Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

Kirsten Flipkens geniet van dubbelspel op US Open: "De passie is er nog steeds om door te gaan"

 vr 2 september 2022 17:59
Kirsten Flipkens staat in de tweede ronde op de US Open.

Geen Kirsten Flipkens meer in het enkelspel, maar in het dubbelspel blijft de 36-jarige tennisster een vaste waarde op de hoofdtabel van grandslams. Flipkens blijft de sport dan ook op de voet volgen, ziet het rooskleurig in voor het Belgische vrouwentennis en vindt Serena Williams de grootste tennisster aller tijden.

Zaterdag staan Elise Mertens en Kirsten Flipkens tegenover elkaar in de tweede ronde van het dubbelspel op de US Open. In het enkelspel werd Mertens eerder al uitgeschakeld en komt Flipkens niet langer in actie. Eerder dit jaar zette ze op Wimbledon een punt achter haar enkelcarrière.

 

"Het voelt echt goed om hier te zijn", vertelde Flipkens na afloop van haar gewonnen wedstrijd in de eerste ronde van het dubbelspel. "Samen met mijn dubbelpartner Sorribes Tormo had ik eigenlijk een slechte voorbereiding achter de rug, maar dit was een van onze beste wedstrijden samen."

Flipkens krijgt na haar afscheid in het enkelspel vaak de vraag wanneer ze haar tennisracket definitief zal opbergen, maar dat is ze nog niet meteen van plan. "De passie is er nog altijd. Ik weet zelf echt niet hoe lang ik nog actief zal zijn en ik leg me ook geen termijn op."

 

"Ik ga dit elke twee tot drie maanden zelf evalueren. Zolang ik me goed voel en ik me kan blijven opladen, dan ben ik niet van plan om eruit te stappen. Ik heb ook geen specifieke doelen meer. Als het voor mij plots stopt in het midden van het seizoen, dan is dat zo. Ik laat het op me afkomen en zal zien hoe ik me van maand tot maand voel."

Ik ga deze situatie om de twee tot drie maanden evalueren. Voorlopig is de passie er nog altijd.

Kirsten Flipkens

Decompressie na Wimbledon

Op 30 juni beëindigde Flipkens haar tenniscarrière in het enkelspel na een felbevochten en emotionele partij tegen de Roemeense topspeelster Simona Halep. Nadien volgde een begrijpelijk moment van totale decompressie.

 

"Na Wimbledon ben ik meteen een paar dagen naar Ibiza vertrokken", schetst Flipkens die periode. "Ik heb even alleen maar genoten en kon zo alles laten bezinken. Deze zomer is mij misschien iets te goed afgegaan en het was ook niet simpel om de knop weer om te draaien."

 

"Nu ik hier ben, zit het gevoel uiteraard meteen weer goed. Dit heb ik mijn hele leven gedaan en ik geniet hier nog altijd van."

Eind juni zette Flipkens een punt achter haar carrière in het enkelspel.

Ook werd de halvefinaliste van Wimbledon 2013 al voorzichtig gepolst over de volgende stap in haar carrière: "Er zijn inderdaad wel al wat aanvragen geweest rond coaching in zowel binnen- als buitenland."


"Ik wil wel niet impulsief beslissen en direct op de eerste de beste kans springen. Mijn focus ligt nu nog op het dubbelspel, coaching pak ik op freelancebasis aan. Zo vroeg Alison (Van Uytvanck, red) me onlangs nog mee naar Praag en dat is ook hoe ik het graag doe, dat is voor mij het hoogst haalbare momenteel."


"Op het moment dat ik een punt zet achter het dubbelspel, zal ik snel uitkijken naar een nieuwe job. Nu ga ik niet overhaasten en wacht ik liever wat langer, dan te snel op de bal te spelen."

Flipkens op de US Open.

De US Open en de Belgische prestaties

Flipkens is uiteraard nog steeds bezeten van het tennis en volgt het Amerikaanse grandslamtoernooi dan ook nog steeds op de voet. "Het vrouwentennis is al enkele jaren compleet onvoorspelbaar. Nu liggen Simona Halep, Emma Raducanu en Maria Sakkari er al uit. Je hebt gewoon geen idee wie hier de finale zal halen."

 

"Het bewijst wel dat de top van het vrouwentennis zeer breed is." Helemaal anders dus dan toen Serena Williams aan de top stond: "Samen met haar zus domineerde ze het vrouwentennis 25 jaar lang en dat verdient alleen maar respect."

 

"Ze is een waanzinnig icoon en wat mij betreft de beste aller tijden. Ik heb haar eergisteren nog gezien in de kleedkamers en ik heb haar veel succes gewenst."

 

"Het is echt knap hoe ze hier nu nog speelt. Dit gaat niet meer om tennis. Ze moet gewoon haar emoties de baas blijven en dat lukt haar momenteel bijzonder goed."

De top van het vrouwentennis is nu heel breed geworden. Dat maakt het alleen maar indrukwekkender hoe Serena Williams de voorbije 25 jaar domineerde.

Kirsten Flipkens

Zoek overigens niet langer naar Belgische speelsters op de hoofdtabel. De voorbije dagen werden ze alle vier uitgeschakeld in de eerste of de tweede ronde.

 

Daar ziet Kirsten Flipkens geen probleem in: "Ten eerste wil ik benadrukken hoe goed Greet Minnen speelde in haar match tegen Sloane Stephens. Het is een kwestie van fysiek misschien nog wat sterker te worden, zodat ze haar niveau kan aanhouden."

 

"Elise Mertens heeft momenteel een mindere periode en dat mag ook. Ze haalt al jaren een constant niveau en staat bijna altijd in de derde ronde van elk grandslamtoernooi. Geef ze daar wat krediet voor. Ze mag een mindere periode doormaken en ze zal er snel weer staan."

 

"Ik zie het eerlijk gezegd zeer rooskleurig in. Onze speelsters weten waarmee ze bezig zijn. Ook Alison Van Uytvanck versloeg knap Venus Williams en Maryna Zanevska won in het hol van de leeuw van Coco Vandeweghe. Het komt allemaal wel goed."

Gerelateerd: