Ga naar de inhoud

Hockey-directeur Adam Commens niet enthousiast over nieuw EK-format: "Verrast door het nieuwe systeem"

 vr 26 april 2024 14:49
Adam Commens
Adam Commens

Het EK hockey ondergaat vanaf 2027 een metamorfose. Niet alleen zullen er 12 landen deelnemen in plaats van 8, ook het competitieformat gaat op de schop. Adam Commens, high performance directeur bij de hockeybond, is niet meteen enthousiast. "Ik was echt fan van het vorige format", klinkt het.

Op het EK hockey werd tot nog toe gewerkt met 2 poules van telkens 4 landen, waarbij de top 2 in elke groep doorstoot naar de halve finales. Een compact toernooi dus met 8 landen, maar wel met veel competitiviteit.

 

In het nieuwe format, dat in 2027 zijn intrede zal doen, gaat het systeem met een poulefase op de schop en mogen ook 12 landen deelnemen in plaats van 8.

 

Concreet zal het deelnemersveld bestaan uit de 8 landen van het EK 2025, aangevuld met de top 2 van het EK in de B-divisie én de top 2 van een kwalificatietoernooi dat in 2026 zal plaatsvinden.

Ik vond het huidige format heel goed, met veel competitiviteit en veel interessante matchen.

Adam Commens

Op dat EK 2027 zullen 8 landen een eerste ronde spelen. Die 8 worden gerangschikt volgens de wereldranglijst, van nummer 5 tot en met 12. De winnaars van deze duels plaatsen zich voor de kwartfinales.

 

De verliezers krijgen nog een herkansing om zich te plaatsen voor de kwartfinales, in een duel tegen de top 4 van de wereld.

 

Dat betekent meteen ook dat het toernooi voor de eerste 4 reekshoofden er al na één match kan opzitten, indien een van de "kleinere" landen kan stunten. Vanaf de kwartfinales verloopt elk duel met rechtstreekse uitschakeling.

 Voor organisatoren zal het ook wel een uitdaging worden om tickets te verkopen, wanneer je als thuisland niet zeker bent of je bepaalde matchen wel zult spelen.

Adam Commens

Adam Commens, high performance directeur van de hockeybond, begrijpt de koerswijziging niet. "Op het eerste gezicht ben ik geen grote fan van het nieuwe format", vertelt hij. "Ik vond het huidige format heel goed, met veel competitiviteit en veel interessante matchen."

 

"Ik ben verrast door dit nieuwe systeem. Ik ben zelf ook niet geconsulteerd. Ik hoorde het gisteren ook pas voor het eerst. Het wordt een uitdaging, want er gaapt op dit moment een grote kloof tussen de nummer 1 en de nummer 12. Maar we zullen het ermee moeten doen."

 

"Je toernooi kan inderdaad na één match afgelopen zijn, al lijkt dat onwaarschijnlijk. Voor organisatoren zal het ook wel een uitdaging worden om tickets te verkopen, wanneer je als thuisland niet zeker bent of je bepaalde matchen wel zult spelen, zoals in een poulefase. Dat vind ik geen attractief scenario."