Ga naar de inhoud

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Georgië is de 1e EK-opponent van België: 3 torens van meer dan 2,10m wachten de Lions op

 do 1 september 2022 13:14
Goga Bitadze, Sandro Mamukelashvili en Giorgi Shermadini
Goga Bitadze, Sandro Mamukelashvili en Giorgi Shermadini

Georgië is vanavond de eerste tegenstander van de Belgian Lions op het EK basketbal. Wat krijgen de Belgische mannen straks op hun bord? Een taaie tegenstander met 2 NBA-spelers en een fanatieke aanhang.

Georgië in 3 cijfers:

  • FIBA-ranking: 36
  • Aantal NBA-spelers: 2
  • Beste EK-resultaat: 11e (2011)

Nummer 36 van de wereld

Op basis van de FIBA-ranking zouden Georgië en België aan elkaar gewaagd moeten zijn. Georgië is de nummer 36 van de wereld, de Belgian Lions prijken één trapje lager op 37.

Georgië was als een van de 4 gastlanden al zeker van een EK-ticket, maar speelde toch mee in de voorrondes om competitieritme te behouden. Het werd 2e in een poule met Servië, Zwitserland en Finland.

De grote drie (letterlijk en figuurlijk)

Georgië kan dit EK een beroep doen op 2 NBA-spelers: Goga Bitadze en Sandro Mamukelashvili. De 23-jarige Bitadze speelt sinds 2019 bij de Indiana Pacers en was het voorbije seizoen gemiddeld goed voor 7 punten en 3,5 rebounds in 50 wedstrijden.

Leeftijdsgenoot Sandro Mamukelashvili heeft er zijn 1e seizoen opzitten bij de Milwaukee Bucks, waar hij 41 wedstrijden in actie kwam. Daarin scoorde hij gemiddeld 3,8 punten per match.

Bitadze (2,13 m) en Mamukelashvili (2,11 m) krikken de gemiddelde lengte van Georgië flink op en dan is de 33-jarige veteraan Giorgi Shermadini met 2,16 cm zelfs nog enkele centimeters groter.

Verwacht wordt dat de 3 Georgische torens dit EK samen aan de opworp zullen komen, met Shermadini onder de borden en Bitadze en Mamukelashvili op de forward-posities. Beide NBA-spelers beschikken ook over een prima driepunter en kunnen dus zowel onder de ring als vanaf afstand gevaarlijk zijn.

Tel daarbij nog de klasse van de genaturaliseerde Amerikaanse guard Thaddus McFadden - gepokt en gemazeld bij enkele Spaanse toppers - én het Georgische publiek dat zich in Tbilisi massaal achter het team zal scharen en u weet dat België vanavond een taaie brok voor de kiezen krijgt.

België moet vanavond opboksen tegen deze 3 Georgische torens.
België moet vanavond opboksen tegen deze 3 Georgische torens.

Het moment om te oogsten?

Georgië haalde zijn beste EK-resultaat in 2011, toen het 11e werd, maar de verwachting van het publiek is dat hun team het dit jaar een stuk beter zal doen.

De Georgische selectie oogt sterker dan ooit, zelfs zonder de geblesseerde kapitein Tornike Shengelia, ooit nog bij Pepinster en Charleroi.

 

De genaturaliseerde McFadden heeft al 35 lentes op de teller en de sterke Shermadini komt met zijn 33 stilaan op leeftijd. Als zij nog willen profiteren van het momentum van NBA-collega's Bitadze en Mamukelashvili is dit misschien wel hun laatste kans.

 

Als Georgië kan omgaan met de druk van het gastland en iedereen fit blijft, heeft het een kern die heel veel landen het leven zuur kan maken.

 

Enig nadeel voor Georgië: de eindfase van het toernooi vindt niet meer plaats in Tbilisi, wel in Berlijn. Daar zullen de Georgiërs moeten tonen dat ze het ook zonder de massale steun van hun fans kunnen. Als Georgië daarin slaagt, kan het misschien wel eens een van de verrassingen worden op dit EK.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: