Ga naar de inhoud

Tyson Fury zit al voor titelkamp in het nauw door link met Ierse drugsbaron

Tyson Fury

Zaterdag zijn de ogen van alle boksliefhebbers gericht op de clash tussen Tyson Fury en Dillian Whyte. Maar in de aanloop naar het gevecht is er vooral veel aandacht voor een heel ander verhaal: dat van Daniel Kinahan, de (vroegere) manager van Fury. En dat verhaal van Kinahan is er een van drugs en een gouden tip van 5 miljoen dollar. 

94.000 supporters zullen zaterdag op Wembley het wereldtitelgevecht tussen de Britten Tyson Fury en Dillian Whyte  komen volgen. Het is een gevecht dat wereldwijd veel aandacht trekt en daar horen ook de talloze perspraatjes en events vooraf bij.

 

Maar daar gaat het maar weinig over het gevecht zelf of over de toekomstplannen van Tyson Fury. Hij zou immers stoppen na dit gevecht.

 

Wat dan wel het gespreksonderwerp is? Een zekere Daniel Kinahan. De Ier is een notoire drugsbaron en vorige week loofde de Amerikaanse overheid een beloning van 5 miljoen dollar uit per persoon aan wie een gouden tip heeft om hem en zijn handlangers te arresteren.

 

(Lees voort onder de foto)

Kinahan, zijn vader Christopher en zijn broer Christopher Jr. staan aan het hoofd van het Kinahan-kartel. In de jaren 90 dealden ze cocaïne en heroïne in Dublin, maar intussen hebben ze tentakels in heel Europa, zouden ze ook wapens verhandelen en worden ze gelinkt aan verschillende moorden. Hun winst wordt geschat op 1 miljard euro.

 

Het drietal verblijft momenteel in Dubai. Dat land heeft geen uitleveringsovereenkomst met Ierland.

 

Wat dit alles met Tyson Fury te maken heeft? Wel Daniel Kinahan is ook een grote naam in de Britse bokswereld. Hij richtte in 2012 managementbureau MTK op. Dat bedrijf vertegenwoordigt 200 boksers, onder wie ook Fury.

 

In het verleden heeft Tyson Fury regelmatig gesproken over zijn manager Kinahan. Hij hielp hem bij het organiseren van lucratieve gevechten.

 

(Lees voort onder foto.) 

Nu de Amerikaanse overheid de Kinahan-clan in het vizier heeft, is de flamboyante Fury niet meer zo happig om over zijn manager te spreken.

 

"Ik heb hier al honderden vragen over gekregen", reageerde hij uiteindelijk kort bij SkySports. "Het zijn mijn zaken niet. Ik bemoei mij er niet mee. Hij heeft ook niets te maken met de organisatie van dit gevecht", beweert Fury.

 

Volgens Fury werkt hij al enkele jaren niet meer samen met Kinahan en zijn bedrijf, maar in februari werd het duo wel nog samen gefotografeerd in Dubai. "Een foto wil toch niet zeggen dat ik een crimineel ben?", reageerde Fury.

 

"Ik heb niets te verbergen. Nogmaals, dit zijn mijn zaken niet. Ik ben alleen bezig met mezelf. Als mensen me iets vragen over de oorlog in Oekraïne zeg ik ook dat het mijn zaken niet zijn. Ik heb al problemen genoeg met mijn vrouw, zes kinderen en iemand die me zaterdag de kop wil inslaan."

 

Of hij spijt heeft van hun samenwerking in het verleden? "Ik heb nooit ergens spijt van."

Dit zijn mijn zaken niet. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd met mijn vrouw, zes kinderen en iemand die me de kop wil inslaan.

Tyson Fury
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.