Ga naar de inhoud

Revelatie Lisa Vaelen is klaar voor WK turnen: "Ik hoop een belangrijke rol te spelen"

Lisa Vaelen kwam op een zucht van een medaille op het EK.

De Belgische turnploeg bij de vrouwen wil er staan op het WK turnen in Liverpool. De meeste ogen zullen gericht zijn op Nina Derwael, maar Lisa Vaelen is klaar om haar luitenant te zijn. "Ik wil het nu ook op het WK bewijzen."

Lisa Vaelen is de nieuwe coming lady van het Belgische turnen. In afwezigheid van Nina Derwael werd ze Belgisch kampioene en zette ze op het EK de schijnwerpers op zichzelf door net naast het podium te vallen op de sprong en vijfde te worden in de allroundfinale.

 

Op het WK in Liverpool wil Vaelen opnieuw van zich laten horen. "Het afgelopen jaar en het EK is voor mij heel belangrijk geweest, zeker ook mentaal. Nu weet ik dat ik het kan, dat is een belangrijke houvast. Ik wil het nu ook op het WK bewijzen."

 

Nina Derwael, die op het WK haar comeback maakt, bevestigt dat beeld van Vaelen. "Zeker qua zelfvertrouwen heeft ze een belangrijke stap gezet", zegt de olympische kampioene aan de brug. 

Lisa weet nu wat ze ervoor moet doen en doet dat ook. Dat is mooi om te zien.

Nina Derwael

"Je kunt haar een beetje vergelijken met mezelf na de Olympische Spelen in Rio. Nu begint ze echt te weten waar ze naartoe wil en zo. Ze weet nu wat ze ervoor moet doen en doet dat ook. Dat is mooi om te zien."


Vaelen heeft een duidelijk doel voor ogen in Liverpool. "Op het WK hoop ik net als op het EK op de toestelfinale op de sprong. Als ik mijn sprongen perfect doe, dan is dat mogelijk. Mijn tweede sprong moet qua moeilijkheidswaarde nog wat hoger, daar werk ik ook aan."


Net door haar sterkte aan de sprong - traditioneel het zwakste toestel voor de Belgische vrouwen - is Vaelen ook een grote meerwaarde voor het Belgische team. "Ik hoop daarin inderdaad een belangrijke rol te spelen."

"Na Tokio hadden we een collectieve dip"

In Liverpool staat er veel op het spel voor het Belgische team. "Met een plaats in de top 8 zijn we gekwalificeerd voor het WK 2023 in Antwerpen. Dat zit er zeker in", zegt Vaelen. "De top 3 ben je gekwalificeerd voor Parijs 2024, dat zou helemaal een droom zijn." 

 

"Ik merk dat we als ploeg nu weer helemaal klaar zijn om een prestatie neer te zetten. De sfeer en de mindset zitten goed." Dat is niet zo evident, want de Olympische Spelen in Tokio hebben er ingehakt. "We hadden zo lang toegeleefd naar Tokio en daarna kregen we het moeilijk."

 

"Na de Olympische Spelen hadden we allemaal een collectieve dip. Daar hebben we met Marjorie Heuls over gepraat. Dat is snel gepasseerd en we hadden nieuwe doelen om op te mikken."

 

Op het EK eindigde België als 5e, maar nu krijgt het team met de terugkerende Derwael een kwaliteitsinjectie. "In Tokio was ze de mama van de groep. Ik ben blij dat we op het EK hebben laten zien dat we het ook zonder haar kunnen. Maar dat ze er weer bij is, is natuurlijk enkel positief."

"Mijn rug blijft mijn zwakke punt, maar het is onder controle"

Vaelen is een laatbloeier in het turnen, ze kwam pas in 2019 terecht in de Topsportschool in Gent. Een blessure aan haar rug speelde haar parten. "Ik heb spondyolyse aan mijn rug. Dat blijft mijn zwakke punt, maar het is gelukkig onder controle."

 

"Daarom ben ik later ingestroomd, maar ik was heel lang heel goed omringd in mijn eigen club. Pas op latere leeftijd heb ik beseft dat de Olympische Spelen mogelijk waren voor mij. Misschien was dat wel de beste weg voor mij."

 

Twee jaar later was ze er meteen bij op de Olympische Spelen. "Dat was eigenlijk mijn eerste toernooi. Tokio was een heel belangrijke ervaring in mijn ontwikkeling. Dat smaakte echt naar meer." Afspraak vanaf zaterdag in Liverpool, volgend jaar in Antwerpen (WK 2023) en in 2024 in Parijs (OS).