Ga naar de inhoud

De Noorse prijzenkast puilt uit: "Veel geld van overheid, school stopt om 14 u om te kunnen sporten"

 ma 19 september 2022 18:58
Tobias Foss heeft de Noorse toon gezet in Wollongong.

Tobias Foss was zondag een verrassende tijdritwinnaar in Wollongong bij de profs, zijn landgenoot Soren Waerenskjold maakte zijn favorietenrol waar bij de beloften. 2 keer goud voor Noorwegen en dat kan geen toevalstreffer zijn als je alle Noorse successen - lang niet enkel in de wielersport - op een rijtje zet. 

Dat Noorse sporters de absolute top zijn in wintersporten, wisten we al langer. 

 

Afgelopen winter sloten de Noren de Olympische Winterspelen in Peking helemaal bovenaan de medaillelijst af met 37 medailles. Geen enkel land deed beter. 

 

Maar Noorwegen is ook top op de atletiekpiste met bijvoorbeeld Karsten Warholm en de broers Ingebrigtsen. 

 

In het tennis hebben ze met Casper Ruud de nummer 2 op de wereldranglijst, in het voetbal is Erling Haaland de superspits bij Manchester City. 

 

En gisteren en vanochtend wonnen de Noren de wereldtitel bij de elite en de beloften mannen op het WK tijdrijden. 

 

Wat zit er ginds in het water?

Erling Haaland hoeft geen introductie meer.

"De bedragen die naar de sport vloeien, zie je in geen enkel ander Europees land"

Handbalspeler Serge Spooren, international bij de Red Wolves en speler van Bocholt, is getrouwd met een Noorse ex-handbalster. Het Noorse draaiboek kent hij dus van binnenuit. 

 

"Ik ben helemaal niet verrast", zet Spooren meteen de toon. "Sinds jaar en dag heerst in Noorwegen een sportcultuur en de overheid pompt er heel veel geld in. De bedragen die naar de sport vloeien, vind je in geen enkel ander Europees land."

 

Noorwegen heeft bij ons nog het label van "wintersportland", maar dat is slechts een deeltje van een veel groter geheel. De kweekvijver is immens. 

 

"Toen ik hier in 2011 voor het eerst kwam, kreeg ik te horen dat elke Noor ski's of schaatsen aantrekt zodra hij of zij kan stappen."

 

"Dat klopt, maar ook in de zomer zijn er heel veel buitenschoolse activiteiten. De lessen eindigen om 14 u, daarna volgen nog enkele uren sport."

 

"Dat gaat dan voornamelijk om voetbal en handbal, maar ze kapen overal medailles weg. En de Noren zijn maar met zo'n 6 miljoen."

 

"Heel veel jongeren sluiten zich aan bij een club. Mijn vrouw komt uit een dorp van 35.000 inwoners en de lokale handbalclub had 5.000 leden. Talent drijft dan altijd boven."

In de zomer zijn er heel veel buitenschoolse activiteiten. De lessen eindigen om 14 u, daarna volgen nog enkele uren sport.

Handbalspeler Serge Spooren

Een klein land met een kloppend hart voor de wielersport, zo wordt in Wollongong nog eens duidelijk. 

 

Denk maar aan de Ronde van Noorwegen (dit jaar gewonnen door Remco Evenepoel) en het ambitieuze Uno-X, een Noorse talentenfabriek en de werkgever van beloftekampioen Soren Waerenskjold.

 

"Wie jaarlijks naar de Tour kijkt, weet dat er op de Champs-Elysées op 300 meter van de finish een Noorse hoek is met 1.000 à 2.000 Noren. Zij staan daar al sinds de doorbraak van Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen."

"Elk dorp heeft een eigen zwembad, sporthal of stadion"

Noorwegen heeft de perfecte omstandigheden voor renners - bergen én het platteland -, maar ook andere sporttakken komen er volop aan hun trekken. En zoals gezegd: de geldstroom raast op volle kracht.

 

"Denk aan gasmaatschappijen, verzekeringsfirma's, gokkantoren, de nationale loterij... En de overheid zorgt er ook voor dat de omstandigheden top zijn."

 

"Elk dorp heeft een eigen zwembad, sporthal of stadion waar de jeugd terechtkan en waar jongeren zich in zo goed mogelijke omstandigheden kunnen ontwikkelen tot topsporter."

 

Maar ook het groeiproces verloopt zonder een beklemmende druk. "Vaak worden Noren internationaal pas op latere leeftijd ontdekt. Erling Haaland is een uitzondering, maar meestal gebeurt dat rond hun 23e."

Karsten Warholm, de snelste man op de 400 meter horden.