Ga naar de inhoud

Gids voor het WK turnen: programma, Belgische selecties en uitzenduren

 za 29 oktober 2022 09:19
Het Belgische vrouwenteam op het WK.

Vanaf vandaag zijn de blikken van alle turnliefhebbers gericht op het WK turnen in Liverpool. Welke Belgen doen er mee, wanneer komen die in actie en hoe kunt u ze volgen bij Sporza? Wij zetten voor u alles op een rij.

Comeback van Nina Derwael, team van slechts 4 mannen

Zowel de mannen als de vrouwen hebben zich als team geplaatst voor het WK. Bij de vrouwen zijn de ambities niets minder dan de finale, zeker nu Nina Derwael haar comeback maakt.

 

Bij de mannen branden de teamambities op een iets lager pitje. Het is hopen op een individuele allroundfinale, want Noah Kuavita heeft last van "twisties" en moet zijn hoop op een finale aan de rekstok opbergen.

Belgische WK-selectie
vrouwen mannen
Maellyse Brassart Maxime Gentges
Nina Derwael Noah Kuavita
Yléa Tollet Takumi Onoshima
Lisa Vaelen Luka Van den Keybus
Jutta Verkest   
Fien Enghels (reserve)  

Alle finales zijn live te bekijken bij Sporza

De kwalificaties op het WK turnen worden helaas niet gecapteerd, maar we volgen de Belgen in de kwalificaties wel op de voet in een liveblog.

 

Vanaf de finales dinsdag hoeft u niets meer te missen met onze livestream en Canvas of Ketnet. Inge Van Meensel is de commentator ter plaatse, Dennis Goossens - finalist aan de ringen op de Spelen van Rio - is cocommentator.

programma WK turnen in Liverpool
zaterdag 29/10     kwalificaties vrouwen (met België) 11e (out)
maandag 31/10     kwalificaties mannen (met België) 16e (out)
dinsdag 1/11     teamfinale vrouwen Verenigde Staten
woensdag 2/11     teamfinale mannen  China
donderdag 3/11 19.45 uur Ketnet allroundfinale vrouwen Lisa Vaelen (11e) en Maellyse Brassart (15e)
vrijdag 4/11 19 uur Canvas allroundfinale mannen Luka Van den Keybus (livestream)
zaterdag 5/11 14.30 uur Canvas toestelfinales (met brug en sprong vrouwen) Nina Derwael (BRONS) en Lisa Vaelen (6e)
zondag 6/11 14.30 uur Canvas toestelfinales livestream

Wat moet u nog weten om het WK te kunnen volgen?

De vrouwen komen in actie op 4 toestellen: balk, brug met ongelijke leggers, grond en sprong. De mannen hebben 6 toestellen: brug, grond, paard met bogen, rekstok, ringen en sprong.

 

Tijdens de kwalificaties van de teamcompetitie komen per land per toestel 4 turners of turnsters in actie, het slechtste resultaat wordt geschrapt. In de finale zijn er 3 turners per toestel per land, elk resultaat telt.

 

In die kwalificaties worden ook de tickets voor de finales verdeeld. De top 8 bij de landen plaatst zich voor de teamfinales. Voor de individuele allroundfinale is een plaats in de top 24 nodig en voor een toestelfinale is dat top 8, allebei met de beperking van 2 turners per land.

 

Belangrijk in de teamcompetitie is dat de top 8 van de kwalificaties ook zeker is van deelname aan het WK van 2023 in Antwerpen. De landen die in de finale op het podium staan boeken meteen hun olympisch ticket voor 2024.

Bekijk de uitleg over de 4 toestellen bij de vrouwen

Gerelateerd: