Ga naar de inhoud

Luka Van den Keybus op WK: "Het beste mannenteam ooit komt eraan"

 ma 31 oktober 2022 14:15
" "
Luka Van den Keybus op training in Liverpool.

In tegenstelling tot de vrouwen treden de Belgische mannen op het WK niet aan met een voltallig team. Ze zakten af naar Liverpool met 4 allroundturners. "Dat is een strategische keuze", legt Luka Van den Keybus uit. Vandaag turnen de mannen hun kwalificaties.

Voor Van den Keybus is het zijn 4e WK, naast hem doen ook Noah Kuavita, Maxime Gentges en Takumi Onoshima mee bij de Belgische mannen. De top 8 in de teamcompetitie is geplaatst voor het volgende WK, in 2023 in Antwerpen.

Maar dat is te hoog gegrepen voor de Belgen, daarom mikken ze op het EK in april in Antalya, Turkije, waar nog WK-tickets te verdienen zijn. Van den Keybus geeft meer uitleg: "Het is een strategische keuze. We geven de jonge gymnasten tijd om voor het volgende EK heel sterk te zijn."

"Dat wil zeggen dat ze dan met meer moeilijkheid moeten turnen. Daar zijn ze nu voor aan het trainen. Wij hier zitten al op het niveau om die moeilijkheid te turnen. Wij pakken dit WK mee als ervaring om dan op het volgende EK ons team te leiden."

De toekomst van het Belgische mannenturnen oogt mooi, stelt Van den Keybus. "Misschien zie ik het te rooskleurig in, maar ik denk dat het beste team ooit eraan komt. Met de jongens die er nu zijn en de jongere gymnasten die erbij komen. Ik denk dat we nog nooit zo'n team hebben gezien."

"Op het WK in eigen land een olympisch ticket pakken, beter kan niet", verwoordt van den Keybus de ambitie.

"WK is geslaagd als ik 80 en allroundfinale haal"

Wat verwacht Van den Keybus persoonlijk van Liverpool? "Mijn best doen. Op het vorige WK in Kitakyushu meteen na de Olympische Spelen haalde ik de allroundfinale. Ik denk dat de kans om dat hier ook te halen hetzelfde is. Dit is een team-WK, dus er zijn iets minder allroundspecialisten. In Kitakyushu waren er ook een paar niet, omdat het net de Spelen waren geweest."

"Ik denk dat ik naar boven de 80 moet mikken qua score. Dat zal een goede maatstaf zijn richting het EK en WK. Als we daar kunnen geraken, hebben we een mooi traject afgewerkt. Die score haalde ik niet op het EK, maar ik ben nu beter in vorm."

"Mijn WK is zeker geslaagd als ik die 80 én de finale haal. Maar als dat niet gebeurt, is het ook zo. We moeten meepakken wat we kunnen meepakken en zo naar het volgende EK en WK werken."

programma WK turnen in Liverpool
zaterdag 29/10     kwalificaties vrouwen (met België) 11e (out)
maandag 31/10     kwalificaties mannen (met België) 16e (out)
dinsdag 1/11     teamfinale vrouwen Verenigde Staten
woensdag 2/11     teamfinale mannen  China
donderdag 3/11 19.45 uur Ketnet allroundfinale vrouwen Lisa Vaelen (11e) en Maellyse Brassart (15e)
vrijdag 4/11 19 uur Canvas allroundfinale mannen Luka Van den Keybus (livestream)
zaterdag 5/11 14.30 uur Canvas toestelfinales (met brug en sprong vrouwen) Nina Derwael (BRONS) en Lisa Vaelen (6e)
zondag 6/11 14.30 uur Canvas toestelfinales livestream
Gerelateerd: