Ga naar de inhoud

Ellen van Dijk na 3e wereldtitel: "Ik was niet op de hoogte van de tussentijden"

 zo 18 september 2022 06:08
Ellen van Dijk kroont zich voor de derde keer tot wereldkampioene tijdrijden.
Ellen van Dijk kroont zich voor de derde keer tot wereldkampioene tijdrijden.

Ellen van Dijk (35) pakt in Wollongong haar 3e wereldtitel in het tijdrijden. Aan de tussenpunten werd al duidelijk dat haar tegenstanders weinig kans maakten. "Ik was niet op de hoogte van mijn tussentijden. Dat wil ik nooit weten", vertelt een tevreden Ellen van Dijk aan Renaat Schotte .

De Nederlandse volgt zichzelf op als wereldkampioene tijdrijden in het Australische Wollongong. In 2013 was ze al eens de snelste in de race tegen de klok op het WK. "Het moet nog tot me doordringen dat ik drievoudig wereldkampioene tijdrijden ben. Ik kan het niet geloven", aldus een glunderende Van Dijk.

 

Op de Mount Ousley klokte de Nederlandse telkens de beste tijd. "Ik was niet op de hoogte van de tussentijden. Dat wil ik nooit weten. Ik kom helemaal in mijn eigen wereld om het maximale uit mezelf te kunnen halen. Als ik de tijden van de andere hoor, verlies ik mijn focus."

 

"Tot aan de finish had ik geen idee waarvoor ik aan het rijden was. Ik hoorde mijn coach wel zeggen dat het goed ging en dat ik voor iets aan het rijden was. Ik had met mijn coach afgesproken dat ik niets wilde weten. De verrassing was heel groot toen ik over de finish kwam en weer de wereldtitel pakte", vertelt Van Dijk.

Alles in functie van tijdrit

In het laatste deel verloor de hardrijdster van Trek-Segafredo nog 10 seconden op Grace Brown. "Daar heb ik niets van gehoord. Ik dacht dat het best oké was, maar er waren windstoten die ook invloed kunnen hebben. Zij heeft een heel goed laatste deel gereden."

 

Na het EK in München heeft Van Dijk er bewust voor gekozen om geen wedstrijden meer te rijden. "Ik heb me specifiek op de tijdrit voorbereid. Ik was hier een week op voorhand. Ik had met de Nederlandse wielerbond geregeld dat ik vlakbij het parcours een huis had om in te verblijven zodat ik elke dag op het parcours kon trainen."

 

"Mijn eigen ploeg heeft me heel goed geholpen. Er zijn veel aspecten, maar het mentale aspect is toch het belangrijkste."

 

Volgend jaar is het parcours van het WK tijdrijden in Glasgow op maat van Van Dijk. "Ik ga nu genieten van deze gouden medaille. Ik ben blij met mijn 3 wereldtitels", besluit de Nederlandse.

Wereldkampioenschappen klassement

naamresultaatploeg
1
Ellen van Dijk
44:28.60
NederlandNED
2
Grace Brown
+12.73
AustraliëAUS
3
Marlen Reusser
+41.68
ZwitserlandZWI
4
Vittoria Guazzini
+52.11
ItaliëITA
5
Leah Thomas
+1:18.47
Verenigde StatenVS
6
Kristen Faulkner
+1:25.45
Verenigde StatenVS
7
Annemiek van Vleuten
+1:43.02
NederlandNED
8
Georgia Baker
+1:46.44
AustraliëAUS
9
Lotte Kopecky
+1:50.13
BelgiëBEL
10
Anna Kiesenhofer
+1:56.82
OostenrijkOOS
Gerelateerd: