Ga naar de inhoud

Gedragscode voor WK-fans die gratis ticket kregen? "Belgische fans hebben er geen weet van"

Het organisatiecomité van het WK voetbal in Qatar deelt aan elk deelnemend land een aantal gratis tickets uit om het toernooi bij te wonen. Maar er zouden ook enkele voorwaarden aan verbonden zijn. "Mensen vragen om in ruil voor een snoepreisje een regime te bewieroken dat niet oké is, is een brug te ver", klinkt het in een scherpe reactie bij de Belgische voetbalbond.

Per land zou een 20-tal supporters tickets krijgen om de wedstrijden van hun team bij te wonen. Ook de vlucht en de verblijfskosten zou Qatar voor zijn rekening nemen.

 

Maar helemaal vrijblijvend blijkt deze actie niet te zijn. Volgens de NOS hebben bepaalde Nederlandse fans een gedragscode moeten ondertekenen.

 

Fans zou in ruil voor de gratis tickets gevraagd worden om posts van het WK te delen op sociale media en negatieve reacties te verwijderen en door te spelen aan de organisatie. Ook zouden de sociale media van de bewuste fans actief in de gaten worden gehouden.

De fans die wij gecontacteerd hebben, hebben geen weet van een gedragscode en zijn ook niet van plan om die te ondertekenen.

KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock

"Voor alle duidelijkheid: dit is een initiatief van het organisatiecomité, niet van de Belgische voetbalbond", benadrukt KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock. "Zij wilden eerst een Belgische fan inzetten voor hun marketingcampagne. Dat hebben wij geweigerd, ook al omdat we onze eigen campagnes hebben."

 

De KBVB is wel tussengekomen in de keuze voor de fans. "Omdat we vernomen hadden dat de organisatie lukraak supporters aan het kiezen was. Wij hebben de trouwste fans uit het 1895-programma de kans gegeven om zich te laten uitnodigen. Zij mogen die uitnodiging ook weigeren, dat is hun keuze", klinkt het.

 

"De fans die wij gecontacteerd hebben, hebben geen weet van een gedragscode en zijn ook niet van plan om die te ondertekenen. Wanneer de vrijheid van meningsuiting ingeperkt wordt, kunnen we daar niet mee akkoord gaan. Mensen vragen om in ruil voor een snoepreisje een regime te bewieroken dat niet oké is, is duidelijk een brug te ver", aldus Van Loock.