Ga naar de inhoud

Julien Duranville, de gouden bliksem van Anderlecht: “Bij de jeugd vergeleken ze hem met Mbappé”

Julien Duranville wordt een gouden toekomst voorspeld bij Anderlecht.

Wat goed is komt snel. En in het geval van Julien Duranville bliksemsnel. Met zijn 16 jaar en 17 dagen was het toptalent gisteren de derde jongste debutant ooit voor Anderlecht. Op Neerpede voorspelt iedereen hem een gouden toekomst: "Wat Julien tegen Club in tien minuten toonde, zien wij al jaren."

Het was een slotspeeldag voor de statistieken. Maar hoe vaak zal 22 mei 2022 later nog ingevoerd worden in de beeldarchieven?

 

Op Jan Breydel debuteerde Julien Duranville namelijk voor Anderlecht. 

 

De 16-jarige winger zorgde meteen voor een nieuwe dynamiek met enkele acties die getuigden van lef en klasse. Het vertoonde parallellen met Romelu Lukaku, toen die in 2009 met evenveel bravoure zijn eerste minuten voor paars-wit speelde.

 

"Echt waar, ik moest meteen aan het debuut van Romelu terugdenken", lacht Jean Kindermans, hoofd van de Anderlecht-jeugd. "Gisteren heeft ook Julien onmiddellijk zijn visitekaartje afgegeven."

De bliksem

Op Neerpede kennen ze de adelbrieven van Duranville, sinds zijn zevende bij Anderlecht, al veel langer. Het was geen toeval dat de ruwe diamant vorig seizoen een prominente rol kreeg in de documentaire "Mauve" als het over de aanstormende generatie ging.


CEO Peter Verbeke sprak toen vol lof over Duranville: "Een absoluut toptalent", klonk het zonder verpinken. "Julien legde fysieke testen af die ongezien waren. En hij koppelt dat ook nog eens aan een fenomenale techniek."

 

Tegen Club bewees Duranville waarom hij zijn bijnaam "L'Eclair" - vertaald: de bliksem - allerminst gestolen heeft. Onder meer Odoi en Ricca zagen de winger als een brommer voorbijzoeven.

Julien bij Anderlecht houden, vergde veel energie. Maar als je hem gisteren in actie zag, weet je dat het de moeite waard is geweest.

Jean Kindermans

"Zijn snelheid en explosiviteit zijn onwaarschijnlijk", beaamt Kindermans. "Daarnaast is hij sterk één-tegen-één en tweevoetig. Wat Julien tegen Club in tien minuten toonde, zien wij al jaren."


En dus ook scouts van heel wat buitenlandse topclubs. Toch slaagde paars-wit erin om, ondanks de enorme interesse, Duranville aan zich te binden met een contract tot 2024.

 

"Dat vergde veel energie. Maar als je Julien gisteren in actie zag, weet je dat het de moeite waard is geweest."

Julien Duranville naast Jean Kindermans.

Vergeleken met Doku en Mbappé

Volgend seizoen moet de doorbraak er helemaal komen.

 

Kindermans zou er zelfs niet van schrikken dat Duranville meteen bij de A-kern zijn kans krijgt in plaats van in 1B met de beloften.

 

"Jongens als Lukaku, Tielemans en Doku hebben die stap ook overgeslagen", aldus de talentenkneder. "En ik weet dat trainers graag zulke spelers in hun kern hebben om het verschil te maken bij een invalbeurt. Al moeten we erover waken dat Julien volledige wedstrijden speelt."

Het is iemand met zoveel persoonlijkheid dat hij gewoon Julien Duranville wil zijn.

Jean Kindermans

Toch maakt Kindermans één belangrijke kanttekening. "Julien is een jongen van de coronaperiode. Hij heeft daardoor bijna anderhalf jaar niet gespeeld en getraind. Daardoor is er een groter gevaar op blessures of overbelasting, maar we volgen zulke zaken zeer goed op."

 

En dus mogen fans van Anderlecht zich opmaken om het volgend seizoen wat vaker te zien bliksemen in het Lotto Park.

 

"Julien heeft alles om uit te groeien tot een publiekslieveling", mijmert Kindermans. "Hij zal Jérémy Doku achterna gaan. Al houdt Julien niet van zulke vergelijkingen - in de jeugd was het meestal Kylian Mbappé. Het is iemand met zoveel persoonlijkheid dat hij gewoon Julien Duranville wil zijn."

 

U onthoudt de naam maar beter.