Ga naar de inhoud

Turncoach Marjorie Heuls is eerlijk na WK-ontgoocheling: "Dit is een wake-upcall"

Nina Derwael, Marjorie Heuls en Maellyse Brassart keken zondag toe in de tribune.

De Belgische turnsters zijn op het WK in Liverpool een beetje met de voeten op de grond gezet. Geen WK-finale en geen ticket voor het WK in Antwerpen volgend jaar. "De fouten die we gemaakt hebben, worden op dit niveau niet vergeven."

Elfde in de kwalificaties en geen teamfinale, wel individuele finales voor Nina Derwael (brug met ongelijke leggers) en Lisa Vaelen (allround en sprong), dat is het verdict voor de Belgische turnsters na de kwalificaties op het WK in Liverpool.

 

"Het is een teleurstelling." Marjorie Heuls draaide niet rond de pot als haar om een reactie werd gevraagd na de uitschakeling van de Belgische turnvrouwen in de kwalificaties van het WK in Liverpool. "De top 8 was haalbaar, maar de fouten die we gemaakt hebben, worden op dit niveau niet vergeven."

 

De stijgende lijn van de Olympische Spelen van Rio naar die van Tokio is doorbroken. "Dit is een goeie wake-upcall voor iedereen, de turnsters en de staf. Het bewijst dat we er nog niet zijn en dat er nog werk is. Maar ik denk dat we op de goeie weg zijn en dit is een goed startpunt op weg naar het WK 2023 in Antwerpen."

De top 5 is mogelijk, maar dat vereist elke dag op training een bepaalde houding en engagement.

Marjorie Heuls

Vooraf droomden de turnsters stiekem van het podium, een top 5 leken ze een zekerheid te vinden. "Ik denk wel dat het potentieel er is voor top 5. Maar dat vereist elke dag op training een bepaalde houding en engagement", zegt Heuls waar het op staat. "Wanneer alles dan op zijn plaats valt, dan is dat mogelijk."


België moest ook een tegenslag verwerken. "We verloren Noémie (Louon) net voor de kwalificaties met een blessure. Dat was toch een tik voor haar en voor het team. Ze zijn daar goed mee omgegaan, dus we hebben toch ook veel geleerd."


Door de 11e plaats is België nog niet zeker van het WK van volgend jaar in Antwerpen. Die kwalificatie moet nu afgedwongen worden op het EK in april. "We zullen alles plannen zodat iedereen in vorm is voor het EK. Daar zullen we onze plaats in Antwerpen moeten afdwingen."

"Nina heeft zin om iets moois te tonen in de finale"

  • Heuls over Nina Derwael: "Ze is nog niet op het maximum van haar kunnen, maar dat wisten we vooraf. Ze heeft getoond dat ze het goeie gevoel weer te pakken heeft en heeft zin om iets moois te tonen in de finale. Het is mooi om te zien dat ze nog zo gemotiveerd is. Wat er mogelijk is? Ze is 2e in de kwalificaties. Als ze haar oefening goed kan uitvoeren, dan is alles mogelijk in de finale."
  • Heuls over Lisa Vaelen: "Ik hoop dat ze haar ontgoocheling van de kwalificaties zal gebruiken om een goeie allroundfinale af te werken op de 4 toestellen. Zodat ze kan tonen dat ze het niveau heeft om met de besten te wedijveren."
  • Heuls over debutante Yléa Tollet: "Ze is nog maar net bij ons team in Gent. Dit WK was een mooie ervaring voor haar. Ze heeft getoond dat ze onder druk kan presteren. Nu moeten we kijken om de moeilijkheidsgraad van haar oefeningen te verhogen. Ze heeft het potentieel, maar het zal aan haar liggen of ze dat kan waarmaken."
programma WK turnen in Liverpool
zaterdag 29/10     kwalificaties vrouwen (met België) 11e (out)
maandag 31/10     kwalificaties mannen (met België) 16e (out)
dinsdag 1/11     teamfinale vrouwen Verenigde Staten
woensdag 2/11     teamfinale mannen  China
donderdag 3/11 19.45 uur Ketnet allroundfinale vrouwen Lisa Vaelen (11e) en Maellyse Brassart (15e)
vrijdag 4/11 19 uur Canvas allroundfinale mannen Luka Van den Keybus (livestream)
zaterdag 5/11 14.30 uur Canvas toestelfinales (met brug en sprong vrouwen) Nina Derwael (BRONS) en Lisa Vaelen (6e)
zondag 6/11 14.30 uur Canvas toestelfinales livestream