België viert in het hol van de leeuw.
België viert in het hol van de leeuw.

Belgian Lions openen hun EK basketbal met stuntzege in en tegen gastland Georgië

 do 1 september 2022 21:20
ek basketbal
België
Georgië
einde
16
q1
11
22
q2
21
20
q3
19
12
q4
19
9
q5
6
79
score
76

De Belgian Lions zijn uitstekend begonnen aan het EK basketbal. De Belgische mannen wonnen donderdagavond in Tbilisi hun eerste match na een felbevochten overwinning tegen gastland Georgië. Jonathan Tabu besliste de match met een late driepunter in de verlenging.

Herbeleef het enerverende slot van de wedstrijd:

Collectieve Lions winnen na één verlenging

De 1e EK-opdracht van de Belgian Lions was geen lachertje. Met Georgië kregen de Belgische mannen een van de gastlanden van het toernooi tegenover zich en bovendien konden de Georgiërs reken op 3 spelers van meer dan 2,10m.

Maar de defensieve organisatie van de Lions klopte en na een aarzelende start waren het zowaar de Belgen die het commando namen. Bako had het lastig onder borden, maar zag hoe zijn ploegmaats van achter de driepuntlijn zorgden voor een kleine bonus bij de rust: 38-32.

In de 2e helft zette Georgië defensief een tandje bij en ook aanvallend kwamen de NBA-spelers Bitadze en Mamukelashvili steeds vaker in het stuk voor. België antwoordde collectief, met driepunters van onder meer Vanwijn en de sterke Mwema.

De stilaan oplopende foutenlast leek België zuur op te breken in het slotkwart, waarin Georgië vanaf de vrijworplijn de kloof dichtte. Mamukelashvili en de genaturaliseerde Amerikaan McFadden leken hun team met de steun van de fans richting overwinning te stuwen.

Maar de Lions bleven koel en sleepten een verlenging uit het vuur. De ijzersterke Belgische verdediging, met Gillet als defensieve uitblinker, beperkte Georgië in de 5 minuten extra tot slechts 6 punten. Recordinternational Tabu had 3 seconden voor tijd het laatste woord met een bom, de ultieme driepunter van Georgië viel naast.

België begint zijn EK zo met een knappe overwinning tegen een sterk Georgië, dat de groepsfase voor eigen volk mag spelen in Tbilisi. De Belgen hebben nu één dag om te bekomen van deze slopende opener. Zaterdagmiddag wacht Montenegro, dat vandaag nipt verloor van Turkije.

België: Mwema 14, Tabu 14, Bako 11, Lecomte 10, Obasohan 9, De Zeeuw 8, Gillet 6, Vanwijn 6, Tumba 1, Libert 0. Bleijenbergh en Bratanovic speelden niet.

Obasohan: "Belangrijk om EK op de juiste manier te beginnen"

 • Jonathan Tabu: "Of ik de man van de match ben? Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Het klopt dat ik het laatste shot gemaakt heb, maar dit was echt een overwinning van de ploeg."

  "Het is een bonus om te winnen tegen een land dat het toernooi mee organiseert en voor eigen publiek mag spelen. Dat geeft ons veel vertrouwen voor het vervolg van het toernooi, maar we moeten geconcentreerd blijven."

  "Dat we onze eerste match meteen winnen, is veelbelovend. Toch moeten we kalm blijven, goed uitrusten en de focus bewaren. We moeten hongerig blijven en het match per match bekijken. Maar met deze overwinning hebben we wel al getoond dat we hier niet zijn gekomen om een figurantenrol te spelen."

 • Retin Obasohan: "Het was voor ons belangrijk om het EK op de juiste manier te beginnen. Ik geloof in deze spelers en in dit team en we zijn al weken bezig in de voorbereiding. We zijn blij om deze match mee te pakken en hopelijk kunnen we dit doortrekken."

  "Die 3 grote jongens? Ik ben ook een grote jongen en ik heb al tegen grotere jongens gespeeld (lacht). Dit is een goed begin voor ons. Er komen nog belangrijke matchen aan, zeker als we iets speciaals willen doen. We blijven positief."

  "We moeten elke match aanpakken met respect voor de tegenstander, maar we zullen klaar zijn als we op het veld komen zaterdag tegen Montenegro en in onze volgende wedstrijden."

 • Ismael Bako: "Het was een heel cruciale wedstrijd om de toon te zetten. Na een goeie start hebben we het onszelf een beetje moeilijk gemaakt door Georgië te veel te laten aanvallen, waardoor zij meer vertrouwen kregen. Ook de fans waren ineens heel actief."

