Ga naar de inhoud

Febe Jooris trots op "onverwachte" medaille: "Ik wist dat het tweede gedeelte me goed lag"

Febe Jooris glundert op het podium met een bronzen medaille.

Aan het fenomeen Zoe Bäckstedt was niets te doen, maar onze landgenote Febe Jooris (17) greep wel een prachtige bronzen medaille in de tijdrit voor junioren vrouwen. De Belgische was na haar derde plaats op het EK een outsider voor de WK-medailles, maar reageerde toch verrast: "Ik hoopte stiekem op een top 5, maar een medaille had ik niet verwacht."

België doet het uitstekend in Australië. De bronzen plak van Febe Jooris was al de derde voor ons land. En misschien ook wel de meest onverwachte. Jooris zelf is er alvast dolgelukkig mee: "Ik besef het nog niet goed, denk ik!"

 

Jooris ging nochtans vrij behoudend van start in de 14 kilometerlange tijdrit, maar dat was duidelijk ingecalculeerd. "Ik heb een topcoach die perfect wist wat ik moest doen vandaag. Hij had me gezegd dat alles goed zou komen als ik me aan het plan
hield", verklaart Jooris.

 

"Op het tussenpunt lag ik 16" achter op Van der Meiden, maar ik wist dat het stuk na de klim me goed lag. Ik ben volledig doodgegaan richting finish. Toen ik over de meet kwam, hoorde ik meteen applaus en toen wist ik dat het goed was."

 

Dit resultaat belooft veel goeds voor de toekomst. Jooris hoopt zich verder te kunnen specialiseren in dit werk: "Op termijn hoop ik te blijven meespelen in tijdritten. Het eerste WK tijdrijden voor vrouwen beloften is zeker een doel om naartoe te werken."

Xaydee Van Sinaey (23e): "Ik zat meteen à bloc"

De andere Belgische Xaydee Van Sinaey kende een iets minder goede dag dan Jooris. Ze eindigde uiteindelijk 23e.

 

"Of het leuk was? Het was vooral heel zwaar, zwaarder dan ik had verwacht. Ik zat meteen à bloc. Ik had een beetje een zwaar gevoel in mijn benen, maar ik heb alles gegeven en ben wel blij", reageerde Van Sinaey na haar tijdrit.

 

“De klim viel wel mee. Ik vond andere stukken veel zwaarder. Er was niet zoveel wind als de voorbije dagen, maar ik heb hem toch gevoeld.”

uitslag wk tijdrijden junioren (v)
1. Zoe Bäckstedt (GrB) 28,8 km in 18'26"
2. Justyna Czapla (Dui) op 1'35"
3. Febe Jooris 1'48""
4. Eliska Kvasnickova (Tsj) 1'49"
5. Anna van der Meiden (Ned) 1'50"
23. Xaydee Van Sinaey  2'54"