Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Jouw gids voor Milaan-Sanremo 2024: clash tussen Van der Poel en Pogacar?

 do 14 maart 2024 11:26

De monumentenjacht kan beginnen! Milaan-Sanremo is vandaag de eerste grote voorjaarsklassieker van dit wielerseizoen. Wie volgt Mathieu van der Poel op in La Primavera? In deze gids bundelen we alle informatie over het parcours, de deelnemerslijst en onze verslaggeving. 

Zo was het vorig jaar:

De Poggio, altijd weer de Poggio.

 

Tadej Pogacar plaatste er zijn voorspelbare explosie, maar de Sloveen geraakte niet van elke concurrent verlost.

 

Mathieu van der Poel, Wout van Aert en verrassing Filippo Ganna haakten hun wagonnetje aan.

 

De clevere Van der Poel liet Van Aert sleuren richting het achterwerk van Pogacar en net toen Van Aert op zijn tandvlees zat, droogde de Nederlander iedereen af.

 

Niemand had een antwoord op zijn cartouche en na een vlekkeloze afdaling plantte Van der Poel zijn vlag op de Via Roma. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Milaan - Sanremo klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
6:25:23
Alpecin - DeceuninckADC
2
Filippo Ganna
+15
INEOS GrenadiersIGD
3
Wout van Aert
+15
Jumbo - VismaTJV
4
Tadej Pogacar
+15
UAE Team EmiratesUAD
5
Søren Kragh
+26
Alpecin - DeceuninckADC
6
Mads Pedersen
+26
Trek - SegafredoTFS
7
Neilson Powless
+26
EF Education - EasyPostEFE
8
Matej Mohoric
+26
Bahrain VictoriousTBV
9
Anthony Turgis
+26
TotalEnergiesTEN
10
Jasper Stuyven
+26
Trek - SegafredoTFS
Gerelateerd:

Het parcours:

Vrijwel elke wielerliefhebber kent het parcours van Milaan-Sanremo op zijn duimpje: wachten, wachten, wachten, Capi, Cipressa en Poggio.

 

En toch is het lentekleedje van La Primavera dit jaar lichtjes aangepast. Het peloton wordt om 10 u niet losgelaten in het hart van Milaan of in Abbiategrasso zoals vorig jaar, wel in Pavia, zo'n 30 kilometer verderop. 

 

Na een ommetje snijdt het pak weer de gebruikelijke route aan. Wie daarna al wil doorspoelen richting het laatste wedstrijduur langs de Ligurische kust mag de Turchino niet over het hoofd zien.

 

Die klim in het midden van de klassieker van 288 kilometer is al bij al slechts een tussendoortje, het zwaardere werk volgt bij het spandoek van de laatste 55 kilometer met achtereenvolgens de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta.  

 

Via Imperia en San Lorenzo al Mare wordt op ruim 25 kilometer van de finish de Cipressa (5,6 kilometer aan 4,1 procent) opgediend.

 

Het toetje is de Poggio, de bult van 3,7 kilometer aan 3,7 procent. De vaste camera op de top zal de schade opmeten op 5,4 kilometer van de aankomst. 

 

Na een venijnige afdaling rest de renners nog 2.200 meter tot de boog op de Via Roma. Daar kennen we de winnaar tussen 16.45 u en 17.15 u. 

Deelnemerslijst:

Van de protagonisten van vorig jaar ontbreekt enkel Wout van Aert op het appel. Hij traint op hoogte.

 

Titelverdediger Mathieu van der Poel speldt voor het eerst in 2024 een rugnummer op, Tadej Pogacar begint aan zijn tweede koersdag na zijn demonstratie in de Strade Bianche en Filippo Ganna zoekt nog naar zijn allerbeste benen.

 

Wie kan de plaats van Van Aert claimen? Ploegmakker Christophe Laporte? Of schuiven Mads Pedersen en Tom Pidcock aan het buffet aan? Ook Toms Skujinš, Matej Mohoric en Maxim Van Gils zullen zeker op de sterrenlijstjes fonkelen.

 

Krijgen we voor het eerst sinds 2016 nog eens een sprint, dan lonken we naar onder meer Jasper Philipsen, Jonathan Milan, Olav Kooij, Michael Matthews of Biniam Girmay.

 

Vergeet tot slot niet outsiders als Julian Alaphilippe, Jasper Stuyven, Benoît Cosnefroy, Alberto Bettiol of Corbin Strong.

 

 

 

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

  • op deze pagina volgen we de koers van a tot z met tekstupdates, interviews en beeldmateriaal vanuit Italië

  • de uitzending op Radio 1 gaat om 15 u van start met commentaar van Christophe Vandegoor
Gerelateerd: