Ga naar de inhoud

2e WK-voorronde

programma groep I
België Groot-Brittannië 72-57
Griekenland België 85-68
Turkije België 86-52
België Griekenland 70-72
Groot-Brittannië België 59-88
België Turkije 54-82
stand in groep I
    M W V ptn
1. Letland 10 9 1 19
2. Servië
10 6 4 16
3. Griekenland 10 6 4 16
4. Turkije 10 4 6 14
5. België 10 4 6 14
6. Groot-Brittannië 10 1 9 11

De teams nemen een deel van hun punten uit de 1e voorronde mee, de resultaten tegen de laatste in de groep zijn weggevallen. België zat in de 1e voorronde al in een poule met Letland en Servië en treft deze landen niet meer in de 2e voorronde. De top 3 in elk van de 4 poules mag in 2023 naar het WK.

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Hinken op 2 gedachten: cruciaal tweeluik voor Belgian Lions in WK-voorronde, maar EK lonkt

 wo 24 augustus 2022 18:58
De Belgian Lions nemen het zondag op tegen NBA-ster Giannis Antetokounmpo.
De Belgian Lions nemen het zondag op tegen NBA-ster Giannis Antetokounmpo.

De Belgian Lions beginnen donderdagavond aan deel 2 van de WK-kwalificaties met een thuismatch tegen Groot-Brittannië, zondag volgt een confrontatie met het Griekenland van Giannis Antetokounmpo. Er zal minstens één keer gewonnen moeten worden, beseft bondscoach Dario Gjergja.

Een deel van de punten uit de 1e voorronde wordt overgedragen en zo beginnen de Belgische mannen als nummer 4 in hun poule aan de 2e voorronde. Om het WK te halen, zullen de Belgian Lions nog een plaatsje moeten opschuiven, al wordt dat niet evident tegen met tegenstanders al Griekenland, Groot-Brittannië en Turkije.

 

De 1e opdracht voor België staat donderdagavond op het menu. Dan zakken de Britten af naar Bergen. "Als we ons willen plaatsen voor het WK, moeten we onze thuismatchen winnen", beseft bondscoach Dario Gjergja.

Groot-Brittannië pakte in de vorige ronde onder meer de scalp van toplanden als Duitsland, Frankrijk en Griekenland. "En zijn 2 meest recente matchen verloor het - tegen Griekenland en Turkije - maar de Britten stonden er wel", zag Gjergja.

"Groot-Brittannië speelt op hoog niveau. Er ontbraken enkele details en dat kunnen ze rechtzetten tegen ons. Ze zijn zeer atletisch, met ervaring op elke positie", is de bondscoach op zijn hoede.

Groot-Brittannië speelt op hoog niveau. Ze zijn zeer atletisch, met ervaring op elke positie.

Dario Gjergja

"Griekenland is niet alleen maar Antetokounmpo"

Zondag wacht de Belgische mannen een nog zwaardere klus, met een bezoekje aan het sterke Griekenland. De Grieken kunnen een beroep doen op NBA-ster Giannis Antetokounmpo en zijn 3 broers, Thanasis, Kostas en Alex. Een kwartet dat op zich al angst inboezemt.

"Maar het is niet alleen Antetokounmpo", waarschuwt Dario Gjergja. "Het is ook Papagiannis, Calathes, Sloukas, ... allemaal EuroLeague- en NBA-spelers. Het is een fantastisch team."

"Dat wordt een match waarvan we moeten genieten. Natuurlijk moeten we zo goed mogelijk proberen te spelen, maar we moeten ook slim zijn en weten wat er de volgende 10 dagen op ons afkomt."

Giannis Antetokounmpo
Giannis Antetokounmpo

Bondscoach lost al 8 namen van zijn EK-selectie

"Weten wat er de volgende 10 dagen op ons afkomt." De uitspraak van de bondscoach doet vermoeden dat de krachten op bezoek bij het wellicht ongenaakbare Griekenland gespaard zullen worden met het oog op wat volgt: het EK.

Op donderdag 1 september beginnen de Belgian Lions immers aan het Europees kampioenschap. De definitieve EK-selectie wordt pas begin volgende week bekendgemaakt, maar Dario Gjergja heeft al de namen van 8 spelers verklapt die nu al op beide oren kunnen slapen.

Retin Obasohan, Ismael Bako, Manu Lecomte, Hans Vanwijn, Pierre-Antoine Gillet, Maxime De Zeeuw, Jonathan Tabu en Kevin Tumba zullen er zeker bij zijn in Tbilisi.

 

Voor de laatste 4 plaatsen heeft Gjergja nog de keuze uit Jean-Marc Mwema, Loïc Schwartz, Haris Bratanovic, Quentin Serron, Alex Libert, Vrenz Bleijenberg en Roby Rogiers.

"Haris Bratanovic en Vrenz Bleijenbergh maken een grote kans om erbij te zijn", verklapt bondscoach Dario Gjergja al. "Want we moeten aan de toekomst denken". Bratanovic en Bleijenbergh zijn met hun 21 lentes de jongste spelers van de groep.

Sporza volgt de Belgian Lions op de voet

Bij Sporza hoeft u niks van de Belgian Lions te missen. De WK-kwalificatiewedstrijden tegen Groot-Brittannië en Griekenland zijn deze week live te zien op tv en met livestream op onze website of in de Sporza-app.

Ook alle matchen van de Belgian Lions op het EK zijn live te bekijken bij Sporza.