Ellen van Dijk volgt zichzelf op als wereldkampioene tijdrijden in Wollongong

  Wereldkampioenschappen
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 34.2 km
  location 1:47: Wollongong - 4:34: Wollongong
  trophy Ellen van Dijk
  einde
  startfinish
  0102034.2

   Ellen van Dijk heeft voor het tweede jaar op rij het WK tijdrijden achter haar naam geschreven. De Nederlandse klopt thuisrijdster Grace Brown en Europees kampioene Marlen Reusser. De tijd van Brown hield lang stand, maar Van Dijk is uiteindelijk 12 seconden sneller dan de Australische. De Nederlandse verovert haar 3e wereldtitel. Favoriete Annemiek van Vleuten ontgoochelde. 

   De vrouwen trapten het WK wielrennen in Wollongong op gang met de tijdrit. Voor de mannen en de vrouwen werd hetzelfde parcours uitgetekend. Het beloofde een spannende en zware race tegen de klok te worden. De tijdritspecialisten moesten 34,2 kilometer afwerken en kregen onderweg 2 keer de Mount Ousley voorgeschoteld. Voor sommigen een cadeau, voor anderen dan weer een boosdoener.

    

   Na eindwinst in de Giro Donne, de Tour de France Femmes en de Vuelta werd met argusogen gekeken naar de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Het parcours was op maat van de 39-jarige renster, maar dan moest ze wel afrekenen met de andere tijdritkanonnen. Rensters als Ellen van Dijk, Marlen Reusser en Grace Brown zouden het haar niet cadeau geven.

    

   Die laatste zette, luid aangemoedigd door het publiek, een eerste goeie richttijd neer aan de finish. Lotte Kopecky strandde op 1’37” van de Australische.

    

   Ook aan de 2 tussenpunten heerste Grace Brown. Zelfs klimgeit Annemiek van Vleuten kon de tijd van Brown aan de tussenpunten op de Mount Ousley niet scherper stellen. Na haar tweede passage werd duidelijk dat een indrukwekkend seizoen van de Nederlandse zijn tol eist. Ze kende een offday in Wollongong.

   Guazzini verovert wereldtitel bij de beloften

   Brown hield haar adem in voor hardrijdsters Marlen Reusser en Ellen van Dijk. Al snel werd aangetoond waarom, want de Australische zag haar goeie tijd aan het eerste tussenpunt weggeveegd worden door Reusser. De Zwitserse verloor die beste tijd dan weer snel aan Van Dijk. Zo kregen we nog spanning in de strijd om de wereldtitel.

    

   Aan het 2e tussenpunt reed Ellen van Dijk de tegenstand helemaal aan flarden. Ze deed 22 seconden beter dan Brown en dan wist de Australische hoe laat het was. Reusser zakte in het tweede deel wat weg en moest tevreden zijn met een 3e plek.

    

   Van Dijk moest nog wat tijd prijsgeven, maar ze hield voldoende over om voor het tweede jaar op rij de wereldtitel te veroveren. In Wollongong wint ze het WK tijdrijden voor de 3e keer. Lotte Kopecky eindigt op een 9e plaats.

   Vittoria Guazzini kroont zich knap tot wereldkampioene bij de beloften. 

   Uitslag WereldkampioenschappenUitslag Wereldkampioenschappen

     naamploegresultaat
   1Ellen van DijkNED44:28.60
   2Grace BrownAUS+12.73
   3Marlen ReusserZWI+41.68
   4Vittoria GuazziniITA+52.11
   5Leah ThomasVS+1:18.47
   6Kristen FaulknerVS+1:25.45
   7Annemiek van VleutenNED+1:43.02
   8Georgia BakerAUS+1:46.44
   9Lotte KopeckyBEL+1:50.13
   10Anna KiesenhoferOOS+1:56.82

   Fase per fase

   1. 04 uur 46. Bekijk de podiumceremonie met Ellen van Dijk.

    Bekijk de podiumceremonie met Ellen van Dijk

   2. 04 uur 40. Annemiek van Vleuten: "Ik had absoluut geen goede dag".

    Annemiek van Vleuten: "Ik had absoluut geen goede dag"

   3. 04 uur 30. Ellen van Dijk pakt tweede wereldtitel tijdrijden op rij.

    Ellen van Dijk pakt tweede wereldtitel tijdrijden op rij

   4. 04 uur 29. Ellen van Dijk pakt 2e wereldtitel op rij! Ellen van Dijk perst er nog een sprintje uit en pakt zo een 2e wereldtitel op rij. Grace Brown mag tevreden zijn met een 2e plek. Marlen Reusser wordt 3e in Wollongong. .
   5. 04 uur 29. Reusser strandt boven tijd van Brown. Marlen Reusser moet 28 seconden prijsgeven op Brown. Nu is het wachten op Ellen van Dijk. .
   6. 04 uur 28. Reusser duikt laatste kilometer in. Marlen Reusser moet nog 1 kilometer afwerken. Ze zal niet aan de tijd komen van Brown, maar zal mogelijk wel beter doen dan Guazzini. De Zwitserse mag toch een medaille mee naar huis nemen. .
   7. 04 uur 26. Grace Brown beseft hoe laat het is in de hot seat. Ze zal de eerste plaats moeten afstaan aan de titelverdedigster. .
   8. 04 uur 25. Julie Van de Velde: "Het was afzien".

    Julie Van de Velde: "Het was afzien"

   9. 04 uur 23. De Amerikaanse Leah Thomas stopt na 45'47" en dat is goed voor de voorlopig 3e plaats. .
   10. 04 uur 22. De beste tijd van Grace Brown aan het 2e tussenpunt bleef lang staan, maar Ellen van Dijk rijdt de tegenstand aan flarden in Wollongong. .
   11. 04 uur 19. Van Dijk klopt ook de snelste tijd aan het tweede tussenpunt.

    Van Dijk klopt ook de snelste tijd aan het tweede tussenpunt

   12. 04 uur 18. Van Dijk op weg naar nieuwe wereldtitel. Ellen van Dijk klopt de snelste tijd van Grace Brown aan het 2e tussenpunt. Ze is 22 seconden sneller dan de Australische. Van Dijk staat op het punt om zichzelf op te volgen als wereldkampioene. Reusser moet 33 seconden toegeven aan tussenpunt 2 op de Nederlandse. .
   13. 04 uur 17. Marlen Reusser komt niet aan de tijd van Brown aan het tweede tussenpunt.  .
   14. 04 uur 16. Thuisrijdster Georgia Baker zet de 5e beste tijd neer aan de finish. Ze is 4 seconden sneller dan Kopecky. .
   15. 04 uur 15. Reusser rekent Emma Bjerg in die voor haar gestart is.  .
   16. 04 uur 13. Marlen Reusser heeft een mikpunt. Ze ziet Emma Bjerg voor zich rijden. De Zwitserse begint zo aan de Mount Ousley. .
   17. 04 uur 12. Vittoria Guazzini is al zeker van wereldtitel bij de beloften.

    Vittoria Guazzini is al zeker van wereldtitel bij de beloften

   18. 04 uur 11. Vittoria Guazzini is wereldkampioene bij de beloften! Vittoria Guazzini heeft een tijdrit achter de rug om "u" tegen te zeggen. Ze is 59 seconden sneller dan haar concurrente Van Anrooij. Er moeten nog enkele rensters arriveren, maar Guazzini mag al zeker zijn van de wereldtitel bij de beloften. De Italiaanse heeft de 2e beste tijd aan de streep na Brown. .
   19. Julie Van de Velde is de 2e Belgische renster die van het startpodium rolde in Wollongong. 04 uur 08.