Ga naar de inhoud

Bondscoach Belgian Lions: "Hebben getoond dat België geen klein basketballand is"

Manu Lecomte was de Belgische topschutter met 20 punten.

De Belgian Lions hebben zondag een enig mooi hoofdstuk geschreven in de Belgische basketbalgeschiedenis met winst tegen wereldkampioen Spanje op het EK. "Ik ben superblij voor mijn spelers", vertelde bondscoach Dario Gjergja na de wedstrijd op de persconferentie.

Dat België grootmacht Spanje over de knie zou leggen, had niemand durven te voorspellen. Maar bondscoach Dario Gjergja hield na de stunt tegen de wereldkampioen een pleidooi voor het Belgische basketbal.

 

"Wij zijn geen klein basketballand", sprak de Kroaat. "Wij hebben vandaag getoond dat andere landen rekening moeten houden met ons. Ik ben heel blij voor deze spelersgroep."

"Na het verlies tegen Montenegro zaten we met een zure nasmaak. Maar vandaag hebben we gevochten voor elke bal. Op die 5 slechte minuten in het 2e quarter na was dit een droom van een wedstrijd. Ik ben heel trots op mijn spelers."

 

Gjergja ziet een positieve evolutie voor het Belgische basketbal en betrok er ook de overwinningen tegen Servië en Litouwen in de WK-voorrondes bij. "Niet alleen dit, maar ook hetgeen we deden tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden toont aan dat wij iets kunnen."

Dat de kwalificatie voor de volgende ronde nu wenkt, daar wil Gjergja nog niet van weten. "Voor mij telt maar één ding: over 2 dagen spelen we tegen Turkije. We moeten nu rusten en herstellen. Verder dan de match tegen Turkije kijk ik nog niet."

Lecomte: "We kunnen het tegen iedereen opnemen"

Topschutter Manu Lecomte (20 punten) flankeerde de bondscoach op de persconferentie. "Dit is een geweldige en dik verdiende zege", sprak Lecomte. "We hebben vanaf de opworp de juiste mentaliteit getoond. We zijn blijven geloven in onszelf en hebben nooit opgegeven."

"Ik ben niet verrast door deze overwinning. Ik ken de spelers en de coach heel goed en ik weet waartoe we in staat zijn als we in onszelf geloven en als een ploeg spelen. Als we dat doen, kunnen we alles. Dat is onze kracht."

"Als we deze mentaliteit en attitude blijven tonen, wordt het heel positief voor ons. Dit geeft heel veel vertrouwen. Ik hou echt van dit team. "Amazing things always happen". Iedereen gelooft in elkaar en het geloof leeft dat we het tegen iedereen kunnen opnemen."

Bako: "Dit voelt echt fantastisch"

belgian lions op ek basketbal
1/8e finales
Slovenië België 88-72
poulefase
programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.