je wordt meer als een ervaren renner gezien. Het is wel speciaal hoe snel dat verandert.”

het programma van Tiesj Benoot in 2023
25 februari Omloop Het Nieuwsblad
26 februari Kuurne-Brussel-Kuurne
4 maart Strade Bianche
6-12 maart Tirreno-Adriatico
24 maart E3 Saxo Classic
29 maart Dwars door Vlaanderen
2 april Ronde van Vlaanderen
16 april Amstel Gold Race
19 april Waalse Pijl
23 april Luik-Bastenaken-Luik
1-23 juli Tour de France