  "Maar we zijn op het einde heel gefocust gebleven en ik denk dat we net op tijd een fantastische switch gemaakt hebben, zeker in de verlenging. Toch moeten we zorgen dat zoiets in de volgende wedstrijden niet opnieuw gebeurt."

  "De volgende matchen zal er minder druk zijn, omdat er ook minder supporters zullen zijn. Dat wordt een meer gelijke strijd. We moeten nu goed recupereren voor zaterdag tegen Montenegro."

Bako: "Cruciale match om de toon te zetten"

Tabu: "We zijn hier niet om figurantenrol te spelen"

Obasohan: "Hopelijk kunnen we dit doortrekken"

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

België - Georgië

21:33

VIDEO: Het 4e quarter en de verlenging

21:16

België wint!

Georgië heeft nog 3 seconden om een driepunter te maken, maar slaagt daar niet in. België wint na een geweldige match tegen gastland Georgië: 79-76.

21:14

Bom van Tabu!

Het is Jonathan Tabu die laat zien waarom hij de Belgische recordinternational is. Met nog 3 seconden te gaan gooit hij kurkdroog een driepunter binnen. Time-out voor Georgië!

21:13

Lecomte probeert het opnieuw vruchteloos te forceren en na een fout van Tabu mag Mamukelashvili naar de vrijworplijn. De speler van de Milwaukee Bucks maakt opnieuw gelijk: 76-76.

21:10

Bako scoort

Bako is bij de pinken in de rebound na een misser van Lecomte en duwt de bal binnen. Bovendien krijgt hij nog de fout mee, maar de bonusvrijworp gaat naast. Het staat 76-74 voor België.

21:09

Mamukelashvili gebruikt al zijn 211 centimeters om een rebound binnen te tikken. Het staat gelijk: 74-74. Wat een nagelbijter!

21:06

Obasohan krijgt een offensieve fout tegen en grijpt zich naar de haren. De refs gaan de beelden nog eens bekijken, ze menen een elleboog gezien te hebben van de Belg. Gelukkig maken ze er geen onsportieve fout van na het bekijken van de beelden, dat zou helemaal te gek voor woorden geweest zijn.

21:05

Bako knokt zich naar de bal onder de ring en krijgt de fout mee. Vanaf de vrijworplijn zorgt hij voor een kloof van 2 punten na een score en een misser: 74-72.

21:04

Driepunter van Tabu

Mumakelashvili tekent met een dunk voor de eerste score in de verlenging, maar aan de overkant antwoordt Tabu met een driepunter. België leidt met 73-72.

21:00

Verlengingen!

De laatste aanval is voor België. Obasohan laat de klok wegtikken, maar het laatste shot gaat naast. We krijgen 5 minuten extra.

20:59

Lecomte dwingt Mamukelashvili in de fout en mag naar de vrijworplijn, want ook Georgië zit inmiddels aan 5 ploegfouten. De guard gooit er jammer genoeg 2 keer naast.

20:57

Exit Bitadze

De Georgische gesel Goga Bitadze heeft daarnet zijn enkel bezeerd, maar komt er nu toch weer hinkend in. Hij smeert Mwema prompt zijn 5e fout aan en moet dan naar de kant, want hij heeft te veel pijn. Zijn vervanger Burjanadze gooit maar 1 van de 2 vrijworpen binnen: 70-70.

20:56

België met minieme voorsprong

Gillet vindt de vrijstaande Bako onder de ring en die dunkt de Belgian Lions opnieuw op voorsprong: 70-69. Nog 1'11" te spelen, de Georgiërs nemen een time-out.

20:54

Obasohan wordt foutief afgestopt onder de ring. De eerste vrijworp gaat erin, de tweede ernaast. Na de Georgische score van zonet is het verschil zo één punt: 68-69. Nog dik een minuut te gaan.

20:54

Mwema cool vanaf de vrijworplijn

Mwema mag naar de vrijworplijn na een Georgische fout en gooit zijn twee vrijworpen binnen. Het staat gelijk: 67-67.

20:52

Mwema beantwoordt driepunter met driepunter

Ook Sanadze gooit nu raak van achter de driepuntlijn, maar Mwema is er weer ingekomen en heeft zijn driepunter ook meegebracht. Een broodnodige bom van de Antwerp Giants-speler. Het verschil blijft zo 2 punten: 65-67 voor Georgië.

20:49

Georgië gaat erop en erover

McFadden is er opnieuw ingekomen en knalt met een driepunter Georgië op voorsprong met nog dik 3 minuten te gaan: 62-64. Bondscoach Gjergja grijpt naar een time-out.

20:47

Het wordt link voor de Lions

De match lijkt te kantelen dankzij Mamukelashvili, die België pijn doet met een driepunter en een dunk. Het verschil is nog 2 punten: 62-60. De zaal ontploft.