Ga naar de inhoud

Qatar schenkt 20 gratis tickets, vlucht én verblijf aan Belgische fans voor openingsmatch: "Dacht eerst: dit is spam"

Over exact een maand gaat het WK voetbal van start met de openingsmatch tussen gastland Qatar en Ecuador. Om zeker een vol stadion te hebben (of is het een charmeoffensief?) heeft het organisatiecomité alle 31 deelnemende landen (minus Qatar dus) aangeschreven. Zij mochten 20 gratis tickets uitdelen aan hun supporters, mét vlucht en verblijfskosten erbovenop.

De organisatoren van het WK in Qatar willen er blijkbaar alles aan doen om er straks een sfeervol toernooi van te maken. Volle stadions zijn dan uiteraard essentieel.

Toch is het opmerkelijk dat het organisatiecomité iets meer dan een maand voor de start van het WK naar de 31 landen die zich kwalificeerden een mail stuurde met het bericht dat er per federatie 20 tickets verdeeld mochten worden voor de openingsmatch Qatar-Ecuador. De vlucht én het verblijf worden ook nog eens vergoed.

Wesley Ceulemans was een van die 20 supporters die, via de Belgische voetbalbond, een mail kreeg. "Ik dacht eerst: dit is spam of phishing of zo. Maar omdat ik de persoon bij de KBVB die de mail had gestuurd kende, heb ik het toch eens gecheckt en het bleek wel degelijk waar."

 

"De enige voorwaarde is dat we voor het WK arriveren én dat we minstens blijven tot de groepsfase. Er is ons zelfs verzekerd dat als België de groepsfase overleeft, we langer mogen blijven, zelfs tot de finale. Allemaal op hun kosten."

Er is ons zelfs verzekerd dat als België de groepsfase overleeft, we ook langer mogen blijven. Op hun kosten.

Supporter Wesley Ceulemans

Vrees voor lege stadions? "Die zullen vol zitten"

De actie lijkt op een charmeoffensief van gastland Qatar, dat er maar niet in slaagt om de kritiek rond de toekenning van het WK aan de oliestaat te doen verstommen.

 

Je vraagt je ook meteen af: vrezen de organisatoren dat er in lege stadions gespeeld zal worden? Wesley Ceulemans betwijfelt dat.


"Ik kom elke dag op het ticketplatform en de matchen staan nog allemaal op uitverkocht. De stadions zullen wel vol zitten."

 

Waarom doen ze het dan wel? "Om de trouwe fans te belonen. Er is zoiets als het "Fan Leader Network" en met deze actie brengen ze al die fans samen. Ze hopen dat andere fans zich dan zullen aansluiten."

 

"Blijkbaar waren er voor het vorige WK ook soortgelijke acties, al ging het toen maar over 5 à 6 supporters en niet de trouwste, maar wel mensen die een leuk filmpje hadden opgestuurd."

 

Ondanks de 20 gratis tickets moeten we volgens Wesley Ceulemans niet op een Belgisch legioen rekenen in Qatar. "Er zijn nog maar 800 tickets verkocht, maar in Rusland waren we ook met niet veel. Tegen Brazilië waren we ook maar met een 400-tal fans."