Ga naar de inhoud

Wout van Aert: "Vlaanderen en/of Roubaix winnen, focus op ritzeges in de Tour"

De groene trui lijkt dit jaar geen prioriteit voor Wout van Aert te zullen worden.

2022 was voor Wout van Aert (28) nog maar eens een topjaar, maar de kers op de taart ontbrak. Van Aert miste de Ronde van Vlaanderen na een coronabesmetting en werd 2e in Parijs-Roubaix. In 2023 wil hij in die monumenten in de roos mikken. In de Tour de France zal Van Aert meer jagen op ritzeges dan op de groene trui, ook door het WK in Glasgow dat snel na de Tour volgt. 

De Ronde van Vlaanderen op zondag 2 april en Parijs-Roubaix op zondag 9 april: dat zijn de (logische) hoofddoelen van Wout van Aert in het voorjaar. 

 

"Ik wil de Ronde en/of Roubaix winnen", vertelde hij aan onze reporter bij de ploegvoorstelling in Amsterdam.

 

"Dat doel is dus onveranderd. Het zijn hoge, maar ook logische ambities. En ik ben extra gemotiveerd na wat er dit jaar gebeurd is."

 

Met Dylan van Baarle is er een extra wapen aangetrokken. "Voor de buitenwereld is er misschien veel veranderd nadat hij Parijs-Roubaix gewonnen heeft, maar voor mij was dat de bevestiging van hoe sterk hij is."

 

"Het is gewoon hoe je er naar kijkt. Ik weet nu wel al dat je een sterke ploeg nodig hebt en met Dylan zullen we nog sterker zijn."

 

"Misschien verlies ik eens mijn kansen of moet ik verdedigend koersen, maar het zal zeker ook andersom zijn. Zo zullen we elkaar sterker maken."

Groen is (voorlopig) geen doel in de Tour

Van Aert trekt komende zomer weer naar de Tour. Dit jaar won hij in juli 3 ritten en de groene trui.

 

In 2023 wordt ritwinst prioritair. "Groen was een mooi avontuur, maar ritzeges blijven meer bij en het WK (al 2 weken na de Tour) is het hogere doel. Daarom wil ik me niet van bij het begin bezighouden met de punten voor groen."

 

"Dat kan tijdens de Tour wel een doel worden, maar ik zal mijn dagen veel meer uitkiezen en in de slotweek heb je nog veel kansen. Je kunt dan nog keuzes maken en zo is het veel verstandiger."

 

Van Aert gaf ook nog mee dat hij past voor het Vlaamse openingsweekend. Geen Omloop met andere woorden. 

 

"Zo heb ik een weekje langer de tijd om op hoogtestage te gaan voor de Strade. Uit het verleden is gebleken dat hoogtestages een succesformule zijn.”

 

Zijn voorjaar begint met de Strade Bianche en loopt over Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo naar de Vlaamse klassiekers. 

 

De piste van Roubaix wordt het eindpunt. "Het was een moeilijke beslissing om niet door te gaan tot Luik, maar ik wil me focussen op de zomer door de opeenvolging van de Tour en het WK."

 

De Ronde van Zwitserland en niet de Dauphiné wordt het opstapje naar de Tour. En in tegenstelling tot dit jaar zal Van Aert normaal wel weer deelnemen aan het WK tijdrijden.

 

"Dit jaar paste ik voor het WK omdat het voor de wegrit was in Wollongong, maar in Glasgow is het omgekeerd en moet het wel mogelijk zijn om me daar voor op te laden."

Ritzeges blijven meer bij en het WK volgt snel na de Tour. Daarom houd ik me niet van bij het begin bezig met het groen.

Wout van Aert

Vanochtend verklapte Jumbo-Visma nog dat Van Aert niet deelneemt aan het BK veldrijden op 15 januari. "Ik moet keuzes maken", legde hij vanmiddag uit.

 

"Het WK veldrijden staat nog een trapje hoger en ik moet een periode inlassen om goed te trainen en me voor te bereiden op het wegseizoen. Daar is een stage voor nodig in januari en het BK valt ongelukkig."

het programma van Wout van Aert in 2023
4 maart Strade Bianche
6-12 maart Tirreno-Adriatico
18 maart Milaan-Sanremo
24 maart E3 Saxo Classic
26 maart Gent-Wevelgem
2 april Ronde van Vlaanderen
9 april Parijs-Roubaix
11-18 juni Ronde van Zwitserland
1 - 23 juli Ronde van Frankrijk
6 augustus WK op de weg in Glasgow