Ga naar de inhoud

Yléa Tollet, van provinciale wedstrijd naar vuurdoop op WK: "Ze zal er staan"

Op het WK turnen staat zaterdag - de openingsdag - in het teken van de teamkwalificaties bij de vrouwen. Nina Derwael en co zijn gezond ambitieus, al was er gisteren wel een domper door de blessure van Noémie Louon. Reserve Yléa Tollet schuift plots een bank op, maar kan op veel teamsteun rekenen. 

Nina Derwael, Lisa Vaelen, Noémie Louon, Maellyse Brassart en Jutta Verkest waren ingeschreven voor de kwalificaties, maar donderdag blesseerde Louon zich tijdens de podiumtraining.

 

Haar WK zit er dus al op, reserve Yléa Tollet moet onverwacht invallen. Fien Enghels wordt op de valreep ingevlogen als nieuwe reserve.

 

"Ik wist dat ik me klaar moest houden, maar het is zeker jammer voor Noémie. Ik zal mijn best doen voor de ploeg en ik wil me vooral niet laten afleiden door al de rest", zegt de Franstalige debutante.

Ze heeft zich snel goed aangepast. Ze verdiende haar plaats als reserve en ze zal dit goed opvangen. Ze zal er staan.

Nina Derwael over Yléa Tollet

Maar wie is Tollet, een onbekende naam voor het grote publiek? "Ze is nog maar heel recent opgevist", legt boegbeeld Nina Derwael uit. "Sinds de zomer traint ze bij ons."

Tollet, die haar opleiding kreeg in Italië, waar ze als kind woonde, is ontdekt tijdens een provinciale wedstrijd. Bij Gympies Keerbergen, waar ze al 3 jaar traint, deed ze wel al ervaring op in internationale wedstrijden.

Derwael: "Ze heeft zich snel goed aangepast. Ze verdiende haar plaats als reserve en ze zal dit goed opvangen. Ze zal er staan."

 

"Wij kunnen haar helpen en ik heb het haar ook gezegd: als je ergens moet beginnen, waarom niet op een WK?"

 

De Belgische vrouwen waren 5e tijdens de kwalificaties op de Spelen, op het EK - zonder Derwael - eindigden ze 5e in de finale.

 

"We hebben een sterk team en we moeten erin geloven", zegt Derwael nog. "In de finale is het voor iedereen alles of niets. Waarom zouden wij niet kunnen verrassen?"

programma WK turnen in Liverpool
zaterdag 29/10     kwalificaties vrouwen (met België) 11e (out)
maandag 31/10     kwalificaties mannen (met België) 16e (out)
dinsdag 1/11     teamfinale vrouwen Verenigde Staten
woensdag 2/11     teamfinale mannen  China
donderdag 3/11 19.45 uur Ketnet allroundfinale vrouwen Lisa Vaelen (11e) en Maellyse Brassart (15e)
vrijdag 4/11 19 uur Canvas allroundfinale mannen Luka Van den Keybus (livestream)
zaterdag 5/11 14.30 uur Canvas toestelfinales (met brug en sprong vrouwen) Nina Derwael (BRONS) en Lisa Vaelen (6e)
zondag 6/11 14.30 uur Canvas toestelfinales livestream