Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky na 9e plaats in WK-tijdrit: "Goed, maar wegrit is een belangrijker doel"

 zo 18 september 2022 08:33
Lotte Kopecky in actie tijdens de WK-tijdrit.

Bij de vrouwen zette Lotte Kopecky met de 9e plaats het beste resultaat neer in de WK-tijdrit in Wollongong. Dat geeft haar vertrouwen voor de wegrit. "Het gevoel op de fiets was goed." Julie Van de Velde was niet tevreden met de 22e plaats.

Lotte Kopecky durfde vooraf geen resultaat pinnen. De winnares van de Ronde van Vlaanderen en Strade Bianche nam vooral deel zodat ze vroeger naar Australië kon afreizen en omdat ze een 'extra prikkel' richting het WK op de weg wel kon gebruiken.

 

Kopecky moest al vroeg aan de bak en mocht met haar chrono lange tijd op de hotseats plaatsnemen. Uiteindelijk werd het een negende plaats. "Ik heb nog nooit op de hotseat gezeten, dat was wel plezant. Het gevoel op de fiets was goed", zegt Kopecky. 

 

"Even dacht ik dat ik iets te traag was gestart, maar in het tweede deel was ik blij dat ik nog iets in de tank had. De benen liepen helemaal vol, al kon ik gelukkig helemaal op het eind nog een beetje versnellen. Ik word hier negende en daar kan ik mee leven."

 

Helemaal kapot was ze niet aan de finish. "Voor mij is een tijdrit niet gemakkelijk. Ik heb nog niet genoeg ervaring. Ga ik wel diep genoeg, waar ligt mijn limiet? Je mag er ook niet te vroeg over gaan, je moet goed indelen en dat is niet evident. Mijn tijdritfiets staat thuis vooral in de garage", lachte Kopecky.

 

"Met de negende plaats ben ik tevreden. Ik had de deelnemerslijst eens bekeken en hoopte wel op een top tien. Dat is gelukt. Nu heb ik nog een weekje tot het WK op de weg, dat is toch een belangrijker doel dan deze tijdrit." Afspraak komende zaterdag in de wegrit.

Julie Van de Velde: "Ik haalde niet de waardes die ik wou"

In haar derde WK tijdrijden zette Julie Van de Velde eenzelfde resultaat neer als vorig jaar: 22e. Daar was ze niet echt tevreden mee. "Ik ben ontgoocheld", zei onze landgenote. "Ik kon mijn vooropgestelde wattages niet trappen onderweg. Dat was wel vervelend." 

 

"Ik had niet de power in de benen die ik nodig had. Het was echt wel afzien onderweg. Vooral door de vele bochten in het parcours. Na elke bocht moet je opnieuw optrekken en dat maakt het moeilijk om opnieuw in je ritme te komen."

 

De vrouwen legden in het Australische Wollongong dezelfde afstand af als de mannen: 34,2 kilometer. "Nooit eerder werkte ik zo'n lange tijdrit af. Dat voelde ik wel in de benen. Ik heb alles gegeven wat ik in me had, maar het gevoel was niet top onderweg en dat is wel frustrerend dat je niet de waardes kan trappen die je wil."

Gerelateerd:
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag